Sjabloon:Toon woordenlijst



A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z - 0 - 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - Alles

TermBetekenis
aanvoervakPrimaire watergang die dient voor de aanvoer van water naar de diverse gebieden meestal in eigendom van het waterschap.
actieve gronddrukcoëfficiëntLaagst mogelijke verhouding tussen horizontale en verticale spanning (b.v. direct achter een wand die van het grondmassief af beweegt).
adres (BAG)Door het bevoegde gemeentelijke orgaan aan een verblijfsobject, een standplaats of een ligplaats toegekende benaming, bestaande uit een combinatie van de naam van een openbare ruimte, een nummeraanduiding en de naam van een woonplaats.
af-/aanvoervakEen aanduiding van de onderverdeling in de lengterichting van wateren, waarbij de onderverdeling ontstaan is door het dimensioneren van een stelsel van wateren aan de hand van hydraulische parameters.
afvoercoëfficiëntCoëfficiënt die bij de berekening van de afvoer over en door kunstwerken de gevolgen van onvolkomenheden in de schematisatie van de waterbeweging compenseert.
Actueel Hoogtebestand NederlandHet Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN) is de digitale hoogtekaart voor heel Nederland.
algemene regels keur (waterschap Hunze en Aa's)In de Algemene regels keur van waterschap Hunze en Aa's staan algemene regels waaraan de ingeland zich moet houden als het werkzaamheden wil uitvoeren in de invloedssfeer van het waterschap.
AtomAtom is een soort webfeed, net als RSS. Webfeeds zorgen ervoor dat content van websites automatisch aan gebruikers wordt gepresenteerd als deze wordt aangepast of toegevoegd. De gebruiker hoeft dus niet steeds zelf de website te bezoeken.
auxiliary fileEen hulpbestand (.aux of .aux.xml) vergezelt het raster op dezelfde locatie en slaat eventuele aanvullende informatie op die niet in het rasterbestand zelf kan worden opgeslagen.
bacteroides bacteriënDe bacteriën waarmee specifiek de fecale besmetting van mensen, herkauwers en varkens worden aangetoond en de bacteriën die een algemene indruk geven van de fecale besmetting behoren tot de Bacteroides bacteriën.
Basisregistratie Waarde Onroerende ZakenDe gegevensverzameling voor de Basisregistratie WOZ bestaat naast het authentieke gegeven “vastgestelde waarde” (WOZ-waarde) ook uit de gegevens die nodig zijn om deze waarde aan zowel een onroerende zaak te relateren als aan een belanghebbende.
Beleid, Projecten & LaboratoriumAfdeling Beleid, Projecten & Laboratorium
blockfileFotogrammetrisch project wat is gegenereerd met Erdas Imagine.
privaatrechtBurgerlijk recht, ook civiel recht of in Nederland privaatrecht, is het geheel van de regels voor de onderlinge verhoudingen tussen personen, i.h.b. het personen- en familierecht en vermogensrecht.
coördinaatGetal in een sequentie van n getallen om de positie van een punt in een n-dimensionale ruimte te bepalen
coördinaatlocatiereferentieRuimtelijke locatie, vorm of geometrie van een entiteit t.o.v. een ruimtelijk coordinatenreferentiesysteem.
coördinaten referentie systeemEen Coördinaten Referentie Systeem, of CRS, is een methode van het koppelen van numerieke coördinaten aan een positie op het oppervlak van de aarde.
coördinatenreferentiesysteemReferentiestelsel, gekoppeld aan een of meer assen, waarmee de ruimtelijke locatie van een entiteit kan worden vastgelegd m.b.v. coordinaten. Indien de assen onderling een rechte hoek vormen heet dit een Cartesisch coordinatenstelsel.
coördinatenstelselDoor een coördinatenstelsel wordt een vlak of een ruimte zo ingedeeld, dat de plaats van ieder punt op dat vlak of in die ruimte uniek wordt bepaald door een stel getallen, coördinaten van dat punt genaamd.
coördinatentransformatieEen coördinatentransformatie is het omrekenen van de coördinaten van een object in het ene coördinatenstelsel naar de coördinaten in een ander stelsel.
cyanobacteriënDe meest eenvoudige algen, die soms door hun primitieve bouw bij de bacteriën worden ingedeeld.
dagelijks bestuur van het waterschapBestuursorgaan waarvan de leden worden gekozen uit het Algemeen Bestuur (het hoogste, democratisch gekozen bestuursorgaan van het hoogheemraadschap) en dat onder voorzitterschap staat van de dijkgraaf.
deelwateraanvoergebiedGedetailleerde weergave van de wateraanvoergebieden
digitaal hoogtemodelEen digitaal hoogtemodel of digital elevation model (DEM) is een digitale weergave van het (aard)oppervlak met oppervlaktetopografie of van het maaiveld.
Enhanced Automatic Terrain ExtractionEnhanced Automatic Terrain Extraction (dense matching) is een techniek om uit stereo luchtfoto's een puntenwolk te genereren. De overlap tussen de stereofoto's moet minimaal 80% zijn in de vliegrichting en 60% tussen de verschillende vliegbanen.
Differentiële Global Navigation Satellite SystemDGNSS staan voor differentiële Global Navigation Satellite System. Bij deze techniek wordt de nauwkeurigheid van de gebruikerspositie verbeterd door middel van correctiedata van een referentiestation of referentienetwerk. In tegenstelling tot RTK wordt alleen gebruik gemaakt van codemetingen, waardoor de nauwkeurigheid blijft steken op 20 tot 50 centimeter.
Differentiële Global Position SystemDGPS staat voor respectievelijk differentiële GPS. Bij deze techniek wordt de nauwkeurigheid van de gebruikerspositie verbeterd doormiddel van correctiedata van een referentiestation of referentienetwerk.
digitaal oppervlaktemodelDigitaal oppervlaktemodel (digital surface model, DSM) dat de hoogte inclusief alle objecten op het aardoppervlak zoals bomen en bouwwerken weer geeft.
ellipsoïde van BesselDe ellipsoïde van Bessel (Bessel 1841) is een referentie-ellipsoïde: dit is een ellipsoïde die bedoeld is de vorm van de Aarde tot op zekere hoogte te benaderen, terwijl deze structuur, vanwege de wiskundige opbouw, ook bruikbaar is in berekeningen. Hoewel Friedrich Bessel zijn ellipsoïde, die gebaseerd was op de verwerking van talloze meetresultaten al in 1841 publiceerde, is hij in Europa tot op de dag van vandaag in gebruik in vele geodetische coördinatensystemen. Zo ook in het Nederlandse RD-coördinatensysteem.
externe oriëntatieparametersDe oriëntatieparameters zijn berekend uit een triangulatieproces op basis van voorgemarkeerde paspunten.
extraction transformation and loadExtraction, Transformation and Load, afgekort ETL, is een begrip uit de informatica. Het benoemt de processen die gebruikt worden om gegevens uit verschillende gestructureerde databases te verenigen in een andere database, veelal een datawarehouse.
freatisch grondwaterWater in de verzadigde zone met een vrije grondwaterspiegel.
GalileoGalileo is het niet-militaire wereldwijde satellietnavigatiesysteem (GNSS) dat gebouwd wordt door de Europese Unie (EU) in samenwerking met de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA.
geodetisch coördinatensysteemEen geodetisch coördinatensysteem is een coördinatensysteem zoals dat in de geodesie (landmeetkunde) gedefinieerd wordt. Uit praktische overwegingen en om historische redenen bestaan er veel verschillende lokale, regionale en wereldwijde coördinatensystemen. Deze coördinatensystemen worden ook veelvuldig buiten de geodesie gebruikt. Bij toepassingen die een minder hoge precisie vereisen, kunnen sommige coördinatensystemen die geodetisch gezien verschillend zijn, als gelijk behandeld worden.
geoïdeDe geoïde is het vlak op gemiddeld zeeniveau, waar dezelfde zwaartekrachtspotentiaal heerst: het equipotentiaalvlak. Dit vlak staat in elk punt loodrecht op de richting van de zwaartekracht en ligt dus overal waterpas.
GLONASSGlobal Navigation Satellite System is een Russisch satellietplaatsbepalingssysteem, vergelijkbaar met het Amerikaanse GPS, het Chinese BeiDou en het Europese Galileo.
grondGrond is een mengsel van verweerd vast materiaal (sediment), water en lucht dat aan het aardoppervlak of (vlak) daaronder voorkomt.
grote waternavelDe grote waternavel (Hydrocotyle ranunculoides) is een moerasplant die behoort tot de klimopfamilie (Araliaceae). Van nature komt de plant voor in Noord-Amerika. In België en Nederland is de soort een exoot.
helicobacter bacteriënDe bacteriën waarmee specifiek de fecale besmetting t.g.v. vogels wordt aangetoond behoren tot de helicobacter bacteriën.
primaire waterenWateren waaraan het hoogheemraadschap of waterschap een belangrijke functie toekent in de wateraan- en -afvoer en waterberging. De ligging van primaire wateren is aangegeven op de bij de Keur behorende Keurkaarten.
hoogteDe hoogte van een geografische locatie (bijvoorbeeld een berg of plateau) wordt opgegeven in meters (of andere lengtemaat) ten opzichte van een referentieniveau: het nulvlak.
hoogwater zeeDe hoogste getijstand.
hydro objectSamenhangend geheel van vrij aan het aardoppervlak voorkomend water, met de daarin aanwezige stoffen, alsmede de bijbehorende bodem, oevers en, voor zover uitdrukkelijk aangewezen krachtens deze wet, drogere oevergebieden, alsmede flora en fauna.
veldapparaattypeDe beschrijving van het soort veldapparaat of zintuig, of combinatie van soorten veldapparaten en/of zintuigen, waarmee de monstername, waarneming, meting of analyse in het veld wordt uitgevoerd. 
hydrologisch vakEen virtuele aanduiding van de onderverdeling in de lengte- en, indien van toepassing, de dwarsrichting van objecten/infrastructuur op basis van hydrologische kenmerken
kabelbedRuimtebeslag dat door een gemeenschappelijk tracé van één of meer kabels, buizen, HDPE- en/of mantebluizen - die toebehoren aan één netwerkbeheerder - wordt gevormd.
benedenbeloopDeel van het talud tussen teen en buitenberm.
totale reële bedekkingHet totale oppervlak, dat door een plantensoort in beslag genomen wordt wanneer men de omtrek van haar individuen op de grond projecteert.
kernopbouwDe opbouw van de kern van het dijklichaam.
centrifugeMachine voor het m.b.v. centrifugaalkrachten indikken of ontwateren van slib.
kenmerkvak-waardeWaarde die een kenmerk heeft binnen een bepaald kenmerkvak.
gegevensobjectSet aan gegevens die is/wordt opgeslagen over een bedrijfsobject.
retourbemalingBij een retourbemaling wordt het opgepompte bemalingswater via een gesloten systeem in hetzelfde watervoerende pakket teruggevoerd. Bij een werking in een gesloten systeem wordt het bemalingswater door middel van een deepwell onttrokken. Vanuit de onderwaterpomp gaat het bemalingswater via gesloten afvoerleidingen direct naar de retourbronnen.
sprengEen spreng is een door mensen gegraven of verlegde beek. Sprengen komen veel voor op de Veluwe en werden gebruikt voor de aandrijving van watermolens, voor het maken van papier en/of voor water voor de wasserijen.
maatgevende hoogwaterstandHoogwaterstand, behorende bij de in de wet op de waterkering (art 3.2) gegeven Hoogwaterstand gebiedsfrequentie.
verspreidingHet transport van verontreinigende stof(fen) in de bodem, naar het oppervlaktewater, de atmosfeer of andere media.
pigging installatieInstallatie voor het verzenden, ontvangen of afsluiten van pigs (rubberen mollen).
drainagemiddelOntwateringsmiddel voor het kunstmatig laaghouden van de grondwaterstand met inbegrip van de uitstroomvoorziening.
beleidsplanDocument, waarin (landelijk) vastgesteld beleid met haar doelen en benodigde middelen is opgenomen.
breedspoortractorEen breedspoortractor is een tractor met een minimale spoorbreedte van 1,50m.
zwetslootIn de provincie Groningen worden de sloten tussen twee landeigenaren zwetsloten genoemd.
toolEen tool is een generieke term voor een klein, handig programma voor het uitvoeren van algemene taken. Simpel gezegd is een tool een stukje gereedschap van een ontwikkelaar bedoeld voor een specifieke taak.
rechtspersoon met een wettelijke taakEen rechtspersoon die een bij of krachtens een wet geregelde taak uitvoert en die daartoe geheel of gedeeltelijk wordt bekostigd uit de opbrengst van een bij of krachtens een wet ingestelde heffing, met uitzondering van de gemeenten, provincies, waterschappen, de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba, openbare lichamen voor beroep en bedrijf en openbare lichamen en gemeenschappelijke organen ingesteld krachtens de Wet gemeenschappelijke regelingen uitgezonderd de openbare lichamen en gemeenschappelijke organen waaraan vanwege het Rijk wordt deelgenomen.
verantwoordingsrapportageRapportage aan de opdrachtgever, waarin verantwoording wordt afgelegd over de realisatie van een opdracht.
glasaalVroeg levensstadium van de aal waarin deze de vorm van een aal aanneemt. Ze zijn doorzichtig en hebben nog geen tanden.
erosieHet proces waarbij grond, gesteente en dergelijke verplaatst worden door c.q. wegspoelen onder invloed van wind, stromend water of bewegende ijsmassa's.
applicatiecomponentEen encapsulatie van applicatiefunctionaliteit afgestemd op implementatiestructuur, die modulair en vervangbaar is.
fysiek datamodelEen technologie-specifieke representatie van data uitgedrukt in fysieke data-elementen en de manier waarop ze worden opgeslagen of uitgewisseld.
droogleggingHet hoogteverschil tussen de waterspiegel in een waterloop en het grondoppervlak.
aanvoergebiedGebieden begrenst door (stroom)scheidingen, waaruit beschouwd vanuit het afvoerpunt het water van dat gebied afstroomt of via bemaling getransporteerd wordt naar het desbetreffende afvoerpunt. Er wordt bij waterschap Hunze en Aa's onderscheid gemaakt tussen hoofd- en deelwateraanvoergebieden.
1d-berekeningMeta-informatie over de berekening met een 1D-oppervlaktewatermodel.
waterdrukDe druk van het water verminderd met de atmosferische druk.
granietGraniet is een zuur (of felsisch) stollingsgesteente dat voornamelijk bestaat uit drie mineralen: kwarts, veldspaten (kaliveldspaat en plagioklaas) en mica's (muscoviet en/of biotiet). Ook amfibool komt in graniet voor.
biotamonitoringHet monitoren van stoffengehalten in biota.
informatievoorzieningHet geheel aan informatieverwerkende processen van een organisatie, bekeken vanuit het perspectief van de gebruikersorganisatie, inclusief alles dat daarvoor benodigd is, zoals infrastructuur en informatiesystemen.
parametrerenMet parametreren bedoelen we het doen van instellingen via de HMI, oftewel een operator panel in het front van de besturingskast van het gemaal.
looptijdGemiddelde tijd, die de waterdeeltjes bij een bepaalde waterstand nodig hebben om door een zeker riviervlak te stromen.
brongebiedVerontreinigd gebied in grond of grondwater waarin puur product of restverzadiging wordt aangetroffen.
culturele eutrofiëringDaling van het zuurstofgehalte in het water, dat ernstige gevolgen heeft voor het waterleven.
maansverloopHet tijdsverloop tussen de maanbovendoorgang en het daarop volgend hoog- of laagwater op een bepaalde plaats.
basaltzuilZuilvormig toplaagelement van basalt.
VermogensrechtAls objectief recht omvat het rechtsgebied van het vermogensrecht als onderdeel van het privaatrecht het geheel van bepalingen dat betrekking heeft op vermogensbestanddelen.
capillariteitCapillariteit (of capillaire werking) is het verschijnsel in de natuurkunde dat een vloeistof, bijvoorbeeld water, in een zeer fijn buisje stijgt, tegen de werking van de zwaartekracht in, terwijl de vloeistofspiegel een concaaf oppervlak vormt. Zulke fijne buisjes worden haarbuisjes of capillairen genoemd. Hoe fijner de buisjes, hoe hoger het water kan stijgen.
Infrastructure for Spatial Information in the European CommunityINSPIRE is "een EU-initiatief om een infrastructuur voor ruimtelijke informatie in Europa tot stand te brengen die erop gericht is om ruimtelijke of geografische informatie toegankelijker en interoperabeler te maken voor een breed scala aan doeleinden ter ondersteuning van duurzame ontwikkeling "
maansculminatieDe doorgang van de maan door de plaatselijke meridiaan, d.w.z. of het bereiken van haar hoogste stand boven de horizon (bovendoorgang) of haar passage onder de horizon (onderculminatie).
bathyale zoneHet deel van de zee tussen 200 en 1000 meter diepte waar geen zonlicht meer kan doordringen.
pompunitPompput in een drukrioleringsstelsel
in-situ bodemsaneringIn-situ bodemsanering betekent dat er bodemsaneringstechnieken worden toegepast die verontreinigingen uit de bodem verwijderen zónder dat de grond wordt weggehaald. Zo blijven de bodemopbouw en -structuur behouden en wordt de bodem maar beperkt verstoord.
predatorRoofdier of roofvijand.
worteldichtheidHet bepalen van de worteldichtheid op verschillende dieptes aan de hand van het aantal wortels in een bodemmonster.
informatiemanagementHet richting geven en bewaken van de inhoud en vorm van de informatievoorziening op hoofdlijnen (vaak voor de middellange en lange termijn), alsmede het bepalen van de meest geëigende organisatie om deze inhoud en vorm te realiseren.
uiterwaardEen deel van het winterbed, door kaden en door bandijk of hoger gelegen land begrensd.
verkeersongeval objectObject, betrokken bij een verkeersongeval.
afstand tot nulpunt waterkeringDe langs de referentielijn van een oppervlaktewater of een waterkering gemeten afstand tussen het in de referentielijn gelegen getransponeerde centrale punt van de dijkpaal enerzijds en anderzijds het als zodanige vastgestelde nulpunt van de waterkering.
woelbakBetonnen kelder met schotten, in het bovenhoofd van een schutsluis die voorkomt dat het water tijdens het schutten aan de hoge zijde wordt ingelaten en met grote kracht naar binnen stroomt. Een woelbak wordt ook toegepast bij stuwen met een groot verval voor het fixeren van de watersprong.
planBesluit tot het uitvoeren van activiteiten die volgens een vastgestelde activiteitenstructuur (volgtijdig, parallel) worden uitgevoerd en die moeten leiden tot vooraf gedefinieerde resultaten (doelen).
afwateringssysteemNatuurlijk of kunstmatig systeem voor de afwatering van een gebied.
biomassaDe gezamenlijke hoeveelheid aan levende materie voorkomend in een bepaalde levensgemeenschap of een onderdeel hiervan.
kennismanagementHet creëren, delen, gebruiken en beheren van de kennis en informatie van een organisatie.
rioolbemalinggebiedHet gebied waarbinnen alle leidingen en knooppunten zijn gelegen, die alle tot doel hebben afvalwater naar één gemaal of afnamepunt te transporteren.
kruinhoogteDe momentane hoogte van het waterkerende element in een kunstwerk waar het water overheen stroomt bij een hogere waterstand.
dirchlet randvoorwaardeRandvoorwaarde voor een grondwatermodel waarbij de stijghoogte bekend is en gespecificeerd op de grens van het stroomveld en het model de bijbehorende grondwaterstroming berekend.
eutroof waterEen water dat rijk is aan voedingsstoffen en waarin weinig soorten aquatische organismen voorkomen, elk in betrekkelijk groot aantal.
DeltaDelta is een plugin op Erdas Imagine, ontwikkeld door Imagem om mutaties in het terrein op te sporen middels remote sensing technieken.
opgelost organisch koolstofAlle koolstof van organische oorsprong die in opgeloste vorm aanwezig is.
oppervlaktedelfstoffenDelfstoffen die voorkomen in de bodem (land- en waterbodems) en die kunnen worden gewonnen zonder dat ondergrondse mijnbouw nodig is.
suspensief transportTransport van gesuspendeerde deeltjes door de stroming.
overkluizingEen civieltechnisch kunstwerk waarmee een weg, een plein of een watergang (kruiselings) wordt overwelfd, waarbij het dek meestal niet uitsluitend uit een pad of weg bestaat.
klimaatHet klimaat is de gemiddelde weersituatie van een bepaalde streek gedurende een lagere periode (meestal minstens 30 jaar).
winterpeilNiveau, peil dat het water in de primaire watergang binnen het peilgebied in de winter bereikt of pleegt te bereiken; waterniveau in de winter. Het winterpeil is vastgesteld in het peilbesluit.
adresDe gegevens over een adres.
afstromingdiepteHet afstromingvolume uit een stroomgebied, gedeeld door de oppervlakte over een specifieke tijd.
architectuurBeschrijving van een complex geheel, en van de principes die van toepassing zijn op de ontwikkeling van het geheel en zijn onderdelen.
