nabij infrarood


Eigenschappen

Voorkeurslabelnabij infrarood
AfkortingNIR
DefinitieDit infrarode lichtspectrum bevindt zich nét naast ons “zichtbare” lichtspectrum (“onder” als je praat over frequentie, of “boven” als je praat over golflengte).
Synoniemnir, nabij-infrarood, near infrared, Near Infrared
Toelichting op definitieSommige luchtfotocamera's zijn uitgerust met extra sensoren om opnames te maken in het voor het menselijk oog niet zichtbare deel van de golflengtes.

De voor het menselijk oog zichtbare golflengtes bevinden zich tussen 0,38µ (violet) en 0,72µ (rood). Deze extra golflengtes die deze camera's kunnen vastleggen bevinden zich tussen de 0,87µ en de 3µ, het nabije Infrarood (NIR).

NIR beelden worden voornamelijk gebruikt om een inzicht te verkrijgen in de kwaliteit van gewassen. In de NIR beelden worden voor het menselijk oog onzichtbare delen van het spectrum vertaald naar een zichtbaar deel Hierdoor ontstaat een Color Infrared foto (CIR) hierdoor treed een kleurverschuiving op waardoor deze beelden ook wel „False Color” beelden worden genoemd. In deze foto's wordt de vegetatie met een rode kleur weergegeven. Door de kleur intensiteit te analyseren kan er iets over de gezondheid van deze vegetatie gezegd worden.

De CIR beelden kunnen goed gebruikt worden bij het karteren uit de luchtfoto's. Door het scherpe onderscheid tussen vegetatie en verharding, kan er nauwkeuriger gekarteerd worden.

Wij kunnen golflengtes waarnemen tussen ca. 380 en 800nm. Het door dit type camera gebruikte infrarode lichtspectrum wordt om die reden dan ook welnabij infrarood of Near Infrared (NIR)” genoemd. Het ligt net naast ons zichtbare lichtspectrum met een kleine overlap. Te denken valt aan golflengtes tussen ca. 750 en 1000nm.

Spectrum441pxWithnm.png
Exacte overeenkomsthttps://www.pe1rqm.nl/techniek-info/nabij-infrarood-optische-cameras-het-effect-op-de-kleurweergave
Bijna overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Infrarood, https://www.pcs-neurofeedback.nl/docs/Een_inleiding_tot_NABIJ-INFRAROOD_NIR_SPECTROSCOPIE.pdf, https://precisielandbouw.groenkennisnet.nl/display/EL/Remote+sensing#Remotesensing-Satellieten
Afbeelding vanhttps://nl.wikipedia.org/wiki/Infrarood#/media/Bestand:Infrarotlampe_Philips_infraphil.jpg

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
nabij infraroodBreder
nabij infraroodBron van
nabij infraroodGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg