vis


Eigenschappen

Voorkeurslabelvis
DefinitieVolgens de Visserijwet is dit: aangewezen vissen + delen + kuit en broed, aangewezen schaal-, schelp- en weekdieren + delen + broed en zaad, zeesterren, zee- of koraalmos.
Synoniemvissen
Toelichting op definitieVissen (Pisces) zijn in het water levende gewervelde dieren die in de regel ademhalen met kieuwen. De meeste vissen zijn koudbloedig, maar sommige grotere soorten vertonen warmbloedige trekjes. Vissen komen over de hele wereld voor. Er zijn ruim 32.000 bekende soorten, in meer dan 500 families onderverdeeld en er wordt met regelmaat een nieuwe soort ontdekt.

Vis vormt voor mensen een voorname voedselbron. De vis heeft ook een belangrijke cultuurhistorische en symbolische betekenis.

Vissen zijn op vele manieren in te delen: taxonomie, grootte, giftigheid, hoe ze eruitzien, waar ze van afstammen, hoe ze zich voeden, de manier van voortplanten, levensduur, voortbewegen, zicht, in welk milieu ze leven en naar gebruik door de mens.

Ingedeeld naar milieu onderscheiden we:

  • zoetwatervissen: komen voor in plassen, beken, rivieren en andere stromen;
  • brakwatervissen: komen voor in mangroves en overgangsgebieden tussen zee en rivieren;
  • zoutwatervissen: komen voor in zeeën en saline milieus.
Daarnaast zijn er anadrome vissen (bijvoorbeeld zalm), die opgroeien in zout water en zich voortplanten in zoet water. Katadrome vissen zijn vissen die zich in zee voortplanten en opgroeien in zoet water, zoals de paling.
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-4c1d52c0-ca2b-4cfb-b39f-e482e6521acf, https://www.begrippenxl.nl/droogte/nl/page/vis, https://nl.wikipedia.org/wiki/Vissen_(dieren)
Afbeelding van399px-Gullfiskur.jpg
Goudvis.
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
visBreder
visBron van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
katadroom (Begrip)Bredervis
paling (Begrip)Bredervis
vismigratie (Begrip)Bredervis
fuik (Begrip)Gerelateerdvis
paaien (Begrip)Gerelateerdvis
piscivoor (Begrip)Gerelateerdvis
visveilig (Begrip)Gerelateerdvis
viswater (Begrip)Gerelateerdvis
Rdf.jpg