hijskraan


Eigenschappen

Voorkeurslabelhijskraan
DefinitieMachines die zware ladingen kunnen optillen, verplaatsen of laten zakken, voornamelijk door middel van een uitstekende, draaiende arm.
Synoniemhijskranen, telescopische hijskraan, telescopische hijskranen, kraan, kranen, telescopische kraan, telescopische kranen
Toelichting op definitie(bron: (AAT-Ned) / CHT)


Een hijskraan is een hijswerktuig waarmee zware lasten gehesen en horizontaal verplaatst kunnen worden. Een kraan wordt gebruikt om goederen omhoog te hijsen, te laten zakken of om objecten te verplaatsen. Veelal worden hiervoor staalkabels gebruikt om de hijshaak via hijsblokken met een lier omhoog en omlaag te verplaatsen. De kabels lopen veelal via een giek die kan zwenken en op- en aftoppen om de last horizontaal te verplaatsen.

Toepassing vindt vooral plaats in de bouw en in de transportsector voor los- en laadklussen. Dikwijls zijn kranen tijdelijke constructies, hetzij aan de grond bevestigd, hetzij op een verrijdbare constructie, zoals op een vrachtauto. De grootste kranen zijn te vinden op kraanschepen. (bron: Wikipedia)
Exacte overeenkomsthttps://data.cultureelerfgoed.nl/term/id/cht/32dc17f4-ea9d-4df6-8856-ed9d9f50c9eb, https://nl.wikipedia.org/wiki/Kraan_(machine)
Afbeelding vantelescopische hijskraan


telescopische hijskraan

Een telescopische kraan.
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
hijskraanBreder
hijskraanBron van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg