klimaat


Eigenschappen

Voorkeurslabelklimaat
DefinitieHet klimaat is de gemiddelde weersituatie van een bepaalde streek gedurende een lagere periode (meestal minstens 30 jaar).
Synoniemklimaten, weerstoestand
Toelichting op definitieHet klimaat is het gemiddelde weer over een bepaalde periode. Een klimaat is niet stabiel, het kan door natuurlijke en menselijke invloeden veranderen.

Het klimaat is de gemiddelde weerstoestand (temperatuur, windkracht, bedekkingsgraad en neerslag) over een periode van minimaal 30 jaar. De toestand van de atmosfeer op een bepaald moment is het weer. Het klimaat is onderzoeksobject van de klimatologie. Aangezien het weer snel kan veranderen, zijn gemiddelde waarden van het weer (zoals van temperatuur) niet de enige maat voor het klimaat en betrekt men hierbij ook frequentieverdelingen, extreme waarden, modale waarden en standaardafwijkingen.

Het klimaat op aarde wordt grotendeels bepaald door de zon. Deze warmt het aardoppervlak op, dat op zijn beurt de atmosfeer opwarmt. Astronomische factoren hierbij zijn de verschillen in de hoogte van de zon, de duur van de dag en de afstand van de aarde tot de zon. Door het verschil in hoogte van de zon valt het zonlicht rond de polen op een groter gebied dan rond de evenaar. Daarom is de insolatie, de hoeveelheid licht die op een stukje aardoppervlak invalt, en daarmee de opwarming van het aardoppervlak rond de evenaar veel hoger. Geografische factoren zijn de land-zee-ijs-verdeling, het reliëf van het aardoppervlak en de hoogte boven zeeniveau. Land warmt sneller op dan water, maar koelt ook sneller af. De luchttemperatuur zal dus sterker variëren boven land dan boven zee. Bij uitgestrekte bossen is de temperatuur lager en de luchtvochtigheid hoger. Hoge gebergtes hebben ook invloed op het klimaat van de omgeving; aan de loefzijde valt meer neerslag, aan de lijzijde minder.

De warmteverschillen resulteren in een verschil van luchtdruk, wat gepaard gaat met wind. De resulterende algemene circulatie, het geheel van atmosferische stromingen tussen lagere en hogere breedten en tussen de oceanen en continenten, verzorgt met de voornamelijk door wind veroorzaakte zeestromen de herverdeling van warmte over het aardoppervlak. In het klassieke model is er sprake van drie circulatiecellen: Hadleycellen, Ferrelcellen en polaire cellen. Deze cellen verschuiven met de seizoenen. Dit model is echter een te grote versimpeling gebleken. De aanwezigheid van water in de atmosfeer en het verdampen, condenseren en sublimeren daarvan is van groot belang voor de waterkringloop en het warmtetransport binnen de atmosfeer.
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-7f671f0e-2b96-4080-bdde-ff67616595b5, https://nl.wikipedia.org/wiki/Klimaat, https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/uitleg/klimaat
Afbeelding vanadobestock-klimaatverandering-steden-wereldbol.jpeg


Interacties-klimaatsysteem.jpg

Klimaat systeem.

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
klimaatBreder
klimaatBron van
klimaatLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
droogte (Begrip)Brederklimaat
klimaatadaptie (Begrip)Brederklimaat
klimaatneutraal (Begrip)Brederklimaat
klimaatscenario (Begrip)Brederklimaat
klimaatverandering (Begrip)Brederklimaat
klimatologie (Begrip)Brederklimaat
verandering van klimaat (Begrip)Brederklimaat
weer (Begrip)Brederklimaat
weerkundig verschijnsel (Begrip)Brederklimaat
klimaatadaptief (Begrip)Deel vanklimaat
klimaatbestendig (Begrip)Deel vanklimaat
Waterwijzer Landbouw (Begrip)Gerelateerdklimaat
energietransitie (Begrip)Gerelateerdklimaat
weer (Begrip)Gerelateerdklimaat
Rdf.jpg



1024px-Turquoise_Swirls_in_the_Black_Sea.jpg
Westelijk zicht op de Zwarte Zee.