coördinaat


Eigenschappen

Voorkeurslabelcoördinaat
DefinitieGetal in een sequentie van n getallen om de positie van een punt in een n-dimensionale ruimte te bepalen
Synoniemcoördinaten, coordinaat, coordinaten
Toelichting op definitie(Bron: NEN-EN-ISO 19101:2005)


Een coördinaat is een getal dat wordt gebruikt om de plaats van een punt aan te geven.

Alleen op een lijn of kromme is één coördinaat voldoende om de plaats van dat punt ondubbelzinnig te bepalen. In andere gevallen, bijvoorbeeld in een vlak of in de ruimte zijn er meer coördinaten nodig. Samen met de coördinaten zijn er referentie-afspraken nodig die aan de coördinaten hun betekenis geven. Het geheel heet een coördinatenstelsel. Er bestaan verschillende soorten coördinatenstelsels.

Het cartesisch coördinatenstelsel is de gebruikelijke manier om een punt in een vlak aan te duiden door middel van twee coördinaten. De eerste coördinaat heet de x-coördinaat, de tweede de y-coördinaat. Meer in het algemeen is, in een ruimte met een cartesisch coördinatenstelsel, het aantal coördinaten dat voor het vastleggen van de plaats van een punt nodig is, constant. Dat aantal heet de dimensie van die ruimte. In drie dimensies heet de derde coördinaat, de z-coördinaat. Coördinaten hebben altijd betrekking op een punt en dus nooit rechtstreeks op bijvoorbeeld een oppervlak. Een driehoek wordt bepaald door zijn hoekpunten, die zelf weer worden bepaald door hun coördinaten.

In de wiskunde worden coördinaten vaak genoteerd tussen twee haakjes en onderling gescheiden door een komma, bijvoorbeeld (3,-4,7), of als plaatsvector in de vorm van een kolomvector.
Exacte overeenkomsthttp://definities.geostandaarden.nl/nen3610/id/begrip/Coordinaat, https://www.wikiwand.com/nl/Co%C3%B6rdinaat, https://nl.wikipedia.org/wiki/Co%C3%B6rdinaat; http://ont.cbnl.org/cb/def/CB01772
Afbeelding vanKaart met lokale coordinaten en RD-coordinaten
Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
coördinaatBreder
coördinaatBron van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
coördinatentransformatie (Begrip)Bredercoördinaat
geografische coördinaten (Begrip)Bredercoördinaat
coördinatenstelsel (Begrip)Gerelateerdcoördinaat
geometrie (Begrip)Gerelateerdcoördinaat
Rdf.jpg