greppel


Eigenschappen

Voorkeurslabelgreppel
DefinitieOndiepe gegraven geul voor waterafvoer vanuit de kavel naar de sloot.
Synoniemgreppels, droge sloot, droge sloten
Toelichting op definitieGreppels en droge sloten zijn (gegraven) waterlopen die droog staan van 1 april tot 1 oktober en liggen in een gebied met een bijzondere functie of waterkwaliteitsdoelstelling. (Bron: Aquo)

Gegraven open afvoer voor de afwatering of ontwatering van het omringende gebied, die afwatert op een sloot of een natuurlijke waterloop (watergang) en meestal droog staat. (bron: CROW 156) Gegraven waterloop, veelal droogstaand, voor de afwatering en/of ontwatering van het omringende gebied, die afwatert op een sloot (bron: NPR 4768) Ondiepe gegraven geul voor waterafvoer vanuit de kavel naar de sloot. (bron: Aquo Lex en Objectencatalogus) Ten behoeve van de waterbeheersing gegraven geul die al dan niet met water bedekt is. (bron: Informatiemodel Grootschalige topografie)

Gegraven open afvoer voor de afwatering of ontwatering van het omringende gebied, die afwatert op een sloot of een natuurlijke watergang en meestal droog staat. (Bron CHEOBS)

Greppels zijn lange geulen in akkers en weilanden.

Ze worden gebruikt om overtollig water naar een sloot af te voeren waardoor de grond minder drassig wordt. Planten, die anders verrotten en schimmelen, kunnen dan beter groeien. Greppels zijn vooral nuttig in kleigrond omdat klei water moeizaam doorlaat. Greppels liggen vaak droog. (Bron: Wikipedia)
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-af8e74d6-2173-4b27-8ef5-74a28b483a1e, http://www.rws.nl/abdl#DEF-1509, http://ont.cbnl.org/cb/def/CB02172, https://nl.wikipedia.org/wiki/Greppel
Afbeelding vanmaxresdefault.jpg


350x300_a0489f31a47d0defde48079385bfb1a85a391dd9.jpg

Greppel.
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
greppelBreder
greppelBron van
greppelLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
droge sloot (Begrip)Gerelateerdgreppel
Rdf.jpg