woelbak


Eigenschappen

Voorkeurslabelwoelbak
DefinitieBetonnen kelder met schotten, in het bovenhoofd van een schutsluis die voorkomt dat het water tijdens het schutten aan de hoge zijde wordt ingelaten en met grote kracht naar binnen stroomt. Een woelbak wordt ook toegepast bij stuwen met een groot verval voor het fixeren van de watersprong.
Synoniemwoelbakken, woelkelder, woelkelders, woelkom, woelkommen, woelbakje, woelbakjes, woelkeldertje, woelkeldertjes
Toelichting op definitieBron: NPR 4768 & Objecttypenbibliotheek Rijkswaterstaat (NL)


Een woelkelder (ook wel woelbak, woelkom) is een betonnen kelder met schotten, in het bovenhoofd van een schutsluis die voorkomt dat het water dat tijdens het schutten aan de hoge zijde wordt ingelaten met grote kracht naar binnen stroomt, waardoor de schepen in de kolk in de richting van de lage zijde van de schutsluis worden geduwd. De bedoeling is dat het water in de woelkelder zijn snelheid verliest, om gelijkmatig in de sluis te stromen. (Wikipedia)

Een woelbak is onderdeel van het waterbouwkundig kunstwerk (stuw/gemaal/sluis), bedoeld om de kracht uit het water te halen, om watererosie bij het kunstwerk te voorkomen. (bron: HEA)
Exacte overeenkomsthttp://www.rws.nl/abdl#DEF-4450, https://nl.wikipedia.org/wiki/Woelkelder
Afbeelding vanwoelbak in stuw


woelbak in sluis complex

woelbak, onderdeel van de klepstuw

woelbak, onderdeel van de klepstuw
Woelbak, onderdeel van de klepstuw.

De drempel van de woelbak wordt niet apart als drempel of bodemval vastgelegd. De bodemhoogte van het benedenstroomsvak wordt benedenstrooms van de woelbak gemeten.
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
woelbakBreder
woelbakBron van
woelbakDeel van
woelbakGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
stortebed (Begrip)Gerelateerdwoelbak
Rdf.jpg