linked data


Eigenschappen

Voorkeurslabellinked data
DefinitieLinked data is een digitale methode voor het publiceren van gestructureerde gegevens zodanig dat deze vrij beschikbaar komen op het internet en daardoor ook beter bruikbaar zijn
SynoniemLinked data, Linked Data
Toelichting op definitieEen internettechnologie waarmee je gestructureerde gegevens op een uniforme manier kunt beschrijven, modelleren, opslaan, publiceren en onderling kunt koppelen via het internet met behulp van RDF-gebaseerde open standaarden en URI's (bijv. W3C-aanbevelingen en vocabulaires).


Linked data (vaak gekapitaliseerd tot Linked Data) zijn gestructureerde gegevens (data) die gelinkt zijn aan andere gegevens en daardoor beter bruikbaar zijn in semantische queries. De methode is gebaseerd op de techniek van HTTP-URI's en RDF. Linked data kunnen worden gelezen door mensen via internetpagina's en geautomatiseerd door computers. Onderdeel van de visie van linked data is om het internet te laten uitgroeien tot een wereldwijde database en zo een grotere groep 'niet-ingewijde' gebruikers gebruik te kunnen laten maken van de data.

Wanneer bij linked data gebruik wordt gemaakt van open data (dat wel als de voorloper van linked data wordt gezien) wordt gesproken van linked open data (LOD). Linked open data implementeert vrije kennis.
VoorbeeldBestand:Linked Data training.pdf
Exacte overeenkomsthttps://www.begrippenxl.nl/dso/nl/page/Linked_data, https://begrippen.archixl.nl/archixl/nl/page/LinkedData
Afbeelding van390px-5-star_deployment_scheme_for_Open_Data.png
Het vijfsterren model van Linked Open Data.
Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
linked dataBreder
linked dataBron van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Linked Open Data (Begrip)Brederlinked data
NEN 3610 - Linked Data (Begrip)Brederlinked data
Simple Knowledge Organization System juridische extensie (Begrip)Gerelateerdlinked data
open data (Begrip)Gerelateerdlinked data
Rdf.jpg