Topconsortia voor Kennis en InnovatieTKI Watertechnologie kent innovatiethema’s op het gebied van resource efficiency, smart water systems en sustainable cities. KWR zorgt voor het inrichten van vraaggestuurde onderzoeksprojecten die passen binnen deze thema’s, in samenwerking met eindgebruikers in de publieke sector (waterbedrijven, waterschappen en gemeenten), industriële eindgebruikers en met het bedrijfsleven (leveranciers, ingenieursbureaus). Dit leidt tot bevordering van efficiënte kennisontwikkeling en toepassing van innovaties op het gebied van watertechnologie.
WVOWet met als doel het tegengaan en voorkomen van vervuiling van het oppervlakte water
translatiegolfGolf, die een kanaal of rivier inloopt, doordat het water hierin ten gevolge van een kortstondige toevoer of onttrekking een (extra) verplaatsing over een bepaalde afstand ondergaat.
geconstateerd gebruikVaststelling van het gebruik van een watersysteem door een gebruiker, waaraan al dan niet een overeenkomst of een beschikking ten grondslag ligt.
woonplaatsDeel van het gebied van een gemeente, waarop huizen zijn gebouwd, als eenheid beschouwd door die gemeente, voorzien van een naam die kan afwijken van de naam van die gemeente.
temporele nauwkeurigheidDe mate waarin tijddata overeenkomen met de werkelijkheid.
PekelderdiepHet Pekelderdiep, Pekelerhoofddiep of Pekelder Hoofddiep is een Nederlands kanaal in de provincie Groningen. Het is eigenlijk het in 1728 gedeeltelijk gekanaliseerd riviertje de Pekel A. Langs het kanaal liggen de lintdorpen Oude en Nieuwe Pekela.
bergingscapaciteitHet volume water dat geborgen kan worden tussen het stuwpeil en het aanvaardbaar hoogste peil.
abstracte begrippenEen abstract begrip is niet tastbaar of zichtbaar of voortkomend uit een handeling, zoals een activiteit.
lozingKunstmatige of natuurlijke afvoer van overtollig water.
drinkwaterreservoirOpslag van oppervlaktewater met een drinkwaterbestemming.
suspensieDispersie van een vaste stof in een vloeistof.
winterstreefpeilGeeft de streefhoogte aan van het waterniveau t.o.v. NAP in grotere waterplassen gedurende de wintermaanden.
precariobelastingOnder de naam precariobelasting of precariorechten kan door een Nederlandse gemeente of een openbaar lichaam BES een belasting worden geheven ter zake van het hebben van voorwerpen onder, op of boven voor de openbare dienst bestemde gemeentegrond/provinciegrond (artikel 228 Gemeentewet/artikel 222c Provinciewet) of grond van het openbaar lichaam (artikel 60 FinBES).
duinvoetPlaats waar het droge strand overgaat in de zeereep.
wetenschapWetenschap is zowel de systematisch verkregen, geordende en verifieerbare menselijke kennis, het daarmee verbonden proces van kennisverwerving als de gemeenschap waarin deze kennis wordt vergaard. Deze gemeenschap heeft haar eigen wetenschappelijke methodes en conventies om tot hypotheses, wetmatigheden, theorieën en systemen te komen.
interactieActiviteit zijnde een combinatie van subactiviteiten uitgevoerd door fysieke objecten waartussen een overdracht van materie, informatie, energie of kracht plaatsvindt, typisch over een verbinding of raakvlak (rechtstreeks of via poorten)
NAP-dalingDaling van het NAP-vlak als gevolg van onderlinge bewegingen in de aardkorst.
milieuvriendelijk onderhoudOnderhoud waarbij geen milieubelastende stoffen worden gebruikt.
watersysteemtactiekEen beschrijving van de wijze waarop, binnen een strategie, zodanig met (een) technische instrument(en) kan worden omgegaan, dat de vereiste toestand van het watersysteem kan worden bereikt.
obstakel afstandKortste afstand tussen de binnenkant van de kantstreep en een obstakel (bij afwezigheid van een kantstreep: de afstand tussen de kant van de verharding en het obstakel)
budgetGeheel van personele, materiële en financiële middelen toegekend aan een plan of aan een organisatorische eenheid
stroomvoerend profielHet gemiddelde profiel van het riviervak dat bij een bepaald peil beschikbaar is voor de rivierafvoer.
afwateringDe afvoer van water via een stelsel van open waterlopen naar een lozingspunt van het afwateringsgebied.
onttrekken van oppervlaktewaterHet door middel van een werk halen van water uit een oppervlaktewaterlichaam zonder dat het water daarbij in een ander oppervlaktewaterlichaam wordt gebracht;
wijzigingsverzoekAanpassing van de scope en daarmee mogelijke aanpassing van de planning.
contractiecoëfficiëntDe verhouding in een bepaalde dwarsdoorsnede tussen het stroomvoerende en het geometrische profiel.
trailerhellingEen trailerhelling (ook wel slipway genoemd) is een helling aan het water waardoor schepen en boten in en uit het water kunnen worden gelaten. Ze worden gebruikt voor het bouwen en repareren van schepen, maar voornamelijk door watersporters die hun boot van hun trailer het water in laten.
werkpakketDe verzameling van informatie die relevant is voor het maken van een of meer producten. Het Werkpakket zal bestaan uit een beschrijving van het werk, de Productbeschrijving(en), informatie over eventuele beperkingen bij de productie, en de bevestiging van de afspraak tussen de Projectmanager en de persoon of Teammanager die het Werkpakket moet gaan uitvoeren dat het werk binnen de beperkingen gedaan kan worden.
zandzakEen zandzak is een zak gevuld met zand. Oorspronkelijk werden zandzakken gemaakt van jute, tegenwoordig worden deze ook gemaakt van polypropyleen, PVC en polyacryl.
schuldeiserEen schuldeiser (soms ook accipiens genoemd) is een rechtssubject dat een prestatie (iets doen, iets niet doen of iets geven) kan eisen ten opzichte van een ander, de schuldenaar.
doorstroombreedteDe maatgevende breedte van de opening van een kunstwerk waar normaliter het water doorheen stroomt.
afkortingEen afkorting is, in schriftelijk taalgebruik, iedere verkorte schrijfwijze voor een woord, woordgroep, naam of andere aanduiding.
Integraal Maatregelenplan ZuidlaardermeerIn het IMZ zijn doelen en zes maatregelpakketten voor het gebied beschreven.
artesisch water(Grond)water met een wateroverspanning ten opzichte van een hydrostatische waterspanningverdeling, waarbij de wateroverspanning het gevolg is van de stijghoogte in het eerste watervoerend pakket.
maanDe Maan is de enige natuurlijke satelliet van de Aarde en is een van de vijf grootste manen van het zonnestelsel. Ze wordt soms aangeduid met haar Latijnse naam Luna.
procedurestap beschrijvingDe stappen waarin een procedure op grond van de WM en AWB is onderverdeeld.
magnetisch noordenDe richting van de magnetische noordpool.
gootEen afvoergoot voert hemelwater bovengronds af over een relatief lange afstand naar bijvoorbeeld een infiltratievoorziening.
uitwateringssluisEen sluis die te teveel aan water op het binnenwater gereguleerd naar een lager gelegen buitenwater laat afvloeien (spuien) en buitenwater keert.
piercerDier dat zich ergens in boort.
JavaScript Object NotationJSON of JavaScript Object Notation, is een gestandaardiseerd gegevensformaat. JSON maakt gebruik van voor de mens leesbare tekst in de vorm van data-objecten die bestaan uit een of meer attributen met bijbehorende waarden. Het wordt hoofdzakelijk gebruikt voor uitwisseling van data tussen server en webapplicatie, als een alternatief voor XML.
WaaiboeiHet kunstobject, gemaakt door Martin Borchert, staat op de zeedijk in het noordoostelijkste puntje van Nederland.
slibfractieGenormaliseerde term voor het totaal aan minerale deeltjes kleiner dan 0.016 mm in sedimenten of gronden.
GeonovumGeonovum is een overheidsstichting die zich bezig houd met de ontwikkeling en beheer van de generieke geo-standaarden & geo-informatie infrastructuur, kennisontwikkeling en de ondersteuning van het GI-beraad.
onderdeeloriëntatieEen topologisch element dat de verbindingslijn (edge) tussen het beginpunt en het eindpunt van het onderdeel beschrijft.
schipElk vaartuig met inbegrip van vaartuigen zonder waterverplaatsing en watervliegtuigen, gebruikt of geschikt om te worden gebruikt als middel van vervoer over water.
artesische omstandighedenOmstandigheden waar de hydraulische stijghoogte in een afgesloten watervoerende laag stijgt tot boven het hoogste niveau van die laag.
serverEen server is een computer of een programma dat diensten verleent aan clients. In de eerste betekenis wordt met server de fysieke computer aangeduid waarop een programma draait dat deze diensten verleent.
havenEen tot ligplaats van schepen geschikt, natuurlijk of gegraven waterbekken aan zee of aan de oever van een rivier of binnenwater, dat beschutting biedt tegen wind en golven.
Transitie Landelijk GebiedDe term "Transitie Landelijk Gebied" verwijst naar een proces van verandering en overgang in landelijke gebieden. Het impliceert vaak een verschuiving van traditionele landbouw- en agrarische activiteiten naar een meer diverse en duurzame ontwikkeling van het platteland.
prioritaire stofDe stoffen die zo gevaarlijk zijn voor de mens en het milieu dat er voor hun reductie prioritaire actie moet worden ondernomen, zijn door de EU in de Kaderrichtlijn Water (KRW) samengevat onder de noemer prioritaire stoffen.
reuzenbereklauwDe reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum) is een meerjarige plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). De soort wordt, in tegenstelling tot de inheemse gewone berenklauw, in België en Nederland beschouwd als een invasieve exoot die gezondheidsrisico's oplevert.
standaardafwijkingDe standaardafwijking of standaarddeviatie (vaak aangeduid met de Griekse letter σ voor de populatie en s voor de steekproef), een begrip in de statistiek, is een maat voor de spreiding van een variabele of van een verdeling of populatie. De standaardafwijking is gedefinieerd als de wortel uit de variantie, en daardoor vergelijkbaar met de waarden van de variabele zelf.
brugCivielkundige constructie die doorgang verschaft voor voetgangers, dieren, voertuigen en diensten boven obstakels of tussen twee punten op een hoogte boven de grond.
sleufloze draineermachineDrainagebuizen worden gelegd met sleuvengravers of sleufloze machines. De sleufloze draineermachine is voorzien van een V-vormig mes. De grond wordt opgetild en op het diepste punt wordt de buis gelegd. Het aanbrengen van conventionele drainage kan ook middels horizontaal gestuurd boren. Zodoende is het mogelijk met weinig overlast drainagebuizen aan te brengen onder bijvoorbeeld gebouwen of begraafplaatsen.
grondmoreneMet grondmorene wordt het sediment bedoeld dat door gletsjers en ijskappen wordt meegevoerd en onder het ijs wordt afgezet.
contractmanagerRol binnen een projectorganisatie, die verantwoordelijk is voor de sturing en beheersing van het gehele proces van contractvoorbereiding – aanbesteding en –uitvoering richting verschillende marktpartijen.
kanaaldijkBinnenwaterkering langs een kanaal.
layerfileEen layerfile is een Arcgis bestand wat verwijst naar een dataset en waarin o.a. beschreven wordt hoe de data gevisualiseerd moet worden, welke velden aan moeten staan en of de data gefilterd moet worden.
calamiteitengemaalEen calamiteiten gemaal is een gemaal wat alleen ingezet wordt tijdens een hoogwatercalamiteit, normaal gesproken worden deze gemalen meestal op een andere locatie opgeslagen.
aliasDe alternatieve weergave van de naam.
luwe zoneEen luwe zone is een beschutte locatie, de wind heeft hier weinig invloed op de leefomgeving van de aanwezige flora en fauna.
ankerplaatsPlaats waar vaartuigen door bevoegd gezag is toegestaan voor anker te gaan voor langere duur.
anorganische stofChemische stoffen van minerale oorsprong die geen koolstof - koolstof verbindingen bevatten.
calamiteiteninlaatEen calamiteiteninlaat is een waterstaatkundig kunstwerk dat in de waterkering van een bergingspolder is gelegen. Als er een hoogwatercalamiteit optreed in een boezem is het mogelijk om met een calamiteiteninlaat een bergingspolder gecontroleerd vol water te laten stromen. De inlaat is in dat geval onderdeel van een calamiteitenplan.
regenrivierRivier die in overheersende mate door regenwater wordt gevoed.
luminescentieAls atomen overgaan van een hogere naar een lagere energietoestand, wordt er soms licht uitgestraald. Dit gebeurt wanneer energierijke elektronen vanuit een aangeslagen toestand naar een baan met een lagere energie rond de atoomkern springen. De energie die hierbij vrij komt, wordt door het elektron uitgezonden als een foton, dus als elektromagnetische straling. Afhankelijk van het energieverschil kan het zijn dat de uitgezonden straling binnen het golflengtebereik (ca. 400 nm ... ca. 780 nm) van het voor de mens zichtbare licht ligt. In dat geval spreekt men van luminescentie.
principeschemaBij een principeschema worden alle verbindingen en componenten weergegeven van een elektrisch systeem. Alle componenten in het systeem worden schematisch weergegeven. Kenmerkend aan een principeschema is wanneer het schema wordt opgedeeld in verschillende stukken, iedere component slechts eenmaal zal voorkomen.
World Geodetic System 1984Het World Geodetic System 1984 (WGS 84) is het coördinatenreferentiesysteem voor de aarde dat, op enkele centimeters na, gelijk is aan het officiële (maar minder bekende) International Terrestrial Reference System ITRS.
data integriteitDe mate waarin data niet zijn gewijzigd door ongeautoriseerde personen.
Basisregistratie KadasterDe Basisregistratie Kadaster (BRK) bevat informatie over percelen, eigendom, hypotheken, beperkte rechten (zoals recht van erfpacht, opstal en vruchtgebruik) en leidingnetwerken. Daarnaast staan er kadastrale kaarten in met perceel, perceelnummer, oppervlakte, kadastrale grens en de grenzen van het rijk, de provincies en gemeenten.
geo-portaalEen geo-portaal is een portaal, oftewel een toegangspagina voor het kunnen vinden, (eventueel) betalen en het combineren van geo-informatie. Een geo-portaal geeft toegang tot geo-informatie via webservices, of specifieker, geo-services.
energietransitieEnergietransitie is de overgang naar een situatie waarin de energievoorziening structureel anders van aard en vorm is dan in het huidige energiesysteem. In dit nieuwe systeem is fossiele brandstof grotendeels vervangen door duurzame energiebronnen, is er veel aandacht voor energiebesparing en energieopslag en is de energievoorziening meer decentraal georganiseerd.
veerkracht kustVermogen van de kust om op natuurlijke wijze veranderingen op te vangen zonder blijvend functieverlies.
meta informatieMeta informatie is informatie over informatie waarbij de onderlinge relatie tussen de twee bekend is.
fysiotoopRuimtelijk begrensde homogene eenheid met een karakteristieke combinatie van abiotische, onafhankelijke ecosysteemfactoren: moedermateriaal, topografie, klimaat en leeftijd.
grondankerDwarsverbinding op staaf of paal in de grond, bv bij verkeersborden e.d.
voorlandVoorland is het gebied aansluitend aan de buitenzijde van de waterkering.
Unie van WaterschappenDe Unie van Waterschappen, voorheen Unie van Waterschapsbonden, is een koepelorganisatie, opgericht in 1927.
houderPersoon die een zaak ten behoeve van een ander in zijn macht heeft, hetzij direct door zelf de zaak feitelijk onder zich te hebben, hetzij indirect door een ander de feitelijke macht te laten uitoefenen.
natte omtrekLengte van de grenslijn tussen het water van de wanden en bodem in de dwarsdoorsnede van een leiding.
evenwichtsdiepteWaterdiepte bij eenparige stroming groter of kleiner dan de grensdiepte.
kruisstukEen verbindingsstuk dat vier (drainage) leidingen onder een rechte hoek verbindt.
rioolleidingSamenstel van buizen tussen twee putten bestemd voor de inzameling en/of het transport van afvalwater.
1d-tijdreeksDe waarden van een toestandsvariabele, vastgelegd als een tijdreeks.
plantmateriaalBeschrijving van het plantmateriaal.
D-HYDRO SuiteDe D-HYDRO Suite is de opvolger van Simona (Waqua, Triwaq) en Delft3D 4 voor toepassing op de Nederlandse markt. Deze suite is gebaseerd op een rijke historie sinds de eerste Rijkswaterstaat (RWS) modellen uit 1968. D-HYDRO Suite maakt het mogelijk om (twee-dimensionale) simulaties te maken van overstromingen, stormvloeden, orkanen, golven, sediment transport en morfologie, waterkwaliteit en ecologie.
woonschepenwetWet van 1918 betreffende de regelgeving rondom woonschepen.
primaire grondstofMaterialen, die uit de natuur worden gewonnen om toegepast te worden als grondstof of bouwstof waarbij het dezelfde functie behoudt.
wvow-vergunningEen door de Minister van Verkeer en Waterstaat, in het kader van de Wet verontreiniging oppervlaktewater, gegeven toestemming om onder bepaalde voorschriften, bepaalde hoeveelheden afvalstoffen, verontreinigende of schadelijke stoffen, met of zonder behulp van een werk, direct of indirect te lozen op oppervlaktewateren.
basisonderhoudsniveauHet minimaal noodzakelijke onderhoud om de functionaliteit van de infrastructuur te waarborgen.
ontwerpProject waarbij modelstudies gebruikt worden voor ontwerpdoeleinden.
duurzaam aanbestedenDuurzaam aanbesteden houdt in dat gemeenten, provincies en waterschappen binnen het inkoop- en aanbestedingsbeleid steeds meer aandacht aan duurzaamheid besteden. Dit gebeurt in sectoren als energie, kantoorfaciliteiten en kantoorgebouwen, maar ook in transport en vervoer.
Informatiemodel Water WatersysteemHet model IMWA Watersysteem is ontwikkeld om standaard uitwisseling van geografische gegevens over het oppervlaktewatersysteem te faciliteren.
capillair waterWater dat in fijne openingen in de bodem boven de grondwaterspiegel wordt gezogen doordat de moleculaire krachten het dan winnen van de zwaartekracht.
topologieTopologie is de tak van de wiskunde die zich bezighoudt met eigenschappen van de ruimte die bewaard blijven bij continue vervorming (de objecten mogen niet worden gescheurd of geplakt).
vakEen vak is een virtuele aanduiding van de onderverdeling in de lengte- en, indien van toepassing, de dwarsrichting van objecten/infrastructuur.
natuurDe natuur is de inhoud en werking van het heelal zoals door de mens waargenomen, ervaren en/of gewaardeerd. Hiertoe behoren de niet-levende en de levende natuur. De natuur wordt met name bestudeerd door de natuurwetenschappen.
waterslagWaterslag is een begrip uit de hydraulica. Waterslag treedt op wanneer de stroming van een vloeistof in een gesloten leiding plotseling tot stilstand wordt gebracht, bijvoorbeeld door het abrupt sluiten van een kraan of het stoppen van een pomp, of wanneer de stroming plots gestart wordt (het starten van een pomp). De energie van het stromende water wordt dan omgezet in een drukgolf die door de leiding gaat lopen.
chemische stofNaamgeving van elementen en verbindingen of groepen verbindingen.
klimaatbestendigZodanig ingericht dat de effecten van de klimaatverandering opgevangen kunnen worden.
kwelderBuitendijks aangeslibd land, dat bij gewone vloed niet meer onderloopt en doorgaans begroeid is.
filterfeederDiersoorten die hun voedsel (plankton) uit het water filtreren.
Volkert-Bakker methodeEen waardebewerkingsmethode waarbij de meetwaarden gesorteerd worden van groot naar klein, waarna het aandeel concentraties lager dan elke unieke waarde wordt berekend.
stevige kleiKlei die voldoet aan de voorwaarden van erosiebestendige klei.
lijnEen lijn is een denkbeeldige streep op de aardoppervlakte.
beschrijving profielpuntBeschrijving van een profielpunt.
kribHoofd in een rivier, van rijs- of baardwerk en stenen.
ongebouwdNiet bezet met gebouwen, (huizen, schuren enz.): ongebouwde eigendommen.
terreinDoor een type landgebruik gekarakteriseerd zichtbaar begrensd stuk grond, niet zijnde weg, spoorbaan of water.
spikeEen spike is een punt in de puntenwolk die middels SGM verkeerd is gematched.
