afkalven

Eigenschappen

Voorkeurslabelafkalven
DefinitieInstorten of afschuiven van de oevers van een oppervlaktewater.
Synonieminglijden, inscharen
Toelichting op definitieAfkalven (ook: inglijden, inscharen) is het in elkaar zakken of inglijden van oevers van waterlopen. De locatie wordt afkalving of inglijding genoemd.

Afkalven kan in twee richtingen plaatsvinden:

de stromingsrichting van het water en de dijk of oever liggen parallel de stromingsrichting van het water en de dijk of oever staan haaks op elkaar In het eerste geval vindt erosie plaats door stromend water van beken en rivieren. Ze kunnen hierdoor geleidelijk hun loop veranderen. Krijgen beken en rivieren door dit erosieproces een slingerende loop, dan wordt dat meanderen genoemd.

In het tweede geval vindt afkalven vooral plaats bij dijken, waar door golfslag en golfoploop de dijk wordt aangetast.

Naast erosie door stromend water kan ook het te zwaar belasten van de grond naast de oever, bijvoorbeeld door zwaar verkeer, afkalvingen veroorzaken. Het afkalven kan worden tegengegaan door de plaatsing van beschoeiingen of andere oeverbeschermingen. Op plaatsen waar gebaggerd wordt is dit vaak onmogelijk of onpraktisch, daarom komt oeverval hier veel voor.
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-4f4a8f47-b896-4412-a489-2edfaa45b6a2, https://nl.wikipedia.org/wiki/Afkalven
Afbeelding van260px-Afkalving_oever_sloot.jpg

afkalven oever

Afkalven van de oever van een sloot.

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
afkalvenBron van
afkalvenGerelateerd
afkalvenLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
beschermende gronden (Begrip)Brederafkalven
Rdf.jpg