meanderen


Eigenschappen

Voorkeurslabelmeanderen
DefinitieNatuurlijk bochtig verloop van een beek of riviertje.
Synoniemnatuurlijke bocht, natuurlijke bochten, meanderende, gemeanderd
Toelichting op definitieEen meander is een lus in de loop van een natuurlijke waterloop (beek, rivier of zeestroming).

Hierdoor vindt aanwas plaats in de binnenbocht en afslag in de buitenbocht. Hierdoor kunnen de bochten steeds groter worden of opschuiven. (bron: morfologie natuurlijk (RIZA) / Aquo)

Een meander is een lus in de loop van een natuurlijke waterloop (beek, rivier of zeestroming). Een opeenvolging van meanders vormt een meanderende rivier.

Dergelijke lussen ontstaan bij rivieren of beken doordat in de buitenbocht, waar het water het snelst stroomt, grond wordt weggespoeld, terwijl aan de andere zijde grond wordt afgezet. De oever waar de grond wordt geërodeerd wordt stootoever genoemd en de oever waar materiaal wordt afgezet de glij-oever.

Door dit mechanisme hebben de bochten de natuurlijke neiging steeds wijder te worden, waardoor ook de rivier steeds langer wordt. Dit gaat door totdat twee bochten in elkaar overlopen (meanderdoorbraak); als dit gebeurt wordt de meander zelf een 'dood' stuk van de rivier en herneemt de rivier zelf nagenoeg zijn oude loop. Het dode stuk heeft vaak de karakteristieke vorm van een hoefijzer en wordt daarom hoefijzermeer genoemd.

Bij zeestromingen is een meander een tijdelijke afbuiging van de zeestroming die vaak evolueert tot een wervel, een gebied in de stroom waar het water concentrisch ronddraait. (bron: Aquo)


Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-49e96d71-abc9-4911-8fe7-f1dfccacde35, https://nl.wikipedia.org/wiki/Meander_(waterloop)
Afbeelding vanMeanderen van de Drentse Aa bij Oude Molen.

Meanderen van de Drentse Aa bij Oude Molen.

Meanderen van de Ruiten Aa
Meanderen van de Ruiten Aa.

meandering

Meanderende Andersche Diep nabij Rolde.
Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
meanderenBreder
meanderenBron van
meanderenGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
meandering (Begrip)Bredermeanderen
hermeanderen (Begrip)Gerelateerdmeanderen
meander (Begrip)Gerelateerdmeanderen
natuurontwikkeling (Begrip)Gerelateerdmeanderen
Rdf.jpgMeanderen van de Saar.
Saarschleife (Duisland)