Drents PlateauHet Drents Plateau is een gebied dat voornamelijk gelegen is in Drenthe, met uitlopers in Groningen en Friesland. Grofweg ligt het tussen de steden Coevorden, Groningen, Steenwijk en Emmen.
NEN 2660-1NEN 2660-1 gaat in op de conceptuele modellen, die de basis vormen voor toekomst vaste, aanpasbare en uitbreidbare informatiemodellen.
werkingsgebiedEen geografisch gebied, gekaderd en gedefinieerd door een set van coördinaten, waarop regels van toepassing zijn. Dit zijn lijnen of polygonen.
brondataEen verzameling data van een bronhouder.
beoordelingsspoorEén van de aspecten aan de hand waarvan de toetsing op veiligheid van de waterkering wordt uitgevoerd.
historische compleetheidDe mate waarin historische data aanwezig zijn.
oligotroofVoedselarm.
compartiment (waterkering)Een gebied omgeven door een stelsel van waterkeringen ter beveiliging tegen overstroming niet zijnde een dijkring
modelleurSpecialist die zich bezig houdt met de technische modelleeractiviteiten.
vormIn het algemeen is een vorm hoe een voorwerp zintuiglijk (tast, zicht, enzovoorts) op de mens overkomt, bijvoorbeeld cirkel, vierkant, rechthoek, ovaal, driehoek.
ongeslachtelijke voortplantingProces waarbij een enkel individu kopieën van zichzelf maakt. Het enige genetische verschil met de individuen die dan ontstaan wordt slechts veroorzaakt door eventuele mutaties.
aanslagbiljetBiljet waarop een of meer aanslagen bekend gemaakt worden aan een belastingplichtige.
packageEen package is een benoemde en begrensde verzameling/groepering van modelelementen.
datamartEen dataset waar een subset van andere datasets wordt samengebracht voor een specifiek doel of specifieke doelgroep.
zoneringHet zodanig projecteren van activiteiten, dat een mogelijk negatieve invloed op de omgeving tot een aanvaardbaar niveau wordt beperkt, dan wel om optimale ontwikkelingskansen te bieden aan betrokken functies.
vlijlaag uitvullaagEen tussenlaag in de bekledingsconstructie met filterfunctie, bestaande uit één of meer lagen plat gelegde bakstenen die in verband zijn geplaatst. Een dun laagje granulair materiaal, bedoeld om oneffenheden van het oppervlak van de laag eronder op te vullen, zodat een vlak oppervlak voor het plaatsen van de toplaagelementen wordt verkregen.
aardgasleidingBuis of samenstel van buizen waardoor aardgas toegevoerd wordt.
beleidsnotitie schouwBeleidsnotitie van de schouw.
vloeistofVloeistof is een van de aggregatietoestanden waarin materie kan voorkomen. Een vloeistof is een stof die gemakkelijk vormveranderingen ondergaat, maar zich verzet tegen volumeverandering onder invloed van druk. Hierin onderscheiden vloeistoffen zich van vaste stoffen, die hun vorm behouden, en gassen en plasma's, die samendrukbaar zijn.
niet-kerende grondbewerkingNiet-kerende grondbewerking (NKG) houdt in dat de bodem zo minimaal mogelijk verstoord wordt. Diep ploegen wordt vermeden, maar oppervlakkige maatregelen om de bodem in goede conditie te houden kunnen wel toegepast worden.
dempenGeheel of gedeeltelijk dichtgooien en/of dichtgegooid houden van oppervlaktelichamen of tijdelijk drooggevallen oppervlaktelichamen, zoals sloten, greppels, slenken, wielen en sleuven;
overlopenHet verschijnsel waarbij water over de kruin van de dijk het achterland in loopt omdat de te keren waterstand hoger is dan de kruin.
tensiometerInstrument voor het meten van de druk in de onverzadigde zone.
buitenbeschermingszoneZone binnen het gebied dat onder werking van de keur of Wbr valt en die als zodanig in de legger is opgenomen.
filterApparaat waarin een scheiding van stoffen plaatsvindt door middel van drukverschil door een poreus medium of rooster.
General Packet Radio SystemGeneral Packet Radio System, een dienst gebaseerd op GSM, welke het verstrekken van datapakketten over een internetverbinding mogelijk maakt.
vectorVectorafbeeldingen zijn computerafbeeldingen die zijn gedefinieerd in termen van 2D-punten, die met elkaar zijn verbonden door lijnen en curven om polygonen en andere vormen te vormen. Elk van deze punten heeft een bepaalde positie op de x- en y- as van het werkvlak en bepaalt de richting van het pad ; verder kan elk pad verschillende eigenschappen hebben, waaronder waarden voor lijnkleur, vorm, curve, dikte en vulling.
basislijnWaterlijn vanaf waar de breedte van de territoriale zee en andere rechtsgebieden van de zee worden gemeten.
waterbodemBodem onder het oppervlaktewater of de bodem in voor dat water bestemde ruimte in de zin van de Wet Verontreiniging Oppervlaktewateren.
beschermd natuurmonumentEen terrein of water dan wel het samenspel daarvan, dat om zijn natuurwetenschappelijke betekenis of zijn natuurschoon op grond van artikel 10, Natuurbeschermingswet 1998 als zodanig is aangewezen.
ruimteHet begrip ruimte kan worden beschouwd als het meest centrale begrip van de sociale geografie als wetenschap.
bedrijfHet bedrijfsmatig vervaardigen en/of bewerken, opslaan, installeren en of herstellen van goederen en of het leveren van diensten.
tracéAfgebakende aslijn van een ontworpen dijk, weg, kanaal of enig ander waterstaatswerk
inscharinglengteDe lengte gerekend vanaf de geulrand waarover het voorland wordt aangetast (afschuiven of vloeien) in het geval van een afschuiving of zettingsvloeiing.
ManagementteamIn het MT zitten de secretaris directeur, de afdelingshoofden, de controller en de bestuurskundige. Het MT vergadert om de week op dinsdagmorgen onder voorzitterschap van de secretaris-directeur.
plantenPlanten (Viridiplantae binnen de Archaeplastida, oorspronkelijk Plantae) zijn organismen die zich niet kunnen voortbewegen en die fotosynthese vertonen. De naam Plantae wordt niet meer voor een taxonomische eenheid gebruikt.
spatial datawarehouseEen spatial datawarehouse is een specifieke verschijningsvorm van een datawarehouse. In een spatial datawarehouse zijn geografische gegevens verwerkt, vaak afkomstig uit een geografisch informatiesysteem.
rijplaatEen rijplaat is een langwerpige plaat die gebruikt wordt om met voertuigen over gras, aarde e.d. te kunnen rijden.
berging rioolbemalinggebiedDe voor het afvalwater beschikbare inhoud van het stelsel van leidingen en knooppunten ten behoeve van het betrokken rioolbemalinggebied.
schemaEen schema is in het algemeen een specifiek, goed gedocumenteerd en consistent plan.
irrigatieDe aanvoer en verdeling van water en toediening hiervan aan land, in het algemeen ter bevordering van de gewasgroei.
inkomende correspondentieFormele correspondentie, die tijdens de vergunningverleningprocedure ontvangen wordt door de vergunningverlener, dan wel na de totstandkoming van de vergunning of de algemene regel door de handhaver, dan wel tijdens een handhavingprocedure ontvangen word.
handhavingsprocedurestapAfzonderlijke handeling, volgens een beschreven methode, om de naleving van voorschriften in WVO-vergunningen te waarborgen.
infrastructureel objectBeweegbare voorziening die het beheer van een watersysteem mogelijk maakt.
geroerd monsterGrondmonster dat in structuur en/of spanningstoestand zodanig door of na de monstername is gewijzigd dat deze eigenschappen niet meer als representatief kunnen worde beschouwd voor de grond in situ (ter plaatse van de bodem).
bestrijdingsteamTeam dat de (rampen/incident)bestrijding uitvoert
bewerkingsmethodeAanduiding van de manier waarop een reeks meetwaarden (rekenkundig) bewerkt zijn.
bosEen bos is een begroeiing (aanplant of vegetatie/formatie) met bomen in een dominante boomlaag, of meerdere boomlagen.
planetair oppervlaktegebruiksgebiedGrondgebied, gekenmerkt volgens zijn huidige en geplande toekomstige functionele dimensie of sociaaleconomische bestemming (bv. wonen, industrieel, commercieel, landbouw, bosbouw, recreatie).
equivalentMeeteenheid die aangeeft in welke mate een stof bindingen kan aangaan met andere stoffen.
laserEen laser is een lichtbron die in staat is een smalle coherente bundel licht voort te brengen. Het licht van een laser is daardoor monochromatisch en directioneel, in tegenstelling tot de meeste andere lichtbronnen, die in allerlei richtingen licht uitzenden in een breed spectrum van golflengtes en fasen. Ook zorgt laserlicht altijd voor een lichtbundel die niet of nauwelijks convergeert of divergeert.
actief biologisch beheerActief (door de mens) ingrijpen in een ecosysteem.
kleiNatuurlijk door of in water afgezet materiaal dat is ontstaan door verwering van gesteenten, behorende tot de fijnste groep afzettingsgesteenten.
belastingenKrachtens algemene regels gevorderde, gedwongen eenzijdige geldelijke bijdrage van personen en instellingen, die binnen een bepaalde periode aan de overheid moeten betaald worden en bestemt zijn om uiteindelijk het geheel van de uitgaven van de overheid te dekken.
Apache webserverApache HTTP Server is een opensourcewebserver voor Windows, macOS, Linux en andere Unix-achtige besturingssystemen. Apache HTTP Server wordt ook wel Apache of httpd genoemd.
smalspoorSpoor, waarbij de afstand tussen de middens van de spoorstaven kleiner is dan 1.50 m.
machine learningMachine learning ( ML ) is de wetenschappelijke studie van algoritmen en statistische modellen die computersystemen gebruiken om een specifieke taak uit te voeren zonder expliciete instructies te gebruiken, in plaats daarvan vertrouwend op patronen en gevolgtrekking . Het wordt gezien als een subset van kunstmatige intelligentie .
sluiscomplexEen kunstwerk ten dienste van de scheepvaart voor het overbruggen van waterstandsverschillen door middel van een of meer sluizen.
cameraEen camera is in ruime zin een apparaat dat een invallend lichtsignaal omzet naar een chemische blauwdruk of een elektronisch signaal. Een camera is een apparaat om beelden mee te registreren.
banketKunstmatige strandverhoging nabij de duinvoet die wordt gebruikt als standplaats voor strandpaviljoens op recreatiestranden.
laag salderend gewasLager salderende gewassen die vaak ook ‘maaigewas’ zijn vragen minder van de grond als hoog salderende gewassen.
schakelkastKast waarin elektrische schakeltoestellen worden gemonteerd.
kwantitatieve nauwkeurigheidDe mate waarin kwantitatieve data overeenkomen met de werkelijkheid.
historisch erfgoedEen monument of historisch erfgoed is een overblijfsel van kunst, cultuur, architectuur of nijverheid dat van algemeen belang wordt geacht vanwege de historische, volkskundige, artistieke, wetenschappelijke, industrieel-archeologische of andere sociaal-culturele waarde.
zandfiltraatVloeistof welke ontdaan is van een bepaalde stof door middel van een zandfilter.
staatHiërarchische politieke organisatie die gezag uitoefent over een bevolking binnen een bepaald grondgebeid, gelegitimeerd door een vorm van recht, waarvan de naleving wordt afgedwongen met een monopolie op het gebruik van geweld.
rioleringsgebied op gemeentelijk schaalHet gebied waarbinnen 1 of meerdere inliggende rioolstelsel(s) het afvalwater naar 1 gemaal van de gemeente transporteert/teren.
schrale kleiWeinig erosiebestendige klei.
abstractieAbstractie is het inductieve proces van het weglaten van alle niet-essentiële informatie en secundaire aspecten en vervolgens generaliseren om zo de meer fundamentele structuren zichtbaar te maken.
windmeterEen anemometer of windmeter is een meetinstrument dat de windsnelheid en windrichting kan meten.
klepafsluiterAfsluiter waarmee een doorstroomopening geheel of gedeeltelijk kan worden afgesloten door middel van een klep.
gedeeltelijk beregeningsverbod oppervlaktewaterBij een gedeeltelijke beregeningsverbod oppervlaktewater geldt een berperking in ruimte en/of tijd om oppervlaktewater te onttrekken om van boven het vochtgehalte in de bovengrond van landbouwgewassen te vergoten.
aan/afslagregelingEen aan/afslagregeling of aan/afslagregelaar is een regelsysteem dat veel wordt toegepast in het waterbeheer bij het regelen van het waterpeil. Het is de eenvoudigste regeling voor een stuw/schuif of klep in het water.
bijzondere natuurNatuurlijk voorkomende levensgemeenschappen die relatief zeldzaam zijn, of waar relatief zeldzame plant- en diersoorten deel van uitmaken.
waterschapEen overheidsinstantie die in een bepaalde regio in Nederland tot taak heeft de waterhuishouding te regelen. De regio wordt niet bepaald door gemeente- of provinciegrenzen, maar door stroomgebieden.
luchtdrukDe luchtdruk is de hydrostatische druk die lucht uitoefent op voorwerpen, vloeistoffen en gassen die zich in de aard atmosfeer bevinden. Luchtdruk bestaat omdat lucht onder invloed staat van de zwaartekracht van de aarde en daarom gewicht heeft. Luchtdruk werkt in alle richtingen.
ecologische gemeenschapVerzameling van individuen van verschillende soorten die gezamenlijk in een biotoop leven.
grasEen profielverdediging met behulp van graszoden.
groentypeBeschrijving van het type groen.
prielKleine geul in waddengebied.
milieueffectrapportageProcedure in de Wet Milieubeheer waarmee het milieubelang een volwaardige plaats krijgt in de besluitvorming over activiteiten of plannen met mogelijk belangrijke gevolgen voor het milieu.
vooroverlegBespreking die aan het eigenlijke overleg voorafgaat.
vergunningsprocedurestapEen stap in de te volgen procedure inzake de aanvraag tot verlening, wijziging of intrekking van een vergunning, zoals in de wet is voorgeschreven.
afstandsaanduiding knooppuntDe langs het hart van een water in lengterichting gemeten afstand tussen het in het hart van het water gelegen virtuele knooppunt enerzijds en anderzijds het vastgestelde nulpunt van dit water
particulair gebonden organisch koolstofAlle koolstof van organische oorsprong die in particulair gebonden vorm aanwezig is.
dienstkringRijkswaterstaat afdeling die optreedt als operationeel uitvoerder van het beheer van bijvoorbeeld een of meer watersysteemdelen.
open uitwateringssluis binnen tijgebiedEen open uitwateringssluis binnen tijgebied is nauw verwant aan de keerschutsluis of zeesluis. Scheepvaartverkeer door de sluis is alleen bij gelijk water mogelijk.
technische beheersactiviteitDe voorgenomen beïnvloeding van de toestand van een watersysteem met een technisch instrument.
Europese verordeningEen Europese verordening is een wetgevend instrument van de Europese Unie. De verordening kent haar oorsprong in artikel 288 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie.
pachtPacht is een op huur lijkende overeenkomst waarbij agrarische gronden,' door de eigenaar (verpachter) in gebruik wordt gegeven aan de pachter. De opbrengst van het verpachte goed komt in beginsel toe aan de pachter.
magisch getalIn computerprogrammering heeft de term magisch getal meerdere betekenissen. Het kan verwijzen naar een of meer van de volgende punten: 1. Unieke waarden met onverklaarbare betekenis of meerdere gebeurtenissen die (bij voorkeur) kunnen worden vervangen door benoemde constanten. 2. Een constante numerieke of tekstwaarde die wordt gebruikt om een bestandsindeling of protocol te identificeren; voor bestanden, zie Lijst met bestandshandtekeningen. 3. Onderscheidende unieke waarden die waarschijnlijk niet worden verward met andere betekenissen (bijvoorbeeld wereldwijd unieke id's)
seinPlaats op de vaarweg of haven waar een speciaal sein gegeven kan worden ten dienste van de scheepvaart
bedienings- en besturingsinstallatieSamenstel van automatiseringsystemen en bedieningsorganen waarmee installaties worden bewaakt, bediend en bestuurd.
carbonaathardheidGehalte aan opgeloste kalk en magnesiumzouten die kunnen neerslaan door verhitting.
eigenaarRol van een persoon (natuurlijk persoon of rechtspersoon), die het eigendomsrecht heeft. (bron: Burgerlijk Wetboek Boek 5, Zakelijke rechten)
beaufortschaalSchaal voor het meten van windsterktes van windkracht 0 tot 12.
drinkwaterrichtlijnDoor de Europese Unie vastgestelde richtlijn(98/83/EG) voor de controle, de evaluatie en het beheer van de kwaliteit van het drinkwater, en voor het verstrekken van informatie over de kwaliteit van dit water.
opzetPositieve verschil tussen de optredende hoog- c.q. laagwaterstand en die volgens het berekende astronomische getij.
feitEen feit is een gebeurtenis of omstandigheid waarvan de werkelijkheid vaststaat, doordat het ofwel zintuiglijk waargenomen ofwel instrumenteel gemeten kan worden.
publiekrechtelijke organisatieOrganisatie die in het leven wordt geroepen door een formele publiekrechtelijke handeling.
DT-rioolDrainage transportriool, gecombineerde grondwater- en hemelwaterafvoer.
laminaire stromingStromingstype dat overheersend door de viscositeit wordt bepaald. Bij laminaire stroming bewegen de waterdeeltjes zich (in hoofdzaak) evenwijdig aan elkaar.
baggerketenDe combinatie van werktuigen waarmee het geheel van activiteiten van ontgraven, transporteren, verwerken en deponeren van baggerspecie wordt uitgevoerd.
flexibel peilbeheerPeilbeheer waarbij het waterpeil zich zoveel mogelijk beweegt tussen bepaalde boven- en ondergrenzen met het doel om afwenteling van problemen te voorkomen.
functionele ruimteRuimte met een specifieke functie.
doelstellingEen toestand of conditie van de organisatie die tot stand moet worden gebracht of behouden.
bronwaterputPut in de vorm van een buis van waaruit water uit de grond kan worden opgepompt
atoomHet kleinste deeltje materie dat voor elk element uniek is.
zeewaterIn de natuur voorkomend water dat een hoge concentratie van zouten bevat (meer dan 10 000 mg/l) 
onderloopsheidBij onderloopsheid stroomt het kwelwater onder een kunstwerk door.
geneesmiddelEen geneesmiddel, ook medicijn en medicament, is een chemische stof of complex van chemische stoffen met een beoogd farmacologisch, immunologisch of metabolisch effect op het (dierlijk of menselijk) lichaam.
bakjesmodelEen niet stationair model voor eenvoudige balansberekeningen van riolering en oppervlaktewater.
beweringBetekenisvolle declaratieve zin die of waar of onwaar kan zijn.
privaatrechtelijke organisatieOrganisatie die in het leven wordt geroepen door een formele privaatrechtelijke handeling, zoals een notariele akte.
indicatorEen meetbaar aspect van een kwaliteitsdimensie.
grondwater koppel lijnInformatie op waterloop stromingsmodel voor uitwisseling met grondwatermodellering.
kunstobjectEen kunstwerk is een object, of een concept, of een constellatie, dat kan worden gekenmerkt als kunst.
1d-randvoorwaardeDe informatie voor het berekenen van de toestandsvariabelen in de 1D-randknooppunten.
hydrologisch regimeAlles wat betrekking heeft op de toestand en het gedrag van een bepaalde waterloop.
beregeningsverbodHet verbod om grondwater of oppervlaktewater te onttrekken om van boven het vochtgehalte in de bovengrond van landbouwgewassen te vergroten.
prognosewaardeWaardes welke betrekking hebben op het heden of de toekomst en die volgens een bepaalde beleidsoptie tot stand zijn gekomen.
bodemkundeBodemkunde of pedologie is de tak van wetenschap die zich bezighoudt met de samenstelling en vorming van bodems en de wijze waarop deze gebruikt kunnen worden voor allerhande doeleinden zoals woningbouw, landbouw, wegenbouw en waterbouw.
rechtshandelingMenselijke handeling met beoogd rechtsgevolg.
afstekenTerm uit de olie- en petrochemische industrie, waarmee het afblinden van een pijpleiding ter plaatse van een klepaansluiting of twee flenzen met behulp van een steekpan of zogenaamde blindflens wordt bedoeld.
stroomsnelheidDe gemiddelde stroomsnelheid van het water, zijnde het quotiënt van de cumulatieve aanvoerhoeveelheid en de natte oppervlakte.
