datahub


Eigenschappen

Voorkeurslabeldatahub
DefinitieEen datahub is een centrum voor gegevensuitwisseling dat wordt ondersteund door datawetenschap, data-engineering en datawarehouse-technologieën voor interactie met eindpunten zoals applicaties en algoritmen.
Toelichting op definitieEen datahub verschilt van een datawarehouse doordat het over het algemeen niet-geïntegreerd is en vaak op verschillende korrels. Het verschilt van een operationeel gegevensarchief omdat een datahub zich niet hoeft te beperken tot operationele gegevens.

Een datahub onderscheidt zich van een datameer door gegevens te homogeniseren en mogelijk gegevens in meerdere gewenste formaten aan te bieden, in plaats van ze simpelweg op één plek op te slaan, en door andere waarde aan de gegevens toe te voegen, zoals ontdubbeling, kwaliteit, beveiliging en een gestandaardiseerde reeks zoekservices. Een datameer heeft de neiging om gegevens op één plaats op te slaan voor beschikbaarheid, en de consument toe te staan/verplicht om de gegevens te verwerken of er waarde aan toe te voegen.

Datahubs zijn idealiter de "go-to"-plaats voor gegevens binnen een onderneming, zodat er niet veel point-to-point-verbindingen tussen bellers en dataleveranciers tot stand hoeven te worden gebracht, en zodat de Data Hub-organisatie kan onderhandelen over deliverables en schema's met verschillende data-enclave-teams, in plaats van een organisatie voor iedereen te zijn, aangezien verschillende teams nieuwe services en functies van veel andere teams proberen te krijgen.
Exacte overeenkomsthttps://en.wikipedia.org/wiki/Data_hub
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
datahubBreder
datahubBron van
datahubDeel van
datahubGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
datamanagement (Begrip)Gerelateerddatahub
datameer (Begrip)Gerelateerddatahub
Rdf.jpg