algoritme

Eigenschappen

Voorkeurslabelalgoritme
DefinitieEen algoritme is een recept om een wiskundig probleem op te lossen. Wiskundig geformuleerd is het een eindige reeks instructies die vanuit een gegeven begintoestand naar een beoogd doel leidt.
Synoniemalgoritmes, algoritmen
Toelichting op definitieAlgoritmen staan in beginsel los van computerprogramma's, al worden voor de uitvoering van algoritmen vaak computers gebruikt.

Het doel van een algoritme kan van alles zijn met een duidelijk resultaat. De instructies kunnen in het algemeen omgaan met eventualiteiten die bij het uitvoeren kunnen optreden. Algoritmen hebben in het algemeen stappen die zich herhalen (iteratie) of die beslissingen (logica of vergelijkingen) vereisen om de taak te voltooien.

Eenzelfde taak kan gewoonlijk met verschillende reeksen instructies worden opgelost. Het verschil ligt dan meestal in de hoeveelheid tijd, ruimte of inspanning die het algoritme vergt; dit is de complexiteit van een algoritme.

Vergelijk een algoritme met een recept in de keuken. Om aardappelsalade te maken kan het ene recept de instructie "schil de aardappel" bevatten en daarna de instructie "kook de aardappel". Bij een ander recept kunnen die twee stappen omgedraaid zijn. Beide recepten zullen echter vragen deze stappen voor alle aardappelen uit te voeren en het eindresultaat is een lekkere aardappelsalade.

Bij het correct uitvoeren van een computerprogramma is het belangrijk dat het algoritme inderdaad de beoogde functie uitvoert en dat het algoritme goed door het computerprogramma wordt uitgevoerd.

Een voorbeeld van een algoritme is het algoritme van Euclides, dat de grootste gemene deler van twee strikt positieve getallen in de variabelen a en b geeft. De informele beschrijving van dit algoritme is als volgt:

Zolang a en b niet gelijk zijn: Trek van het grootste van de twee het andere af. Zodra ze gelijk zijn, is de grootste gemene deler a (of b).

Algoritme van Euclides
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Algoritme
Afbeelding van260px-Polygon_Greedy_triangulation_steps.svg.png
Algoritme om een willekeurig veelvlak in driehoeken op te delen (in het algemeen heeft dit probleem meerdere oplossingen, de bereikte oplossing hangt dus af van het gebruikte algoritme)
Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
algoritmeBron van
algoritmeGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
fuzzy zoeken (Begrip)Brederalgoritme
informatiemodel (Begrip)Deel vanalgoritme
datahub (Begrip)Gerelateerdalgoritme
pseudonimiseren (Begrip)Gerelateerdalgoritme
Rdf.jpg