Johannes KerkhovenpolderDe Johannes Kerkhovenpolder is een in de jaren 1875 en 1876 ingepolderd gebied van de Dollard, gelegen in de gemeente Eemsdelta in het noordoosten van de Nederlandse provincie Groningen. De dichtstbijzijnde plaats is Woldendorp. Tot 1990 behoorde de polder tot de gemeente Termunten.
unsigned indicatorDe "unsigned" indicator betekent dat het item positieve of negatieve waarden kan bevatten.
melder(Niet) natuurlijke rechtspersoon of instantie die een mededeling doet omtrent een gebeurtenis.
strandGedeelte van de kuststrook tussen de laagwaterlijn en de duinvoet.
ankerveldConstructie die de verankering van een damwand tot stand brengt door middel van ankerstangen.
inbrengen van damwandprofielenHet verticaal aanbrengen van een damwandprofiel, bijv. langs de oever van een oppervlaktewaterlichaam, d.m.v. heien, trillen op drukken.
bodemvalSprong in de bodem van een waterloop.
vluchtbergHeuvel van opgeworpen aarde, waar in de vroege M.e. de omwonende bevolking haar toevlucht zocht bij watersnood en oorlog. B.v. de terpen en wierden in Friesland en Groningen, de vliedbergen in Zeeland en die waarop de Leidse burcht gebouwd werd.
objectEen object is een materieel (tastbaar) iets, veelal bestaand uit vaste, levenloze materie.
dubbel kerende keersluisEen dubbel kerende keersluis is een keersluis met 2 paar puntdeuren of dubbele deuren.
overstromingOnder water raken van ofwel de begrenzingen van een stroom of een ander oppervlaktewaterlichaam, ofwel van gebieden die normaal niet onder water staan.
aanslagnummerEen combinatie van gegevenselementen die een aanslagbiljet uniek kunnen identificeren. Dit nummer wordt gebruikt als betalingskenmerk of als aanslagkenmerk voor de heffingsplichtige ingeval van correspondentie.
amebiaseZiekte veroorzaakt door Entamoeba hystolica.
plaatsbepalingspuntPunt dat is ingemeten en vervolgens gebruikt is bij en onderdeel uitmaakt van de begrenzing van BGT objecten.
straalLengte van de rechte lijn, uitgedrukt in centimeters, die het nulpunt van de cirkelvormige raai verbindt met het middelpunt van die cirkelvormige raai.
hoofdvaarwegVaarweg waarover meer dan 5 miljoen ton goederen of 25.000 TEU per jaar worden vervoerd.
aantastingVerandering van fysische, chemische en mechanische eigenschappen van een materiaal onder invloed van het milieu waarmee het in contact komt.
gemiddelde zeestandHet rekenkundig gemiddelde van het peil in een getijgebied over een bepaalde periode.
wegenbouwkundeWegenbouwkunde is het vakgebied dat zich bezighoudt met het bouwen van wegen. Het is een toegepaste wetenschap en onderdeel van de civiele techniek.
topografiePlaatsbeschrijving.
betuiningGrondkerende constructie bestaande uit palen en vlechtwerk van rijshout of dunne latten die afkalving van oevers en taluds moet voorkomen.
bodemdalingsgemaalGemaal wat is aangelegd om de gevolgen van de bodemdaling door mijnbouw (gaswinning, oliewinning, zoutwinning) voor wat betreft de waterbeheersing te compenseren.
ontpolderenEen poldergebied weer teruggeven aan de zee / zeearm waardoor het invloed ondergaat van de getijden.
aanzeggingFormele berichtgeving over te nemen acties naar aanleiding van een overtreding.
zettingsvloeiingHet verschijnsel dat een verzadigde zandmassa zich gedraagt als een vloeistof als gevolg van het wegvallen van de korrelspanning.
waterkeringKunstmatige hoogte, natuurlijke hoogte of gedeelte daarvan, of hoge gronden met ondersteunende kunstwerken, die een waterkerende of mede een waterkerende functie hebben.
paaienParen en kuit schieten bij vissen.
aanpassingeen genetisch bepaalde karakteristiek die de mogelijkheid van een organisme om met zijn omgeving om te gaan verbeterd.
scheve hoogwateropzetVerschil in waterhoogte tussen de opgetreden en de astronomische laagwaterstand.
lijnweergaveWeergave van een object door middel van een lijn.
nitrietZout van salpeterigzuur. Chemische formule NO2-.
houten pendamDwars door een water gelegen afsluiting, middels een houten schot, bedoeld om water te keren of te beheersen.
afvoerpuntHet aansluitpunt op een afvoerrelatie binnen een afvoernetwerk.
objecttypeEen klasse of objecttype in de zin van de objectoriëntatie is een mechanisme dat in bepaalde, objectgeoriënteerde programmeertalen gebruikt wordt om de toestandsruimte en interface van een verzameling objecten vast te leggen. Een klasse wordt ook wel omschreven als een sjabloon voor objecten.
profielDoorsnede van een object in lengterichting, in dwarsrichting of langs een verticaal, waarbij kenmerken van het object langs de doorsnede worden vastgelegd.
bezwaarHet gebruik maken van de ingevolge een wettelijk voorschrift bestaande bevoegdheid, voorziening tegen een besluit te vragen bij het bestuursorgaan dat het besluit heeft genomen.
kelvinEenheid van thermodynamische temperatuur, die volgt uit de vaste numerieke waarde van de constante van Boltzmann k, die is vastgesteld op 1,380 649 × 10-23, uitgedrukt in de eenheid J•K-1, waarbij J•K-1 gelijk is aan kg•m2•s-2•K-1 en de kilogram, de meter en de seconde volgen uit h, c en de cesiumfrequentie.
construerenUit delen samenstellen.
belang-betaling-zeggenschapTrits die de bestuurlijke wijze van waterschappen weergeeft.
registratiehouderOrganisatie die unieke objectidentificaties toekent voor objecten in een registratie.
bodemtransportIn de onmiddellijke nabijheid van de bodem optredend materiaaltransport, waarbij de deeltjes zich schuivend, rollend en/of sprongsgewijs verplaatsen.
modelelementEen onderdeel van een model.
niet-hernieuwbare grondstofGrondstof die niet van biologische oorsprong is of die wel van biologische oorsprong is maar niet wordt gewonnen, beheerd en/of geteeld zonder het betreffende ecosysteem uit te putten
zuiveringsslibHet slib dat ontstaat als restproduct na de zuivering van afvalwater of dat zich bevindt in sceptictanks.
mechanische transportleidingVoortgeleiding van materie (transport) onder overdruk of onderdruk in een gesloten structuur.
bebouwingsclusterEen vlakvormige verzameling van gebouwen bij een kruispunt van wegen in het buitengebied.
puntenwolkEen puntenwolk is een eindige verzameling punten in twee of meer dimensies.
transportrioolleidingEen gesloten rioolleiding waarop in principe geen aansluitleidingen zijn aangesloten.
Geocat BridgeGeoCat Bridge is een extensie voor ArcGIS Desktop en draait binnen ArcMap. Deze blogpost is bedoeld om meer in detail uit te leggen wat GeoCat Bridge doet. In het kort: met GeoCat Bridge kunt u de lagen van een ArcMap-kaartproject (MXD) naar GeoServer of MapServer publiceren als OGC Web Services ( WMS / WFS / WCS ) en de metagegevens van lagen publiceren naar de GeoNetwork- catalogus.
bodemlaagEen laag in de bodem of de ondergrond met volgens de modelleringsregels van het aan het gebied ten grondslag liggende bodem en ondergrondmodel gelijke bodemkundige en/of aardkundige kenmerken.
grondwater informatie puntInformatie voor grondwatermodel (waterstand)
onderhoudsdiepteDe diepte tot waarop het profiel van een water gebracht dient te worden op het moment dat de onderhoudsplichtige gaat of verplicht is te baggeren.
functioneel gebied infrastructuur verkeer en vervoerGebied primair in gebruik voor verkeer en vervoer, waaronder verstaan spoorwegen, wegdelen, vliegverkeersbanen, parkeerterreinen, bermen en de ondersteunende objecten als kunstwerken.
betrekkingslijnDe grafische voorstelling aangevende welke waterstanden bij verschillende meetstations langs een waterloop bij stationaire afvoertoestand met elkaar overeenkomen.
procedure per rechtsverhoudingBeschrijving van de bij de aanvraag van een rechtsverhouding te volgen procedure.
bergingHet volume water dat aanwezig is binnen een bepaald gebied, eventueel gespecificeerd in een nader aan te geven deel van de grond.
concentratieSterkte van een oplossing uitgedrukt in aantal massa eenheden per volume eenheid.
doorlaatsluisKunstwerk, deel uitmakend van een waterkering waardoor watertransport kan plaatsvinden.
bijzondere putconstructiePut met een constructie die niet onder bekend type is onder te brengen.
wateradviesDe overheid, die een beslissing neemt over een bepaalde vergunning of plan, moet bij het uitvoeren van de watertoets in bepaalde gevallen advies vragen aan de betrokken waterbeheerder om zich grondig te informeren over de mogelijke effecten op het watersysteem van een vergunning, plan of programma.
iba-inrichtingenAlle activiteiten van het waterschap die verband houden met de aanleg, het beheer en onderhoud van inrichtingen van individuele behandeling van afvalwater in het buitengebied.
golftopHoogste punt van een golf ten opzichte van de evenwichtstoestand.
kunststofKunststoffen of (Engels) plastics, zijn chemische verbindingen die door niet-natuurlijke scheikundige processen worden vervaardigd.
1d-dwarsprofielSet gegevens waarmee de denkbeeldige doorsnijding van een 1D-vak of gedeelte daarvan, eventueel samengesteld als geschematiseerd gemiddelde van een of meerdere actuele en/of historische dwarsprofielen, wordt vastgelegd.
bezinkbare stofDat gedeelte van de oorspronkelijk aanwezige opgeloste stoffen, dat na een voorgeschreven bezinktijd onder voorgeschreven omstandigheden door bezinking kan worden verwijderd.
bouwtechniekTak van weg- en waterbouwkunde die zich voornamelijk bezighoudt met het ontwerpen en bouwen van constructies zoals bruggen, gebouwen en dammen.
elektrolytEen stof die uiteenvalt in ionen wanneer deze oplost in water.
benzeenOrganische-chemische vluchtige verbinding (C6H6), die behoort tot de aromatische koolwaterstoffen.
leeuwankerHet leeuwanker is een specifiek type groutanker dat draaiend in plaats van trillend in de grond gebracht wordt. Het anker wordt in de bouw en civiele techniek toegepast als (bijvoorbeeld) trekelement voor funderingen en/of wanden van bouwkuipen en damwanden.
geodesieDe klassieke geodesie is de wetenschap die zich bezighoudt met de bepaling van de vorm en de afmetingen van de aarde. Deze omschrijving heeft slechts betrekking op de kern van het vakgebied, dat is de meetkundige beschrijving van de aarde of delen daarvan.
microverontreinigingEen kwantitatief geringe verontreiniging, die echter vanwege de schadelijke eigenschappen ongewenst is.
functionele activiteitActiviteiten die worden uitgevoerd teneinde specifieke doelen te bereiken en voor methodieken die worden geassocieerd met specifieke inspanningsgebieden.
geologisch profielEen schematische verticale doorsnede van een deel van de aardkorst waarin de ligging en het verloop van de aardlagen is aangegeven op grond van een aantal boringen of andere waarnemingen
mesonEen meson is een subatomair deeltje, een hadron, dat uit een quark en een antiquark bestaat, die door de sterke kernkracht aan elkaar zijn gebonden.
boomvakdeelSolitaire boom of bomen is rij of groep die individueel beheerd worden.
emulsieVerstrooiing van een vloeistof in een andere vloeistof
havennummerEen cijfer dat of combinatie van cijfers die de plaats van een haven in een reeks aanduidt c.q. aanduiden.
zilverzandLeemarm natuurlijk zand met een uitermate hoog kwartsgehalte (tenminste 98%) en een zeer laag ijzer- en aluminiumgehalte. Het zand wordt in hoofdzaak toegepast in de glasindustrie en de chemische industrie.
Kaderrichtlijn Water waterlichaamEen oppervlaktewaterlichaam of grondwaterlichaam waarop getoetst moet worden of er aan de KRW doelstellingen voldaan wordt.
registratief gebiedOp basis van wet- en regelgeving afgebakend gebied dat als eenheid geldt van politiek/bestuurlijke verantwoordelijkheid of voor bedrijfsvoering.
lagere overheidInstantie ingesteld bij de Grondwet of provinciaal besluit met bepaalde taken en verantwoordelijkheden met betrekking tot het beheer van watersystemen en hun omgeving.
regenwaterafvoerduikerRegenwateroverstortleiding die op een primaire watergang, secundaire watergang of tertiaire watergang loost.
verwaarloosbaar risiconiveau(Onderste) risicogrens in een bepaald compartiment (bij voorbeeld oppervlaktewater) waarbij de risico's (voor het aquatisch ecosysteem) verwaarloosbaar worden geacht.
kenteringHet veranderen van de getijstroom van de ene hoofdrichting in de tegengestelde.
aanslagbedragHet resultaat van de heffingsberekening die voor een bepaald heffingsobject aan een heffingsplichtige opgelegd is.
zuurEen zuur is een begrip uit de scheikunde waarvan de definitie een aantal malen aangescherpt is. Zuren zijn de tegenhangers van de basen. Zuren en basen reageren met elkaar in een proces dat neutralisatie genoemd wordt. Een waterige oplossing wordt zuur genoemd wanneer de zuurgraad (pH) lager is dan 7.
beschermende grondenGronden die achterliggend land beschermen tegen afkalving door golfslag en gronden langs een boezemwater waar het achterland binnen een afstand van 100 meter uit de waterkant een maaiveldhoogte heeft die lager is dan het boezempeil. De ligging is aangegeven op de bij de Keur behorende Keurkaarten.
waterlijnVerzameling primaire processen binnen de hoofdtaak zuiveren van afvalwater van een Waterschap ten bate van het verwijderen van biologisch afbreekbare verontreinigingen uit het afvalwater op een rioolwaterzuiveringsinstallatie.
algemeen algebraïsch modelleer systeemModel systeem van hoog niveau bedoeld voor wiskundige programmeer problemen.
doorstroomhoogteDe momentane hoogte van de opening van een waterkerende element in een kunstwerk waar het water doorheen stroomt indien het element open staat. De doorstroomhoogte van een duiker is de afstand tussen de binnen onderkant buis en de binnen bovenkant buis.
NDVI methodevaste, weldoordachte werkwijze om een bepaald doel te bereiken - werkwijze, systeem
versnipperingIn kleine delen verdelen.
aantal inwoners equivalentenHet werkelijke aantal inwoners afkomstig van opgave van de gemeente, of afkomstig uit het rioleringsplan en geldend voor een bepaald jaar.
grondOppervlakte van de aarde.
emergentenPlanten die met hun wortels in het water staan maar die voor het grootste deel boven water uitsteken.
stormIedere verstoorde toestand van de atmosfeer.
mineralisatieOmzetting van een stof van een organische vorm naar een anorganische vorm.
functioneel gebied recreatieGebied in gebruik voor openlucht recreatie.
horizontale drainbemalingDe horizontale drainbemaling is een uitvoeringsmethodiek, waarbij het grondwater via een drain wordt opgepompt.
gemaal H. KüpersHet aanvoergemaal H. Küpers is gelegen in het Kanaal Veendam-Musselkanaal ten westen van Ommelanderwijk.
filterPoreus voorwerp of voorwerp met gaatjes dat gassen of vloeistoffen doorlaat en tegelijk zuivert.
verordeningHandeling met algemene draagwijdte komende van een andere autoriteit dan het parlement.
afgeleideIn de wiskunde is de afgeleide of het differentiaalquotiënt een maat voor verandering van een functie ten opzichte van verandering van zijn variabelen. Voor een functie in één variabele is de afgeleide de limiet van de verhouding tussen de verandering in de functiewaarde en de verandering in de variabele die daaraan ten grondslag ligt.
Image Station Automatic Elevations ExtendedImage Station Automatic Elevations Extended (AX) is een subapplicatie binnen Imagestation waarmee van de gemaakte modellen puntenwolken (las) gegenereerd kunnen worden.
Wet Herverdeling WegenbeheerDe Wet Herverdeling Wegenbeheer (WHW) van 29 oktober 1992 is een Nederlandse wet welke per 1 januari 1993 de herverdeling van het wegenbeheer tussen het Rijk, de provincies, gemeenten en waterschappen regelt of regelde.
hevelstuwEen hevelstuw is een stuw met een kokervormige constructie met een verhoogd middengedeelte dat twee wederzijds gelegen wateren met elkaar verbindt en een stuwende functie vervuld.
stollingStollen of stolling is het natuurkundig proces waarbij materie de vloeibare aggregatietoestand verruilt voor de vaste aggregatietoestand.
middenspanningskabelOndergrondse middenspanningskabels transporteren de elektriciteit naar transformatorhuisjes. Transformatoren in die huisjes zetten de middenspanning om naar laagspanning van 230 volt. Vanaf het transformatorhuisje of een schakelkast loopt een ondergrondse kabel naar bijv. een stuw.
GRASS GISGeografisch hulpbronnenanalyse ondersteuningssysteem (gewoonlijk GRASS GIS genoemd ) is een geografisch informatiesysteem (GIS) softwarepakket dat wordt gebruikt voor geospatiaal gegevensbeheer en analyse, beeldverwerking, het produceren van grafische afbeeldingen en kaarten, ruimtelijke en temporele modellering en visualisatie. Het kan raster- , topologische vector- , beeldverwerking- en grafische gegevens verwerken.
alignementHet alignement is het geheel van rechte lijnen, bogen en overgangsbogen waarmee de as van een verkeersweg, spoorbaan of waterweg is gedefinieerd in drie dimensies.
onderhoudsactieEen beheersactie gericht op het onderhoud (van een watersysteem).
kolkOp het riool aangesloten voorziening voor de opvang van hemel- en afvalwater afkomstig van erop aangesloten oppervlakken.
associatie relatierelatie tussen twee verschillende individuen (bron: NTA 8035) prefDef: Relatie tussen twee concepten, die aangeeft dat de beide concepten een structureel verband met elkaar hebben.
a-mesosaproobVeel biologisch afbreekbare organische stof bevattend.
beschikkingEen besluit over een aanvraag
Europese kaderrichtlijn waterDoor de EU (Richtlijn 2000/60/EG) dd 23 okt. 2000 vastgestelde richtlijn.
discreet objecthoeveelheid materie (reëel object) dat bestaat uit een aaneengesloten hoeveelheid vormvaste materie, primair bijeengehouden door interne krachten (zwaartekracht, elektromagnetische kracht)
auditingAuditing is het controleren van een organisatie.
applicatie-eigenaarEen rol die eindverantwoordelijk is voor applicaties en hun kwaliteit.
functioneel gebied begraafplaatsEen besloten gebied waar lichamen van overleden personen worden begraven. Ook worden op begraafplaatsen urnen as van gecremeerde lichamen bewaard.
smeltenSmelten is het natuurkundig proces waarbij materie de vaste aggregatietoestand verruilt voor de vloeibare aggregatietoestand.
schuttenHet schip door een schutsluis in water van hoger of lager niveau brengen.
ecologische gradiëntEen ecologische gradiënt of ecotoon is een geleidelijke overgang tussen verschillende biotopen. Het kan gaan om een geleidelijke overgang in biotische en abiotische milieufactoren, die gewoonlijk samengaat met een gemeenschapsgradiënt: een geleidelijke overgang in soortensamenstelling bij de overgang tussen levensgemeenschappen.
datameerEen datameer is een systeem of opslagplaats van gegevens die zijn opgeslagen in zijn natuurlijke/onbewerkte formaat, meestal object - blobs of bestanden.
streefbeeldConcrete (meetbare) doelstelling, een beschrijving van de gewenste situatie van waterhuishoudkundige systemen.
kerende constructieEen constructie die bedoeld is om grond en/of water te keren.
ankerLijn die de ankers representeert die voor de verankering zorgen van een damwand.
stikstofkringloopDe stikstofkringloop is de biogeochemische kringloop met de omzetting van stikstof in de lucht (aardatmosfeer), planten, de bodem en biomassa.
cyberbeveiligingAlle beveiligingsmaatregelen die men neemt om schade te voorkomen door een storing, uitval of misbruik van een informatiesysteem of computer. Ook worden maatregelen genomen om schade te beperken en/of herstellen als die toch is ontstaan. Voorbeelden van schade zijn dat men niet meer in een computersysteem kan komen wanneer men dat wil. Of dat de opgeslagen informatie bij anderen terecht komt of niet meer klopt. De maatregelen hebben te maken met processen in de organisatie, technologie en gedrag van mensen.
som 5 toxische blauwalgenDe som 5 Toxische blauwalgen is de som van het biovolume, of de uitslag van een telling, van potentieel toxische blauwalgen in een monster die tot de vijf geslachten uit het blauwalgenprotocol-2012 behoren, waarvan bekend is dat zij de eigenschap hebben om gifstoffen (cyanotoxines) te produceren. Het betreft de geslachten Anabaena, Aphanizomenon, Microcystis, Planktothrix en Woronichinia.
zeefanalyseBepaling van de korrelverdeling van een monster door middel van zeven.
overstortschuifRegelbare waterbouwkundige constructie voor het (tijdelijk) blokkeren of doorlaten van oppervlaktewater, waarbij het water over de schuif heen loopt.
vissluis zonder lokstroompompenEcopassage uitgevoerd doormiddel van een sluisconstructie om vissen en weekdieren een waterbouwkundige constructie te laten passeren. Deze constructie is niet voorzien van lokstroompompen.
afgesloten grondwaterWater in een afgesloten watervoerend pakket, dat aan boven- en onderzijde begrensd wordt door ondoorlatende bodemlagen.
zwemwaterDe locaties in oppervlaktewater die door de provincie als zwemwater zijn aangewezen.
dataloggerEen datalogger (ook wel datarecorder genoemd) is een meetinstrument dat gegevens meet en opslaat in relatie tot tijd of in relatie tot locatie.
