videokaart


Eigenschappen

Voorkeurslabelvideokaart
DefinitieEen videokaart of grafische kaart is een interface tussen een computer en het beeldscherm. Het belangrijkste onderdeel van moderne grafische kaarten is de GPU, die zoveel mogelijk grafische taken overneemt van de processor (CPU).
Synoniemvideokaarten, grafische kaart
Toelichting op definitieNiet alle computers hebben anno 2021 nog een discrete ('losse') videokaart. De meeste pc's, laptops en tablets die worden geproduceerd, hebben een videokaart die is geïntegreerd in de processor of het moederbord. Losse grafische kaarten worden normaal gesproken in de computer zelf ondergebracht.


Grofweg zijn er twee typen videokaarten te onderscheiden:

  • Onboard: De elektronica is in het moederbord of de processor geïntegreerd. Deze versie bezit vaak geen eigen geheugen, maar gebruikt het werkgeheugen van het systeem. Deze oplossing biedt standaardprestaties. Omdat de video een deel van het gewone werkgeheugen gebruikt wordt deze oplossing wel Shared Memory Architecture (SMA) genoemd. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid die in BIOS is in te stellen. Nieuwere desktop-processors van zowel Intel als AMD bevatten geïntegreerde grafische functionaliteit die de onboard-videokaart in het moederbord overbodig maken.
  • Insteekkaart: Deze kaarten worden op het moederbord aangesloten door middel van een bus of een poort. In chronologische volgorde, met steeds betere prestaties, zijn de volgende architecturen gangbaar in pc-systemen:
    • ISA (Industry Standard Architecture). Deze kaarten worden niet meer geproduceerd.
    • PCI (Peripheral Component Interconnect). Deze worden nog wel geproduceerd, maar niet veel meer. De kaarten zijn niet erg krachtig naar moderne maatstaven.
    • AGP (accelerated graphics port). Deze worden nog wel gemaakt, maar door de lagere bandbreedte ten opzichte van PCI-Express worden ze in geavanceerde systemen niet meer toegepast.
    • PCI-Express (Peripheral Component Interconnect Express). De verbeterde, seriële versie van PCI.
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Videokaart
Afbeelding van375px-Nvidia7600GS_TOP.jpg
Asus Nvidia 7600 GS
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
videokaartBreder
videokaartBron van
videokaartDeel van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg