lucht


Eigenschappen

Voorkeurslabellucht
DefinitieHet in hoofdzaak uit zuurstof en stikstof bestaande gasmengsel dat de aarde tot op zekere hoogte omgeeft. Deze luchtlaag heet dampkring of atmosfeer.
Synoniemzuurstof
Toelichting op definitie(bron: Informatievoorziening t.b.v. regionaal milieubeleid '87:9 / Aquo)


Lucht is het homogene mengsel van gassen in de onderste lagen van de aardatmosfeer.

Lucht bestaat voor ongeveer 78 vol.-% uit stikstofgas, 21 vol.-% uit zuurstofgas en bijna 1% argon. Daarnaast bevat lucht sporen van andere edelgassen, een sterk wisselende hoeveelheid waterdamp (0,7 vol.-%), en koolzuurgas, dat ook in hoeveelheid sterk kan wisselen. In de buitenlucht bedraagt de hoeveelheid koolstofdioxide of koolzuurgas ongeveer 0,04 vol.-%, binnen een woning kan dit, als er gestookt of gekookt wordt, veel hoger zijn. Door hogere mondiale concentraties versterkt dit gas het broeikaseffect op aarde. Sinds de industriële revolutie is de concentratie koolstofdioxide in de atmosfeer toegenomen van ongeveer 0,03 vol.-% naar inmiddels meer dan 0,04 vol.-% (ongeveer 401 ppmv).

De samenstelling van de lucht varieert met de hoogte. Omdat stikstof (atoommassa 14) minder weegt dan zuurstof (met atoommassa 16) is er op grotere hoogte verhoudingsgewijs minder zuurstof aanwezig.

Droge lucht, die dus weinig waterdamp bevat, is een zeer goede warmte-isolator en heeft ook een lage warmtecapaciteit. Daarom wordt droge lucht gebruikt in dubbel glas voor het isoleren van gebouwen.

In droge lucht, zoals in een sauna, kan een mens goed hoge temperaturen verdragen: door het sterke zweten, waarbij het zweet in de droge, hete lucht snel verdampt, koelt de huid af en treedt er niet snel oververhitting op. (bron: Wikipedia)
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-3e4bc2ca-f871-4b4d-8eda-a5e68e3e5ac7, https://nl.wikipedia.org/wiki/Lucht
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
luchtBreder
luchtBron van
luchtDeel van
luchtGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
aspiratielucht (Begrip)Brederlucht
front (Begrip)Brederlucht
wind (Begrip)Brederlucht
verzuring (Begrip)Gerelateerdlucht
Rdf.jpg