ArcMapArcMap is de hoofdcomponent van Esri 's ArcGIS- suite van georuimtelijke verwerkingsprogramma's en wordt voornamelijk gebruikt om georuimtelijke gegevens te bekijken, bewerken, creëren en analyseren.
ophaalbrugBrug met één val, draaibaar om een horizontale as, waarbij de ballast en de val een veranderlijke stand hebben t.o.v. elkaar.
meanderingMate waarin een waterloop in de lengterichting slingert.
slibdikteDikte van zachte laag organisch materiaal die boven op de minerale ondergrond aanwezig is.
berging minderMinder rioolinhoud die in de berekening wordt meegenomen, bijvoorbeeld t. g.v. verzakkingen of D.W.A. vulling, gegevens afkomstig uit het rioleringsplan.
slachtofferPersonen die ofwel fysieke, mentale of financiële schade/nadeel ondervinden (gewond, overleden, benadeeld)
gewasEen gewas is een plantensoort, die geteeld wordt voor de productie van planten in de tuinbouw, de akkerbouw en sierteelt.
geometrische eigenschapGeometrische eigenschappen leggen de locatie en vorm van het geo-object vast.
geotextielEen vlak doorlatend weefsel of vlies, in contact met grond en/of andere materialen toegepast in geotechnische en civieltechnische constructies.
referentie-architectuurEen generieke architectuur voor een klasse van systemen, gebaseerd op best-practices.
toplaag losgestort materiaalBuitenste verdedigingslaag van een talud, hier bestaande uit in verband geplaatste elementen. Hier betreft het de toplaag van een bekleding bestaande uit losgestort materiaal.
aanslagregelDe formele beschrijving van een belastingschuld, zoals opgenomen op een aanslagbiljet.
Nazca bodeminformatiesysteemNazka bodem is een SaaS-dienst voor het beheren, vertalen en delen van milieu hygiënische data.
beekrioolOverkluizing van een waterdeel.
berging in bodemoneffenhedenHemelwater geborgen in oppervlakte oneffenheden die niet bijdraagt aan de afstroming.
hoeveelheid materieFysiek object (vormvast of niet-vormvast) dat tastbaar en zichtbaar is of kan zijn in de werkelijkheid zoals artefacten waaronder bruggen, tanks en apparaten, en natuurlijke objecten waaronder terreinen, oevers, waterbodems en bomen.
bepaling vergunningEen bepaling geeft de relatie aan tussen vergunningen, objecten / administratieve gebieden (ten behoeve van kadastraal. perceel.) en relevante bepalingen
norm 1:100De (veiligheids)norm voor verschillende situaties (bijvoorbeeld overstroming), waarbij het eens in de 100 jaar mag voorkomen.
invloedslijnBegrenzing van de invloedszone van de kering.
semantiekDe semantiek of betekenisleer is een wetenschap die zich bezighoudt met de betekenis van symbolen, waarbij het in het bijzonder de bouwstenen van natuurlijke talen die voor de communicatie dienen ofwel woorden en zinnen betreft.
architectuurbeschrijvingWerkproducten die uitdrukking geven aan een architectuur.
binnentaludHellend vlak van het dijklichaam aan de binnendijkse zijde van de dijk.
biologieBiologie is de natuurwetenschap die zich richt op levende organismen, levensprocessen en levensverschijnselen.
ondergrond modelelementHet basiselement waaruit ondergrondmodellen zijn opgebouwd. Beschrijft de exacte geometrie van de kenmerken volgens de dimensie van het model.
conceptMentale representatie van een soort ding.
emissieDirecte of indirecte uitstoot, uit puntbronnen of diffuse bronnen, van stoffen, trillingen, warmte of geluid in de lucht, het water of de bodem.
toplaag asfaltBuitenste verdedigingslaag van een talud, hier bestaande uit in verband geplaatste elementen. Hier betreft het de toplaag van een asfaltbekleding.
aardkorstBuitenste schil van de aardbol.
zuigingZuiging is een stroming die optreedt rond schepen met

een grote waterverplaatsing en die zowel naar het grote schip toe als daar vandaan kan staan. Zuiging wordt veroorzaakt doordat schepen veel water wegduwen met

hun boeg en met hun schroef.
kunstwerkCivieltechnisch werk voor de infrastructuur van wegen, water, spoorbanen, waterkeringen en/of leidingen niet bedoeld voor permanent menselijk verblijf.
overige waterkering overig AWaterkering waarbij het verschil in hoogte tussen het Maatgevend Hoog Water (MHW) en de gemiddelde hoogte van het naastliggend maaiveld groter is dan 0,5 m.
korrelgrootteverdelingFractionele verdeling van de door zeefanalyse en/of afslibbing (conform NEN 5753) bepaalde afmetingen van korrels in een sedimentmonster.
alkalisch afvalwaterVloeibare afvalstoffen die een hoge concentratie bijtende alkali of calcium hydroxide.
schadefactorDe partiële factor waarin de gevolgen van bezwijken zijn betrokken.
reservoirEen natuurlijk of kunstmatig gebied dat gebruikt wordt om water op te slaan.
dataWeergave van een feit, begrip of aanwijzing, geschikt voor overdracht, interpretatie of verwerking door een persoon of apparaat.
baggerindustrieGesaneerde bedrijfstak, die zich onder andere bezighoudt met het uitdiepen, aanleggen en onderhouden van havens en waterwegen, het aanwinnen en opspuiten van land en het bouwen van dijken.
watersysteembenaderingWerkwijze van waaruit de zorg voor de waterhuishouding wordt benaderd en waarbij wordt uitgegaan van de samenhang binnen de waterhuishouding met zijn relevante omgeving.
schijngrondwaterspiegelGrondwaterspiegel van een grondwaterlichaam gelegen op een slecht doorlatende laag, waaronder weer een onverzadigde zone voorkomt.
zooplanktonDierlijk plankton.
shapefileDe ESRI Shapefile is een veelgebruikt uitwisselingsformaat voor geografische informatie.
harde parameterParameter waarvan de waarden goed bekend zijn en daardoor als vaststaand worden beschouwd (bijv. ligging waterlopen).
toestandsovergangOvergang tussen Bedrijfstoestanden/States. De Transities zijn ondeelbaar en tijdloos verondersteld.
lijnmarkeringOp of in het oppervlak van de verharding aangebrachte lijnen ter geleiding, waarschuwing, regeling of informatie van het verkeer.
hemelwaterafvoerEindpunt van het afvoer van hemelwater, gezien vanuit de wegbeherende instantie meestal gevormd door een fysieke constructie, waaraan overdracht van het op het oppervlak aanwezige hemelwater naar een ander stelsel plaatsvindt of aannemelijk wordt geacht.
lozerPersoon of instantie die afvalstoffen op het oppervlaktewater laat wegvloeien.
schadeAfwijking op de gewenste situatie waarbij waardevermindering optreedt en waarbij niet per definitie een directe relatie met de functionaliteit kan worden gelegd.
Algemene Verordening GegevensbeschermingSinds 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dat betekent dat in de hele Europese Unie (EU) dezelfde privacywetgeving geldt. De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) geldt niet meer. De AVG is ook wel bekend onder de Engelse naam: General Data Protection Regulation (GDPR).
1d-dwarsprofiel-cirkelboogDe gegevens waarmee een cirkelvormig dwarsprofiel wordt beschreven.
aantoonbaarheidsgrensDe door het laboratorium vastgestelde kleinste waarde van het gemeten gehalte of de waargenomen waarde van de parameter in een monster, waarvan de aanwezigheid nog met een bepaalde betrouwbaarheid kan worden vastgesteld. In de standaard wordt als grens hiervoor een relatieve standaardafwijking van 33% op dat meetniveau gehanteerd
aardewerkAardewerk is tot ongeveer 1100 °C uit klei gebakken keramiek, zoals vaatwerk, potten, schalen, drinkbekers, kruiken, tegels en drainagebuizen.
som 7 PCB'sDe somparameter van de zeven PCB's, te weten: PCB 28, 52, 101, 118, 138, 153, 180.
RundeDe Runde is een veenbeek in Zuidoost-Drenthe en vormde oorspronkelijk de bovenloop van de Ruiten Aa.
algoritmeEen algoritme is een recept om een wiskundig probleem op te lossen. Wiskundig geformuleerd is het een eindige reeks instructies die vanuit een gegeven begintoestand naar een beoogd doel leidt.
web clientComputer (browser) waarmee toegang kan worden verschaft tot het content management systeem.
afscheiderToestel om ongewenste stoffen af te scheiden van het gewenste product. Bijvoorbeeld het afscheiden van olie uit een afvalwaterstroom.
adsorptieDe hechting van verbindingen in oplossingen aan het oppervlak van vaste stoffen.
permanente activiteitActiviteiten die betrekking hebben op jaarlijks te realiseren producten, alsmede periodiek terugkomende producten.
grondwater informatie lijnInformatie voor grondwatermodel (natte omtrek, en bodembreedte).
vrijvarende pontEen vrij varende pont wordt aangedreven door een motor.
drempelKeerrand van een sluiskolk of stuwopening.
agrarisch terreinGrond ten behoeve van landbouwkundige verbouw van gewassen.
gasspuiKlep die gassen kan laten ontsnappen bij overdruksituaties.
getijvlakteReliëf arm gebied met kreken, geulen en zandplaten, waar de invloed van de getijden duidelijk merkbaar is.
smalspoortractorenEen smalspoortractor is een klein soort tractor met een maximale spoorbreedte van 1,25m.
toetsingswaardeDe normwaarde voor een bepaalde grootheid vastgesteld door bevoegd gezag.
lineair referentiesysteemReferentiestelsel, gekoppeld aan een netwerk, waarmee de ruimtelijke locatie van een entitieit kan worden vastgelegd t.o.v. een of meerdere links.
tiffHet TIFF- bestandsformaat ( Tagged Image File Format ) is een flexibel formaat dat normaal gesproken acht bits of zestien bits per kleur (rood, groen, blauw) opslaat voor respectievelijk 24-bits en 48-bits totalen, meestal met de TIFF- of TIF- bestandsnaam uitbreiding.
vaarwegEen aaneengesloten stuk oppervlaktewater, dat als vaarweg in de Wegwijzer voor de binnenscheepvaart is gedefinieerd.
gladde sluisSchutkolk waar de sluishoofden en de sluiswanden precies in elkaars verlengde liggen.
saneringHet verwijderen van de vervuilingsbron om ecologische redenen en/of volksgezondheid.
peilschaalGegradueerde schaal die gebruikt wordt voor het aangeven van de waterstand in een oppervlaktewaterlichaam.
aflaatpeilHet vastgestelde peil waarbij de vijver begint met het lozen van geborgen water.
reëel getalGetal, dat eenduidig overeenkomt met een punt op een rechte lijn. Deze rechte wordt de getallenas, getallenlijn, getallenrechte of reële rechte genoemd. Zo kunnen we ons intuïtief de verzameling van de reële getallen, die wordt genoteerd als R en soms het continuüm wordt genoemd, voorstellen.
weerstandscoëfficiëntEen factor in de snelheidsformules van Darcy-Weisbach, Manning en anderen voor het berekenen van de gemiddelde snelheid van water in een waterloop.
HexagonHexagon AB is een wereldwijde technologiegroep met hoofdkantoor in Zweden.
geurverdunningfactorDe verdunning die door 50% van het aantal panelleden (tenminste 10 leden) wordt onderscheiden van geurloos water.
enterprise-architectuurEnterprise-architectuur gaat over het vertalen van doelstellingen naar de inrichting van organisatie, processen en informatievoorziening. Het beschrijft de belangrijkste keuzes die gemaakt moeten worden en beschrijft deze in de vorm van (architectuur)principes, richtlijnen en modellen. Enterprise architectuur helpt organisaties om gestructureerd om te gaan met veranderingen op het snijvlak van organisatie en informatievoorziening.
golfhoogte hm0Een schatter voor de significante golfhoogte.
verziltingsbestrijdingHet tegen gaan van de toename van het zoutgehalte in het oppervlaktewater of in het grondwater.
hoog salderend gewasTot de hoog salderende teelten behoren bloemen, bollen, sierteelt, fruit, bomen, graszaad en graszoden, pootaardappelen, cichorei, (glas)tuinbouw en sportvelden. Deze teelten hebben op een bepaald moment in de groei absoluut water nodig om zich te kunnen ontwikkelen.
thesaurusEen verzameling begrippen uitgedrukt in termen, definities en relaties.
boezemkadeWaterkering gelegen langs boezemwater.
verwachtingDe aanname of hoop dat een handeling of gebeurtenis ook werkelijk plaats gaat vinden.
cross track foutHet verschil in afstand, loodrecht op de trackrichting, tussen de werkelijke afstand en de gewenste afstand behorend bij een bepaald tijdsmoment
Informatiemodel WaterHet Informatiemodel Water (IMWA) is dé Nederlandse standaard voor de uitwisseling van geografische gegevens in het waterbeheer.
siliciumoxideHarde onoplosbare, witte of kleurloze vaste stof.
hoedanigheidDe vorm waarin de eenheid behorend bij een meetwaarde wordt uitgedrukt of de fractie van de parameter waarop de meetwaarde betrekking heeft.
aannemerEen ieder die de uitvoering van werken op de markt aanbiedt.
microthesaurusEen aangewezen deelverzameling van een thesaurus die zelf ook kan functioneren als een volledige thesaurus.
verticaal meetpuntEen verticaalmeetpunt is de aanduiding van een diepte in de verticaal waarvoor een meting uitgevoerd gaat worden.
hoge grondenNatuurlijk aanwezige hooggelegen delen in het landschap die niet worden bedreigd door een hoge waterstand op zee, meren of rivieren.
plausibiliteitDe mate waarin data worden beschouwd als waar en geloofwaardig door gebruikers in een specifieke gebruikscontext.
inrichtingselementRuimtelijk object al dan niet ter detaillering dan wel ter inrichting van de overige benoemde ruimtelijke objecten of een ander inrichtingselement.
planologiePlanologie is de wetenschappelijke reflectie op de ruimtelijke planning. Iemand die werkzaam is binnen de planologie wordt een planoloog of planologe genoemd. Planologen werken vaak bij overheden (het Rijk, provincies of gemeenten) of bij adviesbureaus. Ze werken ook samen met architecten. De planoloog bedenkt waar alles staat en de architecten tekenen het.
maaiwerktuigWerktuig om te velde staande gewassen vlak boven de grond af te snijden.
stiltegebiedEen gebied van enige omvang waarin de geluidsbelasting door toedoen van menselijke activiteit zo laag is, dat de gebiedseigen geluiden niet of nauwelijks worden verstoord.
metenMeten is het uitdrukken van een waargenomen grootheid in een getal met een relevante eenheid die vergeleken kan worden met andere waardes van eenzelfde grootheid. Hiervoor kunnen meetinstrumenten worden gebruikt. Meting is echter niet beperkt tot natuurkundige grootheden, maar strekt zich uit tot een kwantitatieve beschrijving van de gehele werkelijkheid.
biologische capaciteit rioolwaterzuiveringsinstallatieHet maximale, zuiverend vermogen van de rioolwaterzuiveringinstallatie dat kan worden aangewend voor de reiniging van het instromende afvalwater.
drinkwaterleidingBuis of samenstel van buizen waardoor drinkwater toegevoerd wordt.
kunstmatig neuraal netwerkKunstmatige neurale netwerken ( ANN ) of connectionistische systemen zijn computersystemen die vaag zijn geïnspireerd door de biologische neurale netwerken die de hersenen van dieren vormen.
remote sensing componentComponent voor het verwerken en analyseren van Remote Sensing data (luchtfoto's en satellietdata).
pas toe of leg uit beleidSommige belangrijke open standaarden worden te weinig gebruikt, waardoor onze digitale samenleving kwetsbaar, inefficiënt of niet toegankelijk is voor iedereen. Daarom geldt voor deze standaarden het 'Pas toe of leg uit'-beleid. De verplichting geldt voor gemeenten, provincies, rijk, waterschappen en alle uitvoeringsorganisaties. Voor alle andere organisaties in de publieke sector geldt het gebruik van de ‘Pas toe of leg uit’-standaarden als een dringend advies.
korrelspanningDe spanning die uitsluitend door de korrels wordt verdragen.
categorietellingOp incidentele basis gehouden telling van het verkeer naar indeling van categorie.
kamervraagEen door leden van de kamer aan een minister gesteld (schriftelijk) verzoek om inlichtingen, toelichting en/of uitleg over zijn beleid.
neerslaghoeveelheidHoeveelheid neerslag wat in een specifieke periode (en op een specifieke locatie) is gevallen, uitgedrukt in millimeters.
obstakelEen obstakel is in het algemeen iets wat de voortgang van iets anders belemmert. Het kan doelbewust gebouwd zijn, of een onbedoeld neveneffect zijn.
bronHet systeem dat de in te winnen grootheden levert.
schorBuitendijks aangeslibd land, dat bij gewone vloed niet meer onderloopt en doorgaans begroeid is.
functioneel gebied bushalteHalteplaats voor bussen van het openbaar vervoer.
specificatieDocument met daarin de verzameling geordende eisen en beschrijving van de beschikbare oplossingsruimte dan wel de gekozen oplossing met de oplossingsmarge die geldt voor een systeem (product of dienst).
zwemwaterrichtlijnEuropese Richtlijn die verplicht tot maatregelen om de kwaliteit van het zwemwater in overeenstemming te brengen met de vastgestelde grenswaarden.
vlamkerende onder- en overdruk veiligheidsafsluiterVeiligheidsafsluiter waarbij de doorstroomopening bij een voorafingestelde drukwaarde wordt gesloten of geopend, met beveiliging tegen vlaminslag van buitenaf.
griendMet wilgenhakhout begroeide strook langs rivieren.
menselijke communicatieActiviteit, die zich kenmerkt door uitwisseling van symbolische objecten (berichten) tussen mensen (sociale actoren).
roerende zaakZaak die niet onroerend is, bijv. een auto, fiets of computer.
functiehomogeen vakOnderdeel van een watersysteemdeel dat functiehomogeen is en tot slechts één objectcategorie behoort. De grenzen van een dergelijk vak worden primair bepaald door de van toepassing zijnde functies en daarbinnen door de objectcategorie.
primair doel metingDoel waarvoor een meting uitgevoerd wordt. 
chemisch zuurstofverbruikDe massaconcentratie van zuurstofequivalent van de hoeveelheid dichromaation die door opgeloste en onopgeloste stoffen wordt verbruikt als een watermonster met dat oxidatiemiddel wordt behandeld.
gebeurtenisrolRol van een gebeurtenis.
beheersregisterRegister van de beheerder, waarin de feitelijke toestand van het beheerde staat aangegeven.
