secchischijf


Eigenschappen

Voorkeurslabelsecchischijf
Definitieronde schijf die bevestigd is aan een draad of een stang om de lichtdoorlaatbaarheid van oppervlaktewater te meten
Synoniemsecchischijven
Toelichting op definitieDe lichtdoorlaatbaarheid (of doorzicht) wordt gemeten door de schijf te water te laten en de diepte waarop de schijf niet meer te zien is af te lezen via een maatverdeling op de stang of draad. (Bron: Aquo)


De secchischijf is een ronde schijf die bevestigd is aan een draad of een stang. Dit uiterst eenvoudige instrument wordt gebruikt om de lichtdoorlaatbaarheid in het water van vaarten, meren en oceanen te meten.

De schijf wordt te water gelaten en de diepte waarop de schijf niet meer te zien is wordt afgelezen via een maatverdeling op de stang of draad. Deze zogenaamde secchi-diepte geeft de troebelheid van het water weer.

De secchischijf is vernoemd naar Pietro Angelo Secchi die dit apparaat in 1865 bedacht.

De secchi-diepte wordt bereikt als de lichtreflectie van het wateroppervlak gelijk is aan de lichtreflectie van de schijf onder water. Uit experimenten blijkt dit het geval als de reflectie vanaf de schijf tussen de 15 en 20% is van de reflectie van het wateroppervlak. (Bron: Wikipedia)
Afbeelding van520px-Secchi_disks.svg.png


6928-master.jpg
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
secchischijfBreder
secchischijfBron van
secchischijfGerelateerd
secchischijfLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg