tijd


Eigenschappen

Voorkeurslabeltijd
DefinitieTijd in klassieke zin is het verschijnsel dat van een gebeurtenis gezegd kan worden dat deze na of voor een andere gebeurtenis plaatsvindt. Een gebeurtenis vindt plaats op een tijdstip of moment.
Synoniemtijden
Toelichting op definitieDe tijd wordt wel gezien als een opeenvolging van tijdstippen. Daarnaast kan bepaald worden hoeveel tijd een gebeurtenis na een andere plaatsvindt. Het betreft dan de tijdsduur tussen twee tijdstippen. Met het begrip tijd worden deze volgorde en duur beschreven. Tijd kan na hoogte, breedte en lengte gezien worden als een vierde dimensie.

Naast het verschijnsel van de lineaire, kwantitatieve en meetbare (klok)tijd, is tijd ook een ervaring van elk subject die op een unieke eigen kwalitatieve wijze beleefd wordt. Zie ook: tijdsperceptie.

In de filosofie en taalwetenschap, met name de semantiek, wordt tijdslogica onderzocht. Dit zijn formele logische systemen die het begrip tijd formaliseren.

De speciale relativiteitstheorie van Albert Einstein stelde het begrip bij van tijd, causaliteit en snelheid waarmee informatie zich kan verplaatsen.
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Tijd
Afbeelding vanSchermafbeelding-2018-09-13-om-18.05.33.png
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
tijdBreder
tijdBron van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
looptijd (Begrip)Bredertijd
looptijd (Begrip)Bredertijd
periode (Begrip)Bredertijd
tijdreeks (Begrip)Bredertijd
tijdstap (Begrip)Bredertijd
tijdstip (Begrip)Bredertijd
vertragingstijd (Begrip)Bredertijd
afvoerverlooplijn (Begrip)Gerelateerdtijd
beweging (Begrip)Gerelateerdtijd
snelheid (Begrip)Gerelateerdtijd
stroomverticaal (Begrip)Gerelateerdtijd
verval (Begrip)Gerelateerdtijd
Rdf.jpg