inundatiesluis

Eigenschappen

Voorkeurslabelinundatiesluis
DefinitieEen inundatiesluis is een inlaatsluis om bepaalde gebieden onder water te zetten (inunderen) in de tijd van oorlog.
Synonieminundatiesluizen, inundatie sluis, inundatie sluizen
Toelichting op definitieDit type sluis wordt niet meer gebouwd. Deze stategie om de vijand tegen te houden schijnt te zijn achterhaald. (bron: PBNA Waterbouwkunde 1998)


Inlaatsluis voor het stellen van inundaties als verdedigingsmiddel (gebieden onder water zetten in bijvoorbeeld oorlogstijd). (bron: Data-eisen Digitaal Topografisch Bestand, code: B034503 / Objecttypenbibliotheek Rijkswaterstaat (NL), code: OB01361)
Sluis voor het onder water zetten van lage landen bijvoorbeeld ter verdediging of om uitdroging te voorkomen. (bron: Netwerkwerkmanagement Informatiesysteem (NIS) - Definities)
(bron: ABDL)

Een inundatiesluis is een sluis die bedoeld is om er land mee onder water te zetten. De constructie kan eenvoudig met schuiven of puntdeuren zijn, maar ook met waaierdeuren die tegen de waterdruk in kunnen worden geopend. In principe is een inundatiesluis niet bedoeld voor scheepvaart. Bij de vestingwerken in Asperen is een inundatiesluis in de vaarweg van de Linge opgenomen, die daarmee kan worden afgesloten en bij Tiel via het Inundatiekanaal met rivierwater van de Waal kan worden gevuld. (bron: Wikipedia)
Exacte overeenkomsthttp://www.rws.nl/abdl#DEF-1841, https://nl.wikipedia.org/wiki/Inundatiesluis
Afbeelding van390px-Overzicht_inundatiesluis_-_Asperen_-_20345237_-_RCE.jpg
Inundatiesluis in de Linge bij Asperen.
Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
inundatiesluisBreder
inundatiesluisBron van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg