dense matching


Eigenschappen

Voorkeurslabeldense matching
DefinitieDense Matching (DEM) is een techniek om uit stereo luchtfoto's een puntenwolk te genereren.
Toelichting op definitieDeze punten hebben een X, Y en Z coördinaat waardoor het mogelijk is om een hoogtemodel te maken.

Uit de luchtfoto's van 2015 is de eerste keer een puntenwolk gemaakt. Dit bestand kan beschouwd worden als een aanvulling op de data uit het Actueel Hoogtebestand van Nederland (AHN).

Het grote verschil is dat dit model uit de standaard luchtfoto's is gecreëerd terwijl er voor AHN een aparte vlucht wordt uitgevoerd met heel andere apparatuur. AHN is gemaakt uit gescande laserpunten. Deze hebben een hogere nauwkeurigheid dan de uit foto's verkregen punten en door een andere beeldhoek van de scanners is het ook mogelijk om onder bomen te kijken.

De puntenwolk uit de luchtfoto's laat voornamelijk de gebouwhoogte goed zien. Alles wat onder bomen zit is niet zichtbaar. Het voordeel t.o.v laseraltimetrie is dat het een relatief goedkoop product is dat jaarlijks gemaakt kan worden. Bij AHN ligt de nadruk op de terreinhoogte en bij de puntenwolk uit de luchtfoto's licht die op de gebouwhoogte.
Exacte overeenkomsthttps://www.amsterdam.nl/stelselpedia/luchtfoto-index/inwinning-luchtfoto/dense-matching/
Afbeelding vandsm-voorbeeld_1.png
Resultaat dense matching op de overlap van stereo luchtfoto's.
Video van

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
dense matchingBreder
dense matchingBron van
dense matchingGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
puntenwolk (Begrip)Gerelateerddense matching
Rdf.jpg