DeltaprogrammaHet Deltaprogramma bevat maatregelen om op korte termijn de veiligheid van onze delta op orde te krijgen en biedt houvast voor de voorbereiding op de toekomst.
valgewicht-deflectiemetingMeting waarbij via de voetplaat door een vallend gewicht een stootbelasting wordt uitgeoefend op de verharding. De deflectie (dynamische vervorming) van de bekleding ten gevolge van de klap wordt door geofoons gemeten.
opmerkingEen algemene opmerking omtrent een fenomeen of object
meanderenNatuurlijk bochtig verloop van een beek of riviertje.
stroomgebieddistrictHet gebied van land en zee, gevormd door een of meer aan elkaar grenzende stroomgebieden met de bijbehorende grond- en kustwateren, dat overeenkomstig artikel 3, lid 1, als de voornaamste eenheid voor stroomgebiedbeheer is omschreven.
bodemkaartKaart waarop de samenstelling van de bodem is weergegeven.
oppervlaktewaterpeilKortstondig gemiddelde van de hoogteligging van de oppervlaktewaterspiegel t.o.v. een referentievlak, zoals NAP.
technische tekeningEen technische tekening is een voorstelling van een (te maken) object, zoals een gebouw, machine, schakeling of onderdeel.
put/meetvoorzieningSoort (overig) vastgoed element dat een specifieke meetfunctie heeft ten behoeve van de uitvoer van waterschapstaken.
zeereepDuinenrij onmiddellijk langs het strand.
extrapolatieExtrapolatie is het uitbreiden van een reeks getallen met punten die buiten die reeks liggen (het uitbreiden van de getallenreeks met punten die binnen de reeks liggen, is interpolatie).
bevoegd gezagOverheidsorgaan dat bevoegd is tot het geven van een beschikking of het nemen van een ander besluit in relatie tot een wet.
grafische processor unitEen graphics processing unit, GPU of grafische processor is een processor die gebruikt wordt voor alle videotaken. Hiermee neemt hij deze taken van de CPU (Central Processing Unit) over. De GPU bevindt zich meestal op een videokaart.
verruigingHet in de kruidenvegetatie of -laag optreden en tot overheersing komen van hoogopschietende, meerjarige kruiden met bebladerde stengels (ruigtekruiden) door verstoring van het milieu, in het bijzonder ten gevolge van bemesting of mineralisatie.
Algemene bepalingen regelgeving, wet en verordeningBepalingen uit wetten, verordeningen en overige door het waterschap opgestelde en/of te doen naleven voorschriften, niet gericht op één specifiek subject.
schadeloosstellingVaak de geldsom waarmee de schade wordt vergoed
mutatiemeldingobjectEen mutatiemelding is een signaal dat een geo-registratie op een bepaalde locatie niet de fysieke werkelijkheid weergeeft. De bronhouder is ervoor verantwoordelijk om de geo-registratie te actualiseren.
1d-uitvoertrajectEen verzameling 1D-uitvoerpunten gelegen langs een aaneengesloten deel van de schematisatie.
Waterwijzer LandbouwDe Waterwijzer Landbouw (WWL) is een instrument voor het bepalen van het effect van veranderingen in hydrologische condities op gewasopbrengsten.
biotaAlle organismen, inclusief dieren, planten, schimmels en micro organismen die in een bepaald gebied gevonden worden.
codeTekens zijn geen losstaande elementen, maar maken deel uit van een groter geheel. We kunnen dan ook een structuur, een systeem ontdekken in de opbouw van de tekens. Zo'n systeem van tekens noemen we een code, een verzameling afspraken met een bepaalde structuur, waarbij de relatie wordt gelegd tussen tekens en symbolen.
Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. Het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) was in Nederland het ministerie voor zaken betreffende huisvesting, de ruimtelijke ordening en het beheer van het milieu.
procedureDe beschrijving van de achtereenvolgens te nemen stappen voor het behandelen en verstrekken van beschikkingen, overeenkomsten, aangiften, bezwaren en beroepen enz.
bruidsschat waterschapsverordeningMet de inwerkingtreding van de Omgevingswet vervallen sommige rijksregels over lozingen. Die regels gaan naar de waterschapsverordeningen. Het gaat om lozingen op een oppervlaktewater van een waterschap of zuiveringtechnisch werk van een waterschap. Het verplaatsen van deze regels staat bekend als de bruidsschat.
mutatie signalerenHet (geautomatiseerd) opsporen van veranderingen in het terrein.
bedrijfswaterGebruikswater op een RWZI , is GEEN drinkwater maar (gefilterd) effluent.
belanghebbendeDe geïnteresseerde partij, ofwel degene die een belang heeft in een watermanagement aangelegenheid, waarbij de interesse is gelegen in ofwel de exploitatie of in de bescherming van de hulpbron
landvormEen landvorm of reliëfvorm of terreinvorm is een duidelijk waarneembare vorm van het aardoppervlak. Het is een geomorfologische eenheid die zich onderscheidt van andere landschapselementen door zijn uiterlijke kenmerken en zijn positie binnen het landschap.
1d-vak-uitvoertrajectEen entiteit waarin is vastgelegd welke 1D-vakken behoren tot een 1D-uitvoertraject.
kleppenregisterAfsluiter die is uitgevoerd als een van kleppen voorzien rooster, waarmee een doorstroomopening geheel of gedeeltelijk kan worden afgedicht.
broeikaseffectHet opwarmen van de atmosfeer als gevolg van het toenemende aandeel koolstof.
afvoeren van waterHet door middel van een werk of langs natuurlijke weg brengen of laten stromen van water uit een oppervlaktewaterlichaam naar een ander oppervlaktewaterlichaam.
recreatieplasEen recreatieplas is een kunstmatig meer dat door zandwinning is ontstaan.
Methodiek Interactieve Planning WaterbeheerMIPWA (Methodiek Interactieve Planning Waterbeheer) is het consortium rond een eenduidig grondwatermodel voor Noord-Nederland. Het omvat de vier noordelijke provincies: Groningen, Fryslân, Drenthe en Overijssel. MIPWA heeft tot doel een modelinstrument voor de deelnemende partijen beschikbaar te stellen en een werkwijze te faciliteren waarbij transparantie en reproduceerbaarheid kernwaarden zijn.
secchischijfronde schijf die bevestigd is aan een draad of een stang om de lichtdoorlaatbaarheid van oppervlaktewater te meten
natuurlijk persoonEen natuurlijk persoon is ieder wezen dat bevoegd is om rechten en verplichtingen te hebben.
teeltvrije zoneEen teeltvrije zone is een strook land tussen het land waarop gewassen worden geteeld (buitenste plantenrij van het gewas op het perceel) en de insteek van het talud van een oppervlaktewaterlichaam.
beleidsoptieEen set maatregelen op basis waarvan modellen berekeningen uitvoeren.
organogeen gesteenteIn de bodemkunde, sedimentologie en petrologie wil organogeen zeggen dat gesteente (meestal sedimentair gesteente) is opgebouwd uit organisch materiaal, dat wil zeggen materiaal afkomstig van dode organismen.
klasseVerzameling objecten met overeenkomstige eigenschappen (‘kenmerken, associaties en gedrag’).
verhangHet quotiënt van het verval tussen twee punten en hun afstand.
contourlijnEen contourlijn (ook Isoline , isopleth of isarithm ) een functie van twee variabelen is een kromme waarlangs de functie een constante waarde, zodat de curve verbindt punten van gelijke waarde.
open dataOpen data is een term die wordt gebruikt om vrij beschikbare gegevens (data) aan te duiden. De voorwaarden waaronder deze gegevens beschikbaar zijn wordt beschreven in licenties en gebruiksvoorwaarden. Bij open data wordt er naar gestreefd om de beperkingen in hergebruik tot een minimum te beperken. Open standaarden en linked data zijn erop gericht de uitwisseling en het hergebruik van open data te vergroten.
Kanaal Buinen-SchoonoordHet Kanaal Buinen-Schoonoord is een kanaal in de Nederlandse provincie Drenthe, dat bedoeld was om de verbinding te vormen tussen het Oranjekanaal en het Stadskanaal.
bijzondere weglaagConstructie van voor de opbouw van de weg niet relevante weglagen.
meetgootKunstmatige vernauwing in een waterloop waardoor kritische stroming wordt teweeg gebracht om debieten te kunnen meten.
geodatabaseEen geodatabase een verzameling geografische datasets van verschillende typen die worden bewaard in een gemeenschappelijke bestandssysteemmap, of een relationeel databasebeheersysteem voor meerdere gebruikers, zoals IBM Db2 , Microsoft SQL Server , Oracle , PostgreSQL of SAP HANA .
IBA Klasse IEen bijzondere septische put (septictank) welke gebaseerd dient te zijn op het lozingenbesluit bodembescherming.
beleidsanalyseMethodiek waarmee systematisch alternatieve oplossingen worden ontwikkeld en afgewogen.
waadbroekWaterdichte broek met rubberlaarzen en een borststuk.
PostGISPostgis is een open source spatial database extensie voor PostgreSQL databases.
kwaliteitsregelEen regel die een beperking stelt aan data.
toelaatbare emissie naar waterIn vergunning of regelgeving vastgestelde normen die gelden voor de emissie in het water.
verplichte standaardenStandaard die verplicht is. Voor deze standaarden geldt het 'Pas toe of leg uit'-beleid.
relatieklasseEen relatiesoort met eigenschappen.
grondwatermodelEen grondwatermodel is een computermodel van een grondwatersysteem dat gebruikt wordt in de hydrologie om aquiferomstandigheden te simuleren en te voorspellen.
Informatiemodel MetingenHet Informatiemodel Metingen (IM Metingen) is het nieuwe model binnen Aquo voor het uitwisselen van water gerelateerde meetgegevens.
instabiliteitDe eigenschap of toestand van het missen van stabiliteit, van het neigen naar veranderlijkheid of van gemakkelijk uiteenvallen of chemisch veranderen.
brandweerHet geheel van de personen en gereedschappen bestemd om mensen te redden en voorkomende branden te blussen.
hydrostatische drukIsotrope druk uitgeoefend door water in rust.
maaibootVaartuig waarmee het water en of de slootkant mee kan gemaaid worden.
overslagdebietVolume water dat per strekkende meter per seconde door de golfbeweging over de buitenkruinlijn slaat.
baseline onderzoekEen inventarisatie van een natuurlijke gemeenschap of omgeving met als doel het geven van een maatstaf voor de toestand op een bepaald moment in tijd.
sluisdeurBeweegbare deel van een kunstmatige waterkering die de verbinding tussen twee wateren kan afsluiten of openstellen en daartoe van deuren of schuiven is voorzien.
rampgebiedHet inzetgebied van de hulpdiensten die de directe bestrijding van de ramp uitvoeren. Tevens het gebied waar de inzetcoördinatie/bevelvoering in principe is voorbehouden aan de bevelvoerders ter plekke (binnen regels en procedures)
weerHet weer is de gesteldheid van de atmosfeer op een bepaald ogenblik. Dit in tegenstelling tot het klimaat, dat een gemiddelde is van de verschillende meteorologische metingen over een afgelopen periode van 30 jaar.
oppervlaktewatergemaalInrichting voor het verpompen van oppervlaktewater in en/of uit een bepaald gebied (ten behoeve van het regelen van de waterstand in respectievelijk wateroverschot- en watertekort situaties)
getijfaseEen kenmerkende toestand van een getij.
redoxreactieEen redoxreactie is een reactie tussen atomen, moleculen en/of ionen waarbij elektronen worden uitgewisseld (elektronenoverdracht). De term redox is een samenstelling van de begrippen reductie en oxidatie. Dit soort reacties wordt veel toegepast in batterijen en accu's. Ook roesten is een redoxreactie, namelijk de oxidatie van ijzer.
beroepHet in het kader van een wettelijke bevoegdheid vragen van een voorziening tegen een besluit bij een ander bestuursorgaan dan hetwelk het besluit heeft genomen (administratief beroep), dan wel bij een administratieve rechter.
regelbaar niet automatischBediening van het kunstwerk d.m.v. handkracht (schotbalk, spindel).
baggerenHet gehele proces van ontgraven, transport en storten van materiaal onder water met als doel het verdiepen of winnen van mineralen.
webbrowserEen webbrowser (ook wel (internet)browser, bladerprogramma of bladeraar genoemd) is een computerprogramma om webpagina's te bekijken.
lijzijdeZijde waar de wind niet op staat.
bedieningsplichtDe bedieningsplicht van bij de waterbeheerder in beheer zijnde objecten, zoals in de legger of in voorschriften bij ontheffingen is aangegeven.
meting kwantiteitMeting waterkwantiteit.
beoordelingsspoorHet geheel van te toetsen object (waterkering/kunstwerk), toetsaspect en belasting van het object.
telvakWeggedeelte waarvoor de gegevens van één telpunt representatief zijn of worden geacht.
externe meetpuntcoderingDe codering van het meetpunt zoals die in externe systemen bekend is.
dosis-effectrelatieDe relatie tussen de hoeveelheid toxicant en het effect op de bioassay.
niet-natuurlijk persoonEen niet-natuurlijk persoon is een organisatievorm die niet aan het bestaan en de belangen van een individueel persoon is gebonden en een afgescheiden vermogen met eigen aansprakelijkheid bezit en een eigen bestaan leidt.
katabolismeKatabolisme is het afbreken via een katabool reactiepad van grote moleculen in kleinere moleculen in de cel(len) van een organisme. Bij katabole afbraak komt naast warmte, chemische energie vrij, die het organisme gebruikt voor diverse lichaamsfuncties.
toevallige foutEen fout waarvan de waarde statistisch onafhankelijk is van voorgaande of latere waarden.
bemonsterende instantieInstantie die de monsters genomen heeft of de directe metingen in het veld heeft uitgevoerd. 
diepwandEen in de grond vervaardigde betonnen wand, die een dragende en/of waterkerende functie heeft.
Enhanced Compression Wavelet versie 3ECW3 (Enhanced Compression Wavelet versie 3) is een gecomprimeerd bestandsformaat dat geoptimaliseerd is voor de opslag van satelliet- en luchtfoto's. Het is ontwikkeld door Earth Resource Mapping en nu eigendom van ERDAS, onderdeel van Intergraph.
leggerOpenbaar register van de beheerder waarin is omschreven waaraan waterstaatswerken naar ligging, vorm, afmeting en constructie (voor Waterschappen: ten minste) moeten voldoen. Van de legger maakt deel uit een overzichtskaart, waarop de ligging van waterstaatswerken en daaraan grenzende beschermingszones staat aangegeven. Als bedoeld in artikel 5.1 van de Wet of in artikel 78, tweede lid van de Waterschapswet.
raaiEen denkbeeldige lijn over water en/of land, uitgezet t.b.v. het verrichten van lodingen, metingen, monsternemingen e.d.
richtlijnEen aanwijzing voor te volgen gedrag.
ArcGIS ProArcGIS Pro is een 64-bits GIS-software die de modernere versie is van ArcGIS Desktop, ontwikkeld door Esri.
kernrandzoneEen gedeelte van het buitengebied dat grenst aan de bebouwde kom, met daarin relatief veel bebouwing die over het algemeen op korte afstand van elkaar ligt.
BedrijfsvergelijkingenWaterschappen verlenen een belangrijke dienst aan de samenleving. Zij zorgen voor droge voeten en schoon en voldoende water voor alle belanghebbenden in hun beheergebied. Waterschappen willen daarom transparant zijn en van elkaar leren om gezamenlijk te verbeteren.
ebkenteringHet veranderen van de ebstroom in de vloedstroom
uitlaatvoorzieningConstructiedeel van een riolering, bedoeld om hemelwater en/of afvalwater uit te laten.
lozingsobject jaargegevensDe kwantitatief meetbare gegevens van een lozingsobject die betrekking hebben op een vol kalenderjaar.
periodeBepaalde tijdsduur.
transpiratieTranspiratie is de verdamping van waterdamp door planten of door de vegetatie. De huidmondjes reguleren de transpiratie van planten.
kaarteenheidGebied op een vegetatiekaart, waar binnen het overeenkomstige gebied op de aardoppervlakte een bepaalde mix van vegetatietypen te onderscheiden is.
gescheiden rioolstelselRioolstelsel waarbij afvalwater en regenwater via afzonderlijke leidingenstelsels worden ingezameld en afgevoerd.
antropogene rampEen antropogene ramp is een ramp die is veroorzaakt door menselijk handelen of menselijke aanwezigheid.
tussengemaalEen gemaal dat in een persleiding is geplaatst om het afvalwater door te pompen.
ondergrond modelEen schematische weergave van (een deel) van de ondergrond voor een bepaald gebied.
differentiatieDifferentiatie of differentiëren is het proces waarbij een homogeen geheel wordt verdeeld in delen met verschillende eigenschappen.
NEN3610:2011Basismodel geo-informatie
milieubaggerenHet verwijderen van verontreinigde waterbodem met een zo hoog mogelijke concentratie, waarbij de kans op ongewenste effecten minimaal is door het realiseren van een minimum aan mors en vertroebeling en een hoge baggernauwkeurigheid met betrekking tot de te baggeren verontreinigde lagen.
tussenduikerDuiker onder een dam, niet zijnde een openbare weg, voor de wederzijdse verbinding van twee hoofdwatergangen.
homogeniteitHet gelijk van aard of samenstelling zijn.
inundatiesluisEen inundatiesluis is een inlaatsluis om bepaalde gebieden onder water te zetten (inunderen) in de tijd van oorlog.
stuwklepOnderdeel van een klepstuw.
waterteunisbloemDe kleine waterteunisbloem (Ludwigia peploides) is een overblijvende water- en oeverplant, die behoort tot de teunisbloemfamilie (Onagraceae) en wordt beschouwd als een invasieve soort.
Het Internationale Stelsel van EenhedenDe eenheid van het Internationale Stelsel van eenheden, internationaal aangeduid als SI.
index bekende ruimtelijke locatiesReferentiestelsel, gekoppeld aan een lijst van bekende locaties, waarmee de ruimtelijke locatie van een entitieit kan worden vastgelegd t.o.v. deze locaties.
Provinciale Omgevingsverordening WaddenzeedijkenProjectoverstijgende Verkenning Waddenzeedijken. De waterschappen Noorderzijlvest, Hunze en Aa’s en Wetterskip Fryslân voeren de POV-Waddenzeedijken uit onder de paraplu van het Hoogwaterbeschermingsprogramma. De POV bestaat uit twaalf onderzoeken naar innovatieve dijkconcepten langs de Waddenzee.
normaalbreedteDe breedte van een rivier tussen de normaallijnen.
bedienings beheerHet vaststellen van het bedieningsplan op basis van geformuleerd beleid. Dit is een tactische functie benodigd voor de procesvoering.
droogrestHoeveelheid droge stof in een vloeistof.
faunarandFaunarand is een (eufemistische) aanduiding voor een braakliggende of met een speciaal gras- of bloemenmengsel ingezaaide strook langs een akkerland en grasland, waarmee geprobeerd wordt om ongewervelden (zoals insecten), akker- en weidevogels in intensief gebruikte landbouwgebieden een kans te geven om te overleven.
mechanisch rioolstelselEen rioolstelsel waarbij het transport door middel van over- of onderdruk plaatsvindt.
geo-tinderenHet beoordelen op juistheid, van door het geografisch systeem (AI / machine learning) gedetecteerde veranderingen in het terrein, middels kijk-klik-klaar princype, door de mens.
geparametriseerde weergaveWeergave van een profiel door middel van een aantal geometrische parameters.
auditorEen persoon die een vorm van controle uitvoert op een model studie.
kwelwegEen mogelijk pad in de grond die het kwelwater aflegt, van het intreepunt naar het uittreepunt.
1d-gebiedDe informatie voor het berekenen van de afvoer (lozing) uit een op het netwerk afwaterend gebied. De lozing wordt in een 1D-schematisatiepunt aan de schematisatie toegevoegd.
opofferingssysteemIn een opofferingssysteem wordt kathodische bescherming gerealiseerd door opofferingsanoden metallisch te verbinden met het te beschermen metaal. Door de twee verschillende grensvlakpotentialen die ontstaan, zal er ook een stroom gaan lopen, die intredend zijn voor het te beschermen metaal. Aan het grensvlak wordt hiermee de nodige potentiaalverlaging gerealiseerd.
diepEen diep is de benaming die zowel aan sommige kanalen als aan natuurlijke vaarwaters wordt gegeven. De aanduiding heeft betrekking op de waterdiepte, die meer is dan een watergang die voor de ontwatering is bedoeld. Deze extra diepte maakt scheepvaart mogelijk.
ongewerveldenOngewervelden of invertebraten zijn dieren zonder een wervelkolom of ruggengraat, in tegenstelling tot vertebrata ofwel gewervelden. De gewervelden en ongewervelden vormen samen het gehele dierenrijk.
klemmenstrooktekeningEen schema waarop te zien is waar welke ader op welke klem wordt aangesloten. Zo'n soort schema wordt ook wel aansluitschema of klemmenlijst genoemd.
satellietfotoSatellietbeelden zijn scans van de aarde gemaakt vanuit de ruimte door een kunstmatige satelliet.
