geo-portaal


Eigenschappen

Voorkeurslabelgeo-portaal
DefinitieEen geo-portaal is een portaal, oftewel een toegangspagina voor het kunnen vinden, (eventueel) betalen en het combineren van geo-informatie. Een geo-portaal geeft toegang tot geo-informatie via webservices, of specifieker, geo-services.
Synoniemgeo-portalen, geo portaal
Toelichting op definitieVeelal gaat het bij het combineren nog om het combineren van kaartlagen, maar ook analyses, al of niet op de achtergrond, kunnen geleverd worden door de webservices. Een webservice is dienstverlening via het internet aan een client. Een geo-portaal is een bijzonder soort GIS. In principe is deze techniek alléén bedoeld indien geo-informatie van verschillende organisaties gecombineerd dient te worden, en men de gegevenspakhuizen (geo-databases) niet onderling wil uitwisselen. Het gaat dus specifiek niet om het combineren van geo-informatie in een geo-service, maar om het combineren van meerdere geo-services in een bijzonder soort webservice: een geo-portaal.


De data in een geo-portaal kan zowel opendata als gesloten data bevatten.
Voorbeeldhttps://opendata.hunzeenaas.nl
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Geo-portaal
Afbeelding vanGeo-portaal van waterschap Hunze en Aa's
Geo-portaal van waterschap Hunze en Aa's
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
geo-portaalBreder
geo-portaalBron van
geo-portaalGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Nationaal Georegister (Begrip)Bredergeo-portaal
Publieke Dienstverlening Op de Kaart (Begrip)Bredergeo-portaal
Geonetwork (Begrip)Gerelateerdgeo-portaal
Geoweb (Begrip)Gerelateerdgeo-portaal
Smart M.App (Begrip)Gerelateerdgeo-portaal
Rdf.jpg
https://www.pdok.nl https://pdokviewer.pdok.nl

330px-Geo-portaal-wel.PNG
Deze GIS-architectuur toont zoals een geo-portaal behoort te zijn. Geo-informatie afkomstig van verschillende geo-services (zoals een Web Feature Service of een Web Map Service) die onderling géén direct veband hebben, kunnen door de eindgebruiker gevonden en gekozen worden. Daarna worden ze, al of niet na betaling, gecombineerd. Het is dus niet alleen een GIS-viewer, op basis van geo-services; het combineren vindt nergens anders plaats dan op de client.

330px-Geo-portaal-net-niet.PNG
Deze GIS-architectuur toont zoals wat in de praktijk een geo-portaal vaak werkelijk is. Namelijk een viewer op basis van één of méér geo-services, zonder tussenkomst van een catalog-server / geo-portaal. Omdat de data in eigen huis is, en de data maar zelden echt via een service, door de eindgebruiker gekozen, kan worden toegevoegd, is dit feitelijk gezien niet meerdan een goede GIS-viewer gebaseerd op geo-service technieken. Het is feitelijk gezien géén geo-portaal.