boezempeil


Eigenschappen

Voorkeurslabelboezempeil
DefinitieHet in een peilbesluit vastgelegde streefpeil van een boezem ten opzichte van het Normaal Amsterdams Peil, afgekort NAP.
Synoniemboezempeilen, boezemwaterpeil, boezemstreefpeil, boezemstreefpeilen
Toelichting op definitieZo hoog moet het boezemwater staan ten opzichte van NAP (Normaal Amsterdams Peil) (bron: Aquo)


Het boezempeil of streefpeil is het peil van een boezem ten opzichte van het Normaal Amsterdams Peil, afgekort NAP. Het water heeft geen vast peil omdat het uit de polder(s) wordt opgemalen en weer geloosd, maar er wordt wel een bepaald peil nagestreefd.

Evenals het kanaalpeil wordt het boezempeil plaatselijk voor het gemak gebruikt om een slag minder rekenwerk te hoeven doen bij de hoogtebepaling ten opzichte van de waterstand. Als van een brug of sluisdrempel de hoogte ten opzichte van het boezempeil bekend is, kan daar snel worden uitgerekend wat de doorvaarthoogte of vrije diepgang is. Daarvoor hoeft alleen de op dat moment geldende afwijking (door op- of afwaaien of bemaling) in centimeters bij de hoogte te worden opgeteld of ervan afgetrokken. Bij referentie gelijk aan het NAP zou dan een extra rekenslag gemaakt moeten worden. (bron: Wikipedia)
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-d875bd17-b0c4-4e15-8204-286cd28b8034, https://nl.wikipedia.org/wiki/Boezempeil
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
boezempeilBreder
boezempeilBron van
boezempeilDeel van
boezempeilGerelateerd
boezempeilLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
beschermende gronden (Begrip)Gerelateerdboezempeil
Rdf.jpg