Visual Basic for ApplicationsVisual Basic for Applications (VBA) is een programmeertaal die bestemd is om applicatieprogramma's te automatiseren of uit te breiden. Voornamelijk bekend uit de Microsoft Office serie, zoals Word, Excel en Access, maar ook gebruikt in applicaties van derden, zoals AutoCAD. De syntaxis van VBA is ontleend aan Visual Basic. Hieraan zijn een aantal opdrachten voor communicatie met de moederapplicatie toegevoegd.
berging in randvoorzieningDe inhoud van de randvoorziening gelegen onder het niveau van de bovenkant van de externe overstortdrempel in een rioleringsgebied.
bètastralingMate van straling van elektronen uit een mengsel als gevolg van radioactief verval in het mengsel.
inwinningHet verzamelen van gegevens en/of monsters.
hyperlinkEen hyperlink (of kortweg link) – met een Nederlands woord verbinding of koppeling – is een computer- en internetterm die duidt op een verwijzing (referentie) in een hypertekst (bijvoorbeeld een website) die de gebruiker kan volgen om naar een andere plaats te gaan.
scheepvaartVerzamelnaam voor het verkeer te water.
veerbelaste (veiligheids) afsluiterAfsluiter waarmee een doorstroomopening door middel van een veer kan worden gesloten of geopend.
fuikLanggerekt visnet in conische vorm, om hoepels gespannen en aan de binnenkant voorzien van enkels of kelen (trechtervormige stukken netwerk), die het terugzwemmen van de vis bemoeilijken.
akte van leveringDe voor overdracht van onroerende zaken vereiste levering geschiedt door een daartoe bestemde, tussen partijen opgemaakte notariële akte, gevolgd door de inschrijving daarvan in de daartoe bestemde openbare registers.
rabotKeersluis in een waterloop, bestaande uit twee op elkaar liggende horizontale balken, die aan de uiteinden in de groeven van de sluismuren passen.
polychloorbifenylPolychloorbifenyl of PCB, groep van aromatische koolwaterstoffen met twee benzeenringen, waaraan tevens een chlooratoom gebonden is.
doorontwikkeling van basisregistraties in samenhangFunctionaliteiten van de vier basisregistraties, BAG, BRT, BGT & BRK, combineren ten behoeve van de uniformiteit, actualiteit en het gemak voor inwinning. Het doel van Dis-Geo is een samenhangende objectenregistratie.
waterdierEen aquatisch dier of waterdier is een in het water levend dier, dus direct afhankelijk van water. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld landdieren.
regioMin of meer hydrologisch begrensd deel van een stroomgebieddistrict, gebaseerd op de WB21-gebieden - NL: 4x Rijn, Maas, Schelde, Eems - voor de duidelijkheid altijd gebruiken in combinatie met de regionaam, bijv. regio Rijn-Oost
rivierdalDal waardoor een rivier stroomt.
lichtmast armatuurSamenstel dat de lichtbron(nen) op een lichtmast draagt.
areEen are wordt in de landmeetkunde vaak gebruikt om de grootte (oppervlakte) van percelen (vooral landbouwgrond, bosgrond, maar soms ook bouwgrond) uit te drukken.
hydrodynamisch modelModel waarmee de stroming in open en gesloten waterlopen berekend kan worden.
mengselTwee of meer verschillende elementen die bij elkaar gehouden worden in vastgestelde gehaltes door de aantrekkingskrachten die chemische bindingen worden genoemd.
ribbelsZandgolven op de zeebodem.
samengesteld deeltjeFysiek deeltje dat is opgebouwd uit andere deeltjes.
keerwandVerankerde, op zichzelf staande wand die tot doel heeft water of grond te keren.
actief bodembeheerMet actief bodembeheer wordt beoogd nieuwe verontreiniging te voorkomen en waar nodig de bodemkwaliteit te verbeteren om de bodem geschikt te maken voor het gewenste gebruik.
inspectie bomenPeriodieke of ad-hoc inspectie aan de boom of bomen binnen een boomvakdeel.
informatieproductEen dataset gericht op specifieke gebruiksdoelen.
stamIn de biologie is een stam (formeel aangeduid met de Latijnse term phylum, in Nederlandse spelling ook wel fylum), een taxonomische rang in een taxonomische hiërarchie, of een taxon in die rang.
loost op leidingImplementatie van de loost-op-relatie van Leiding naar een andere Leiding.
berging meerExtra rioolinhoud die in de berekening wordt meegenomen, bijvoorbeeld in putten of gemalen, gegevens afkomstig uit het rioleringsplan.
lozing/onttrekking/afvoer/aanvoerpuntEen verandering van debiet van het beschouwde oppervlaktewater.
basisHet gedeelte van het dijklichaam dat de ondergrond vormt voor een granulair filter of een geotextiel.
opkistenHet geforceerd stoppen van piping gebeurt meestal door lokaal bij het uittreepunt van het water lokaal de waterstand te verhogen (opkisten van de wel). De naam "opkisten" komt omdat men er vroeger een houten kist omheen plaatste. In plaats van een kist werd ook wel een ton gebruikt, een welton. Tegenwoordig gebeurt het meestal met zandzakken.
1d-uitvoerwaardeDe berekende waarden waarin de waarden van de toestandsvariabelen op een 1D-uitvoerpunt zijn vastgelegd.
bemonsteringshoogteHoogteligging van een sensor of een monstername ten opzichte van een vergelijkingsvlak.
laagwaterstandLaagste waterstand gedurende een volledige getijgang ter plaatse. 
helderheidMate van doorzicht.
boerenerfStuk grond waarop een boerderij met bijbehorende stallen, schuren en hooibergen staat; de onbebouwde ruimte rondom een boerderij.
Nationaal Programma Landelijk GebiedHet Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPL) is een programma dat gericht is op het verbeteren en versterken van het landelijk gebied in Nederland. Het programma heeft als doel om duurzame ontwikkeling, natuurbehoud, landschapsverbetering, en economische groei in het landelijk gebied te bevorderen.
inlaat met klepInlaat waarbij de hoeveelheid in te laten water wordt geregeld met een klep. Het oppervlaktewater stroomt over de klep heen.
baggerBezonken sediment boven gewenste bodemhoogte.
aard van het oppervlakreliëf en bodemgesteldheid
aanvoerslootSloot die dient voor de aanvoer van water naar de diverse gebieden die niet in eigendom bij het waterschap is.
convenantOvereenkomst tussen overheden of tussen een overheidslichaam en een belangengroepering om op een bepaald terrein met een vastgesteld gezamenlijk doel op te treden.
borenHet maken van een gat in de bodem, meestal om dieper gelegen bodemlagen te bereiken.
grondverwervingHet planmatig verwerven van grond
geulSmal en meestal diep water, smal kanaal.
zichtbaar spectrumHet zichtbare spectrum is het gedeelte van het elektromagnetisch spectrum dat gezien kan worden door het menselijk oog.
reisdocumentDocument dat de houder toestemming verleent tot het betreden van en reizen door een bepaald land of gebied.
webserverEen webserver is een programma dat via een netwerk HTTP-verzoeken ontvangt en documenten naar de client stuurt. Als totum pro parte wordt in het dagelijks spraakgebruik ook wel de de hele computer die de betreffende software uitvoert als webserver aangeduid.
gravitatie stromingStroming waarin het effect van de zwaartekracht overheerst.
trofieniveauVoedselniveau, de productie en overdracht van levende organische stof als hoofdcomponent van een ecosysteem - de drie hoofdniveaus worden gevormd door de producenten, consumenten en reducenten.
grensvlakEen horizontaal scheidend vlak tussen twee of meer lagen in de ondergrond
semi-global matchingSemi-global matching ( SGM ) is een computervisie- algoritme voor de schatting van een dichte ongelijkheidskaart van een gerectificeerd stereobeeldpaar.
totale hardheidSom van de blijvende en tijdelijke hardheden.
algemene regels grondwateronttrekkingAlgemene regels voor grondwateronttrekking zijn onderdeel van het grondwaterbeleid dat door het waterschap Hunze en Aa's zijn vastgesteld. In deze regels staat beschreven hoeveel grondwater er per gebied uit de bodem onttrokken mag worden en wat de minimale filterdiepte van de buis van de grondwater onttrekkingsvoorziening moet zijn.
kanovaarwegEen kanovaarweg is een vaarweg waarop alleen met kleine vaartuigen (kano, kajak, rubberboot etc.) gevaren mag worden en in principe met in de hand gehouden peddels met spierkracht voortbewogen worden.
freatisch vlakHet vlak door de punten waar het grondwater een drukhoogte gelijk nul heeft.
verziltingHet toenemen van het zoutgehalte in oppervlaktewater, in de grond of het grondwater.
metselzandNatuurlijk zand gebruikt voor de aanmaak van metselspecie. Veelal wordt hiervoor grof zand gebruikt met een M63 van circa 300 µm tot 600 µm.
blokBlokvormig element, meestal van beton of steen, bedoeld om een openbare ruimte te verfraaien, achterliggende gebieden te beschermen of te dienen als zit- of speelelement.
regenwaterafvoerHet totale debiet bij regen, dat wil zeggen de hemelwaterafvoer en het afvalwaterdebiet gesommeerd.
meetnetinhoudDe meetpunten die binnen een meetnet vallen
kabellijstEen lijst met daarop alle voorkomende kabels van (een gedeelte) van een elektrische installatie bij voorkeur op (alfa-)numerieke volgorde.
broekbosBos met dichte ondergroei (broek) van struiken.
geodetisch datumEen geodetisch datum is de relatie tussen de aarde en een specifiek geodetisch coördinatensysteem. De niet wiskundig uit te drukken vorm van de aarde – de geoïde – wordt in de meeste datums benaderd door een wel wiskundig uit te drukken ellipsoïde, specifiek een referentie-ellipsoïde. De relatie tussen de geoïde en de ellipsoïde wordt uitgedrukt door middel van een aantal parameters. Deze omvatten de vorm en grootte van de referentie-ellipsoïde en de ligging, oriëntatie en schaalfactor daarvan ten opzichte van de aarde.
hydrauliekHydrauliek is een aandrijftechniek die gebruikmaakt van vloeistof, de hydraulische vloeistof, onder (hoge) druk. Het is een onderdeel van de werktuigbouwkunde.
verdampingsprocesDe overgang van water in vloeibare of vaste vorm in waterdamp.
zeeweringHoogwaterkering langs de zee.
normaallijnDenkbeeldige lijn lopend over de kribkoppen langs een rivieroever.
aanslagbiljet bedragHet totaal bedrag van alle aanslagregel bedragen die de heffingsplichtige moet betalen aan een waterschap.
decanteercentrifugeEen decanteercentrifuge is een horizontale centrifuge.
voor menselijke consumptie bestemd waterAl het water dat onbehandeld of na behandeling bestemd is voor drinken, koken, voedselbereiding of andere huishoudelijke doeleinden, zowel in openbare als in particuliere gebouwen en terreinen, ongeacht de herkomst en of het water wordt geleverd via een distributienet, geleverd uit een tankschip of in flessen of in verpakkingen wordt gedaan, met inbegrip van bronwater én al het water dat in levensmiddelenbedrijven wordt gebruikt voor de vervaardiging, de behandeling, de conservering of het in de handel brengen van voor menselijke consumptie bestemde producten of stoffen.
lineaire locatiereferentieRuimtelijke locatie van een entiteit t.o.v. een pad in een netwerk.
districtEen district is een afgebakend gebied, bestaande uit meerdere rayons, binnen het beheergebied van waterschap Hunze en Aa's, die onder de verantwoordelijkheid van een specifiek teamhoofd vallen.
kamersluisBij een kamersluis kunnen in de schutkolk twee schepen naast elkaar worden geschut. De schutdeuren liggen tegenover elkaar. De kolk is twee keer zo breed als de schutdeuren waardoor het eerste schip opzij moet gaan om af te kunnen meren. Het eerst invarende schip wordt pas als laatste geschut.
open leidingEen rioolleiding waarvan de bovenzijde niet is afgesloten.
begrotingsartikelOnderdeel van de Rijksbegroting. Vroeger op basis van hoofdbeleidsterreinen en het onderscheid tussen apparaat- en programma-uitgaven. Nu op basis van werksoorten en het onderscheid tussen productuitgaven en directe uitvoeringsuitgaven enerzijds en indirecte uitvoeringsuitgaven anderzijds.
interventiejaarHet jaar waarin naar verwachting het interventieniveau wordt bereikt of reeds is bereikt.
NCSStandaard voor codering en onderdelen.
met fileEen met file is een meetbestand waar een of meerdere profielen (oppervlaktewaterlichamen of waterkeringen) in zijn opgeslagen. Een .met file is een specifiek bestandsformaat wat door de waterschappen wordt gebruikt.
familieOnderdeel van een orde, bestaande uit een of meer geslachten.
beplantingNatuurlijke vastgoedobjecten in lijnvormig en/of puntvormig voorkomen.
stroomvoerende breedteDe gemiddelde breedte van het riviervak die bij een bepaalde waterstand beschikbaar is voor de rivierafvoer. 
golfoploopDe grootste hoogte boven het dan optredende gemiddeld peil, bereikt door een tegen een talud oplopende golftong.
leemGrondsoort die fijner is dan zand, maar ook minder kleimineralen bevat dan klei en voor een groot deel uit fijne kwartskorrels bestaat kleiner dan 0.063 mm.
dense matchingDense Matching (DEM) is een techniek om uit stereo luchtfoto's een puntenwolk te genereren.
indirecte belastingenIndirecte belastingen zijn belastingen die door overheden op indirecte wijze worden geheven, zoals de omzetbelasting (btw). Deze belastingen zijn indirect in de zin dat ze door een tussenpersoon worden geïnd, de verkoper, die de belasting aan de uiteindelijke betaler doorrekent in de prijs.
stuwende duikerEen stuwende duiker is een duiker waarvan de instroomopening boven de bodem van het vak ligt.
erfdienstbaarheidEen erfdienstbaarheid of servituut is een zakelijk recht, en wel een last, waarmede een onroerende zaak - het dienend of lijdend erf - ten behoeve van een andere onroerende zaak - het heersend erf - is bezwaard.
bodemmateriaalMateriaal waaruit de bodem is opgebouwd.
categorieAanduiding van een verzameling entiteiten met bepaalde gemeenschappelijke kenmerken, zoals vastgelegd in een classificatieschema.
actieve remote sensingBij actieve remote sensing zendt men zelf signalen (zoals radiopulsen) uit, die later worden opgevangen.
toplaag grasBuitenste verdedigingslaag van een talud, hier bestaande uit in verband geplaatste elementen. Hier betreft het de toplaag van een grasbekleding.
chemische syntheseChemische synthese is het kunstmatige bereidingsproces van chemische verbindingen uit andere chemische verbindingen en/of (chemische) elementen. Een stof die middels chemische synthese bereid is, wordt doorgaans een synthetische stof genoemd. Wanneer de chemische structuur en opbouw hetzelfde is als bij een stof die in de natuur voorkomt, wordt er gesproken van een natuuridentieke stof.
belastingjaarJaar waarvoor het uitgereikte aanslagbiljet geldt, dit komt overeen met een kalenderjaar en loopt van 1 januari t/m 31 december van een jaar
exifHet Exif- formaat ( Exchangeable image file format ) is een bestandsstandaard die vergelijkbaar is met het JFIF-formaat met TIFF-extensies; het is opgenomen in de JPEG-schrijfsoftware die in de meeste camera's wordt gebruikt.
rechthoekig profielKunstwerk met een doorstroomprofiel in de vorm van een rechthoek.
particulaire concentratieDeel van de concentratie dat in de vorm van deeltjes of dat aan deeltjes voorkomt.
objectiefEen fotografisch objectief is het onderdeel van een fotocamera, dat dient om een object op de film of de beeldsensor af te beelden. Het objectief wordt op het te fotograferen object gericht.
certificaatDocument afgegeven door een onafhankelijke instelling (bijvoorbeeld een certificatie-instelling) dat aangeeft dat een product, proces, dienst of systeem voldoet aan gestelde eisen.
doorlaatwerkEen constructie in een dijklichaam, waar het water bij werking van de overlaten of bij dijkdoorbraken wordt doorgelaten.
snoeischouwDe snoeischouw is de jaarlijkse controle in januari of watergangen en dijken voldoende toegankelijk zijn voor onderhoud door het waterschap.
carnivoorVleeseter.
wegzoneFunctionele ruimte die in gebruik is voor weginrichting.
NEN 2660NEN 2660 is een NEN standaard met het doel om eenduidigheid te verschaffen over de (semantische) spelregels voor gegevensmodellen die de fysieke en ruimtelijke wereld van de gebouwde omgeving uitdrukken. Er zullen duidelijke kaders voor gegevensmodellen vastgesteld worden die toe te passen zijn in zowel het vastgoed- alsmede in de infrasector.
kwaliteitseisEen norm waaraan dingen dienen te voldoen.
protocolEen protocol is een gedragsovereenkomst, meestal in de vorm van een aantal uit te voeren stappen. Er bestaan verschillende typen protocollen, zoals communicatieprotocollen, computerprotocollen, wetenschappelijke protocollen, medische protocollen, ceremoniële protocollen, ethische protocollen en verdragsprotocollen.
voorhavenEen voorhaven is een toeleidinggedeelte naar een sluis, waarin voorzieningen zijn aangebracht (wachtplaatsen) om veilig beschut te liggen tot men geschut kan worden.
Internet of thingsHet Internet-of-Things is een netwerk van slimme apparaten, sensoren en andere objecten die (vaak verbonden met het internet) gegevens verzamelen over hun omgeving, deze kunnen uitwisselen en op basis daarvan (semi-) autonome beslissingen of acties nemen die van invloed zijn op hun omgeving.
hellingsgraadDe hellingsgraad is een maat om de steilheid van een hellend vlak weer te geven. De hellingsgraad wordt uitgedrukt in percentages (%). Men spreekt daarom ook wel van het stijgingspercentage (S).
levenscyclusAlle stadia van een organisme vanaf de bevruchting van de eicel tot de bevruchting van de eicel in de volgende generatie.
energie conversie apparaatApparaat voor de omzetting van energie.
bronbemalingHet uit de bodem of bouwputten onttrekken van grondwater door middel van een pomp.
prognoseVoorspelling met betrekking tot toekomstige ontwikkelingen.
stikstofverbindingElke stikstof bevattende stof, uitgezonderd moleculaire gasvormige stikstof.
conserveringConservering is het beschermen tegen aantasting.
dijkinspecteurEen dijkinspecteur is een medewerker van het waterschap die verantwoordelijk is voor het controleren en bewaken van dijken en waterkeringen.
afzettingVaste stof die is neergewaaid of neergeslagen uit een vloeistof.
digitaliseringDigitalisering is de overgang van informatie naar een digitale vorm, dat wil zeggen in een vorm die gebruikt kan worden door elektronische apparaten zoals computers.
steigerEen constructie boven het water, meestal langs een oever, die dient voor het afmeren van schepen of woonschepen. Constructie, die over een oppervlaktewaterlichaam is geplaatst en is verankerd in het achterliggende perceel.
vertrouwelijkheidVertrouwelijkheid is een kwaliteitskenmerk van gegevens. Met vertrouwelijkheid wordt bedoeld dat een gegeven alleen te benaderen is door iemand die gemachtigd is het gegeven te benaderen. Wie gemachtigd is een gegeven te benaderen, wordt vastgesteld door de eigenaar van het gegeven.
infiltratieveldOppervlakte-infiltratiesysteem waarbij afstromend regenwater bovengronds wordt geborgen in een verlaagde groenzone en van daaruit via een humeuze toplaag in de ondergrond kan wegzijgen.
ecologische verbindingszoneGebied of structuur die verbreiding, migratie en uitwisseling van organismen tussen verschillende soorten kerngebieden mogelijk maakt.
vergunninghouderNatuurlijke of niet-natuurlijke rechtspersoon die bevoegd is om iets te doen of te laten zoals in de vergunning is aangegeven.
afschuivingVerzamelnaam voor faalmechanismen waarbij beweging van toplaag en eventueel andere lagen langs het talud plaatsvindt.
depositfeederDierlijk organisme dat zich voedt door bezinksel op de waterbodem en waterplanten te eten. 
spear fishingEen andere vorm van phishing is spear fishing, waarbij de persoonlijke gegevens (naam, e-mailadres, telefoonnummer) van het doelwit worden gebruikt om diegene een gevoel van vertrouwen te geven.
