lidar


Eigenschappen

Voorkeurslabellidar
DefinitieLIDAR (LIght Detection And Ranging of Laser Imaging Detection And Ranging) is een technologie die de afstand tot een object of oppervlak bepaalt door middel van het gebruik van laserpulsen. De AHN wordt middels deze methode ingewonnen.
Synoniemlaseraltimetrie
Toelichting op definitieLidar (light detection and ranging) is een remote-sensing techniek waarbij een laser wordt gebruikt om de oppervlakte van de aarde in kaart te brengen met x,y,z-waardes. Al de verzamelde punten kunnen weergegeven worden als puntenwolk vanuit een LAS-dataset.

Lidar werkt volgens hetzelfde principe als radar: een signaal wordt uitgezonden en zal enige tijd later door reflectie weer worden opgevangen. De afstand tot het object of oppervlak wordt bepaald door de tijd te meten die verstrijkt tussen het uitzenden van een puls en het opvangen van een reflectie van die puls. Het verschil tussen lidar en radar is dat lidar gebruikmaakt van laserlicht terwijl radar gebruikmaakt van radiogolven. Hierdoor kunnen met lidar veel kleinere objecten worden gedetecteerd dan met radar. De golflengte van radiogolven ligt rond de 1 cm, die van laserlicht tussen de 10 µm en 250 nm. Bij deze golflengte zullen de golven beter door kleine objecten worden gereflecteerd. Lidar wordt gebruikt om de afstand tot een object te bepalen. Dit gebeurt als volgt: een laserstraal vertrekt bij de zender Z en komt enige tijd later terug bij de ontvanger O. Uit het tijdsverschil tussen zenden en ontvangen kan de afstand worden berekend. d=(c*t)/2*n). c=lichtsnelheid (m/s), t=tijd (s), n= brekingsindex. De LiDAR puntenwolk is opgebouwd uit driedimensionale punten met een zeer hoge dichtheid en positienauwkeurigheid. Dit zorgt voor een fotorealistische, volledig driedimensionale bron van data met extra analysemogelijkheden. Bij een lidar meting worden er meerdere return ontvangen, hieronder een toelichting.

Om tot een goed maaiveld hoogte model te komen zijn we geinteresseerd in de last return.
VoorbeeldLidar puntenwolk primaire waterkering, bovenaanzicht obliek aanzicht en dwarsprofiel
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Lidar
Bijna overeenkomsthttps://kavel10.nl/diensten/lidar-puntenwolk/, https://lidar.cyclomedia.nl/home?gclid=Cj0KCQjwx7zzBRCcARIsABPRscPj2c77Zwh5Vr80oK6FcoqRzgOQOKlEXjkSCLWwsdd1dq5G-SSAIMIaAmz5EALw_wcB, https://www.esri.nl/nl-nl/support/technische-artikelen/arcgis-pro/werken-met-las-data-in-arcgis-pro
Afbeelding vanuitleg meerdere returns lidaropname


DSM en DTM dwarsprofiel met lidar
Video van

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
lidarBreder
lidarBron van
lidarGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Actueel Hoogtebestand Nederland (Begrip)Gerelateerdlidar
Delta (Begrip)Gerelateerdlidar
actieve remote sensing (Begrip)Gerelateerdlidar
brekingsindex (Begrip)Gerelateerdlidar
digitaal terreinmodel (Begrip)Gerelateerdlidar
terreinmodel (Begrip)Gerelateerdlidar
Rdf.jpg