DeltawetWet van 8 mei 1958, Staatsblad 246, houdende de afsluiting van de zeearmen tussen de Westerschelde en de Rotterdamse waterweg en de versterking van de hoogwaterkering ter beveiliging van het land tegen stormvloeden (laatstelijk gewijzigd bij de Wet van 29 juni 1977, Staatsblad 415).
laaglandbeekEen laaglandbeek is een beek die wordt gevoed door neerslag en door uittredend grondwater.
perceelaansluitleidingEen aansluitleiding tussen het perceelaansluitpunt en de inlaat.
verdringingsreeks categorie 1 : veiligheid en voorkomen van onomkeerbare schadeHet belang van veiligheid en het voorkomen van onomkeerbare schade is als hoogste categorie opgenomen in de verdringingsreeks. De verdringingsreeks wijkt daarmee af van de mededeling van de Europese Commissie over waterschaarste en droogte, want daarin wordt de drinkwatervoorziening als hoogste te beschermen belang aangemerkt.
verzamelmonsterMonster dat is samengesteld uit (deel)monsters, die op basis van volume of tijd zijn genomen op één specifieke plek.
verbeterd gescheiden systeemEen samengesteld vrijverval rioolstelsel waarin het vuilwater en hemelwater gescheiden van elkaar wordt ingezameld en getransporteerd, waarbij een beperkt deel van het hemelwater wordt afgevoerd naar de RWZI.
estuariumEen zeewaarts zich verbredende riviermond inclusief het aansluitende zeegebied waarin het getij zijn invloed doet gelden.
authenticiteitDe mate waarin de authenticiteit van data aantoonbaar is.
lasLAS Point Cloud-indeling is het meest gebruikelijke formaat voor het uitwisselen van puntenwolken.
kleuren-infraroodCIR - beelden zijn beelden die bestaan uit een combinatie van kleuren binnen het zichtbare spectrum met toevoeging van NIR-licht dat wordt weergegeven door een andere, verschillende kleur binnen het zichtbare spectrum.
parkEen park is een tenmiste voor een deel door de mens ontworpen en aangelegd groen gebied met een overwegend recreatieve functie, met name om te wandelen.
stroomWater wat stroomt in een open of gesloten leiding, een straal water komende uit een opening of een lichaam van stromend grondwater.
contractEen afspraak tot het leveren van producten en diensten tegen een overeengekomen prijs en binnen een overeengekomen periode.
wrijvingscoëfficiëntGrootheid ter kwantificering van de weerstand die de stroming tengevolge van de bodemruwheid ondervindt. 
basisrioleringsplanEen plan waarin op gedetailleerde wijze wordt aangegeven hoe de inzameling en afvoer van afvalwater en neerslag binnen een gebied dient te gebeuren.
gebeurtenisVoorvallen, evenementen en gelegenheden van sociale, culturele, religieuze of persoonlijke aard (bijvoorbeeld verjaarsfeesten, concerten, geboorten en namen van feestdagen, stormen en overstromingen).
territoriaal waterTerritoriaal water strekt zich uit tot 12 zeemijl gemeten vanaf de basislijn, dit is het gebied waar de Nederlandse wetgeving geldt.
Wet van Lambert-BeerDe wet van Lambert-Beer relateert de absorptie van licht aan de eigenschappen van het materiaal waar het licht doorheen reist. Deze natuurwet werd door August Beer in 1852 geformuleerd en is ook gebaseerd op het werk van Johann Heinrich Lambert (1728-1777).
klapbrugBrug draaibaar om een horizontale as.
parkeerterreinTerrein bestemd voor het parkeren van voertuigen.
beluchterEen toestel voor het inbrengen van lucht in het rioolstelsel.
Kaderrichtlijn Water oppervlaktewaterlichaam lijnEen KRW-Oppervlaktewaterlichaam met een lijn als geometrische basisvorm.
kengetalStatistisch gegeven over één of meer grootheden.
periodiek systeemRangschikking van elementen in volgorde van oplopend aantal atoomnummers, gemaakt door de wetenschapper Mendelejef.
waterbouwkundeKennis van en leer omtrent het ontwerpen en aanleggen van werken die dienen om waterstromen of de zee binnen vooraf aangewezen grenzen te beperken of te leiden.
inundatieHet laten overstromen.
stromingAan- of afvoer van water of gassen die in een specifieke richting plaatsvindt.
afslagpeil pomp gemaalHet aan te stellen peil op grond waarvan het gemaal stopt met werken.
piscivoorViseter.
managementManagement (Engels leenwoord) of bedrijfsvoering, is het besturen van een onderneming of organisatie.
verdrogingAlle onbedoelde effecten als gevolg van daling van de grondwaterstand op bos, natuur en landschap, zowel als gevolg van vochttekort als van mineralisatie en verandering in de invloed van kwel en neerslag.
gevaarlijke stofgevaarlijke stof die is ingedeeld in een gevarenklasse van het ADR, tenzij in dit besluit anders is bepaald
deelbudgetBudget voor een bepaald onderdeel
stroomgebiedEen gebied vanwaar al het over het oppervlak lopende water via een reeks stromen, beken, rivieren en eventueel meren door één riviermond, estuarium of delta, in zee stroomt.
signaalregelEen kwaliteitsregel die aangeeft of data waarschijnlijk correct is.
eindpunt onderdeelAls het eindpunt ontbreekt bij het onderdeel (doorlaat, pomp, wand) wordt uitgegaan van externe lozing. Het transport verdwijnt uit het stelsel.
terrestrischTerrestrisch betekent letterlijk Aards; in sommige betekenissen wordt ermee bedoeld: op het land.
knaagdierDe knaagdieren (Rodentia) vormen een succesvolle en soortenrijke orde van de zoogdieren (Mammalia).
bufferstrookEen strook grond (bufferstrook) tussen een landbouwperceel en het daarnaast gelegen oppervlaktewater om het water te beschermen tegen meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Te onderscheiden zijn droge en natte bufferstroken. Bij natte bufferstroken zijn de stroken land verlaagd tot aan of net onder de waterlijn of als flauw aflopend talud tot in het water. Droge bufferstroken liggen doorgaans op gelijke hoogte van het maaiveld van het landbouwperceel. De bufferstroken mogen niet worden bemest of behandeld met gewasbeschermingsmiddelen. Als naast alleen de functie emissiebeperking ook aandacht is voor ontwikkeling van natuur, landschap en ecologie wordt de natte bufferstrook ook wel natuurvriendelijke oever genoemd. Bij droge bufferstroken wordt dan gesproken over akkerrandenbeheer. Droge en natte bufferstroken worden gehouden op vrijwillige basis al dan niet als een groenblauwe dienst als aanvulling op de wettelijke teelt- en spuit vrije zones.
determinatieDeterminatie of identificatie is in de biologie het op naam brengen (determineren) van een organisme (plant-, bacterie- of diersoort), dat wil zeggen bepalen tot welk taxon (bijvoorbeeld geslacht, soort, ondersoort of variëteit) een bepaald individu behoort.
integraal waterbeheerDe gedachte dat watersystemen beheerd (moeten) worden in samenhang met de functies en het gebruik van oppervlaktewater én die van de omgeving.
milieukwaliteitsnormDoelstelling of eis met betrekking tot de gewenste toestand van een grootheid van het fysieke milieu op een bepaald tijdstip.
brandkuilGegraven waterpartij voor het blussen van eventuele branden.
maaiveldoriëntatieEen topologisch element dat het punt (vertex) op het maaiveld beschrijft.
insecticidenalle stoffen of mengsels daarvan die bedoeld zijn voor het voorkomen of beperken van de vestiging, voortplanting, ontwikkeling, groei of het vernietigen dan wel afweren van ieder lid van de klasse insecten of aanverwante klassen uit het fylum Arthropoda die als schadelijk worden gezien.
aanleghoogteKruinhoogte van de waterkering onmiddellijk na het gereedkomen ervan.
valHet dalen van de waterspiegel als gevolg van afnemende rivierafvoer.
golfneerloopDe verticaal gemeten diepte onder het stilwaterniveau, die door een langs het talud teruglopende golf bereikt wordt.
machineEen machine is een apparaat opgebouwd uit een frame, een aandrijvingsmechanisme en overige specifieke onderdelen. Het is een mechanisme dat een vorm van beweging of energie in een andere vorm van beweging of energie kan omzetten.
occlusiefrontFront dat ontstaat wanneer het langzamer bewegend warmtefront in een depressie wordt ingehaald door het sneller bewegend koufront.
y-stukEen verbindingsstuk dat drie leidingen onder een niet-rechte hoek verbindt.
berging op straatHet deel van de neerslag dat op het verhard oppervlak valt en dat niet tot afstroming naar het riool komt.
bebouwde komHet gebied binnen de grenzen die zijn vastgesteld op grond van artikel 20a van de wegenverkeerswet 1994.
lichtLicht is elektromagnetische straling in het frequentiebereik dat waarneembaar is met het menselijk oog. Het niet zichtbare infrarood, met een iets lagere frequentie, en ultraviolet, met een iets hogere frequentie, worden soms foutief als infrarood licht en ultraviolet licht aangeduid.
associatieve relatieEen relatie tussen begrippen die niet hiërarchisch gerelateerd zijn maar een sterke semantische verbinding hebben.
tijdstipOgenblik waarop een bepaald gebeuren plaatsheeft of een bepaalde toestand heerst.
ingreepopdrachtEen bevel tot het uitvoeren van een ingreep in een watersysteem, overeenkomstig vastgelegde voorwaarden.
genormaliseerd verschil waterindexNormalised Difference Water Index (NDWI) kan verwijzen naar een van ten minste twee teledetectie- afgeleide indexen met betrekking tot vloeibaar water.
polychloorbifenylPolychloorbifenyl of PCB, groep van aromatische koolwaterstoffen met twee benzeenringen, waaraan tevens een chlooratoom gebonden is.
grassenfamilieDe grassenfamilie (botanische naam: Gramineae of Poaceae, beide namen zijn toegestaan) is een van de soortenrijkste plantenfamilies van de bedektzadigen: de familie omvat ongeveer 12.000 soorten.
functioneel gebied keringEen waterkerende en / of scheidende, kunstmatige of natuurlijke hoogte of hooggelegen gronden inclusief de daarin aanwezige waterkerende elementen.
molecuulCombinaties van twee of meer atomen van dezelfde of verschillende elementen die bijeengehouden worden door chemische bindingen.
gesuspendeerde stofVaste stoffen die worden verwijderd door filtratie of centrifugeren onder voorgeschreven omstandigheden. 
nitraatZout van salpeterzuur. Chemische formule: NO3-
vlamkeerderApparaat om ont-beluchtingsleidingen te beveiligen tegen vlaminslag van buitenaf
quick orthoDe Quick ortho is qua ligging iets minder precies dan de definitieve ortho-foto. Er is minder aandacht besteed aan de kniplijnen waardoor er soms wat rare effecten kunnen zitten in gebouwen en bruggen. Verder is de kleur van de foto’s onderling wat minder goed op elkaar afgestemd waardoor er kleurverschillen kunnen optreden.
informatiedragerEen informatiedrager is een medium bedoeld of draagt daadwerkelijk fysieke objecten uit die eigenschappen kan informatie worden afgeleid. Typisch papier dat inkt draagt, magnetische velden op een schijf of tape, elektrisch of optisch gemoduleerde stoffen van elektriciteit of licht
toprolRol in een toprelatie.
vermestingVerstoring van de natuurlijke balans van een milieu als gevolg van een te hoge concentratie aan fosfor en stikstof, onder andere afkomstig uit mest en waterzuivering.
opgeloste stofEen stof die opgelost is in een oplossing.
Kaderrichtlijn Water GrondwaterlichaamEen grondwaterlichaam waarop getoetst moet worden of er aan de KRW doelstellingen voldaan wordt.Een grondwaterlichaam is een afzonderlijke grondwatermassa in een of meer watervoerende lagen.
1d-segmentRekeneenheid van het waterkwaliteitsmodel. Een 1D-segment omvat een of meer 1D-vakken of gedeelten daarvan. De eigenschappen van een 1D-segment zijn over de gehele lengte gelijk. De eigenschappen van inliggende 1D-vakken, zoals dwarsprofielgegevens worden.
rechter oeverDe rechter oever van een oppervlaktewaterlichaam is de oever die aan de rechterzijde is gelegen wanneer er vanuit de afvoerrichting wordt gekeken.
toestandsinspectieGerichte inspectie waarbij gebruik wordt gemaakt van een inspectie formulier. Hierbij wordt o.a. gekeken naar storingen en potentieel onveilige situaties.
strandwalIn het Holoceen gevormde zandbank, evenwijdig aan de huidige kust, die bij normale getijden boven water uitstak, hierop hebben zich de oude duinen gevormd - thans lage en langgerekte zandrug evenwijdig aan de kust en gevormd door de werking van de zee.
thermodynamicaThermodynamica (Oudgrieks thermos (θερμός), warm, en dunamis (δύναμις), kracht), of warmteleer is het onderdeel van de natuurkunde dat de interacties bestudeert tussen grote verzamelingen van deeltjes op een macroscopisch niveau.
signed indicatorDe "signed" indicator betekent dat het item alleen positieve waarden kan bevatten.
tekeningEen vastlegging van een toestand van een (deel van een) watersysteem.
cyberaanvalAanval op computers, servers, websites e.d. door criminelen of terroristen, meestal met als doel persoonlijke informatie te verkrijgen of computersystemen onklaar te maken en op die manier communicatie te belemmeren.
revisie tekeningNa uitvoering van het bestek herziene (bestek)tekening.
tangentpunt(In coordinaten bekend) punt van een alignement, waarin het ene element rakend overgaat in het volgende element.
vergunningverlenerBestuursorgaan dat bevoegd is, de vergunning te verlenen.
energiehoogteDe waterhoogte verhoogd met de snelheidshoogte ter plaatse.
ijskapEen ijskap is een koepelvormige, aaneengesloten ijsmassa van grote omvang.
kostenKosten zijn de financiële lasten die worden gemaakt om de doelen te bereiken.
t-stukEen verbindingsstuk dat drie leidingen onder een rechte hoek (haaks) verbindt.
procesEen set van samenhangende activiteiten om een bepaald doel te bereiken met een duidelijk resultaat.
geohydrologieWetenschap die het grondwater onderzoekt.
diffractieZijwaartse uitwaaiering van golven naar en in het gebied achter een obstakel.
brandingZone waar gedurende de beschouwde tijd min of meer gedurig golven branden.
schutkolkDeel van de sluis waarin de te schutten schepen afmeren en op een hoger of lager niveau worden gebracht.
elektrische stroomNatuurkundige grootheid die de verplaatsing van ladingdragers (elektronen of gaten of ionen) door een geleider of een halfgeleider onder invloed van een potentiaalverschil aangeeft.
gebiedHet geheel van virtuele en fysieke (aanwijsbare) opdelingen en indelingen van het aardoppervlak.
aardlaagAlgemene term voor een laag van de aardkorst - in de geologie worden aardlagen volgens de regels van de stratigrafie nader omschreven.
inwinningsmethodeVaste, weldoordachte manier om een inwinning te doen.
betalingsbegunstigdePersoon die de beoogde ontvanger is van de geldmiddelen waarop een betalingstransactie betrekking heeft.
webpaginaEen webpagina is een pagina op het wereldwijde web. Webpagina's bestaan uit HTML- of XHTML-code en zijn bedoeld om met een webbrowser bekeken te worden. De browser zet de broncode om naar een leesbare pagina. Door hypertekst links in de HTML-code kan eenvoudig van de ene pagina naar de andere worden genavigeerd, een bezigheid die ook wel surfen op het internet wordt genoemd.
opdrachtnemerRechtspersoon die in aanmerking komt om tegen vergoeding een opdracht uit te voeren.
denitrificatieDe vermindering van het nitraat- en nitrietgehalte door het vrijkomen van stikstof of distikstofmonoxide, gewoonlijk door bacteriële activiteit onder anaërobe omstandigheden. 
artesische boringBoorgat met een statisch waterniveau boven het topniveau van de aquifer waarin geboord is.
meerlaagsveiligheidHet reduceren van de kans op overstromingen en de gevolgen daarvan door onderscheid te maken in 3 lagen. Preventie, ofwel het voorkomen van overstromingen, klimaatadaptieve & -bestendige ruimtelijke inrichting en rampenbeheersing.
retourslibgemaalCiviel werk waarin zich de retourslibvijzels en/of -pompen bevinden.
depotPlaats waar iets bewaard wordt.
doelsysteemEen applicatiecomponent of dataset dat data ontvangt van andere systemen.
aansluitconstructieHet gehele dwars- en lengteprofiel van een grondconstructie in zijn afwijkende vorm, bij de overgang naar een duin, hoge gronden of een kunstwerk.
bestuursbevoegdheidBevoegdheid waarover een bestuur beschikt; bevoegdheid van een bestuur; ook wel werkwoordelijk op te vatten als: bevoegdheid om te besturen, om bestuursbeslissingen te nemen.
kunstmatige waterloopKunstmatige waterlopen zijn door de mens met een bepaald doel aangelegd. Door dit doel hebben ze meestal een typische vormgeving: kanalen, poldersloten en afvoersloten.
vleugelmuurGrondkerende muur, die aan frontmuren en landhoofden tot steun van het talud wordt aangebracht en daar meestal scheefhoekig op staat.
floating algae bedsMet 'flab' (floating algae beds) worden clusters van drijvende draadalgen aangeduid.
vitaal procesBepaalde processen zijn zo essentieel voor de Nederlandse samenleving dat uitval of verstoring tot ernstige maatschappelijke ontwrichting leidt en een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid. Deze processen vormen de Nederlandse vitale infrastructuur.
bergend vermogen oppervlaktewaterDe hoeveelheid oppervlaktewater die maximaal in de boezem of in de polder kan worden geborgen tussen het peil en de maximaal toelaatbare waterstand
wervelkolomDe kolom die gevormd wordt door alle wervels samen.
hardheidChemische eigenschap die gelijk is aan de som van meerwaardige kationen.
mediumeen middel tot overdracht of verspreiding van informatie, producten of services.
zoutgehalteVerhouding van de massa opgelost materiaal in zeewater tot de massa zeewater; in de praktijk kan deze grootheid niet rechtstreeks worden gemeten. 
verdringingsreeksDoor het ministerie van VenW vastgestelde prioriteringreeks in tijden van watertekort voor de verdeling van zoet water aan verschillende functies die oppervlaktewateren(kunnen) hebben.
informatieGegevens waaraan vanuit een bepaalde context betekenis wordt toegekend.
werkplanEen document met daarin het doel van het rapport en belang, de doelgroep, de randvoorwaarden, een voorlopige inhoudsopgave en planning. Zo’n document zorgt voor duidelijkheid als je schrijft in een groep.
kustlijnOvergang van zee naar land wordt: grens tussen het ‘droge’ en het ‘natte’ deel van de waterkering.
statistische foutDe statistische fout is te wijten aan bijvoorbeeld willekeurige fluctuaties en onnauwkeurigheden in de meetapparatuur of het niet consequent hanteren van de meetapparatuur.
norm geparametriseerd profielDoorsnede van een object in lengterichting, in dwarsrichting of langs een verticaal, waarbij kenmerken van het object langs de doorsnede worden vastgelegd. Geen aquo link. Begrip Profielweergave. weergave van een dwars-/lengte-/geotechnisch profiel
herstelHet weer in goede staat terugbrengen.
afzandingDe afgraving, verlaging en vereffening van hoge zandgronden.
beheerobjectAfgebakende eenheid die bestaat uit een samenhangend geheel van elementen met één of meer autonome functies, bijvoorbeeld een tunnel, sluis, brug, kering, verkeerscentrale etc.
onderhoudslocatieLocatie waar een onderhoudsmaatregel pakket heeft plaats gevonden. De locatie verwijst naar het object dat de onderhoudsmaatregel ondergaan heeft.
renoverenActiviteiten die gericht zijn op het verlengen van de levensduur van het bestaande object.
analysemethodeDe methode die gehanteerd wordt bij het bepalen van meetwaarden
windketelEen gesloten vat met een hoeveelheid gas die voor opvang van drukvariaties als gevolg van waterslag kan comprimeren of expanderen.
dierDieren behoren tot een grote groep organismen, namelijk die van het Rijk der Animalia of Metazoa. Ze zijn over het algemeen meercellig, in staat tot beweging, reageren op hun omgeving en voeden zich met andere organismen.
slibDoor water afgezette sedimentdeeltjes met een grootte tussen 4 en 62 micrometer.
ReynoldsgetalGlobale maat voor de verhouding tussen de versnelling en de visceuze kracht in een bepaalde vloeistof (stoming).
aquaductEen kunstwerk waarmee een waterloop in een open constructie over een weg of andere waterloop wordt gevoerd.
representativiteitDe mate waarin een dataset een goede weergave geeft van het geheel.
molaire fractie van waterdampHet quotiënt van het aantal mol waterdamp nv en het aantal mol van het mengsel droge lucht-waterdamp.
paspuntOm te zorgen dat de foto ook geometrisch exact overeen komt met de werkelijkheid, wordt er gebruik gemaakt van paspunten om de luchtfoto's in X/Y richting goed te leggen. Deze paspunten bestaan meestal uit circels die op de openbare weg geschilderd worden of via een systeem van „Plakschijven” op de grond worden aangebracht.
afbeeldingsbestandsindelingAfbeeldingsbestandsindelingen zijn gestandaardiseerde middelen voor het organiseren en opslaan van digitale afbeeldingen .
damIn en dwars over een water opgeworpen aarden wal die dient om het water te keren, te leiden of te verdelen (in tegenstelling tot dijk: die langs het water ligt).
ondiep waterHiervan spreekt men wanneer de diepte kleiner is dan de helft van de golflengte.
... meer resultaten

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z - 0 - 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - Alles