computer


Eigenschappen

Voorkeurslabelcomputer
DefinitieEen computer is een apparaat waarmee gegevens volgens formele procedures (algoritmen) kunnen worden verwerkt. Meestal wordt met het woord computer een elektronisch, digitaal apparaat bedoeld, maar er bestaan ook mechanische en analoge computers. Daarnaast kan een computer in verschillende talstelsels zoals het decimale (tientallige) of binaire (tweetallige) stelsel werken. De huidige computers werken altijd in het binaire stelsel.
Synoniemcomputers, desktop, desktops, pc, personel computer, workstation, workstations
Toelichting op definitieDe genoemde procedures liggen vast in een of meer programma's, software genoemd, die door de gebruiker gewisseld kunnen worden. Zijn de programma's niet verwisselbaar, dan spreekt men niet over een computer maar over een controller of processor.

Oorspronkelijk werd het Engelse woord computer gebruikt om iemand mee aan te duiden die gecompliceerde berekeningen uitvoerde, met of zonder mechanische hulpmiddelen – vergelijk ook de Duitse term voor computer: Rechner (rekenaar) en de Afrikaanse en niet-ingeburgerde Nederlandse term voor computer: rekenaar. Moderne computers worden voor veel meer gebruikt dan alleen wiskundige toepassingen. Ook veel administratieve en financiële taken worden aan de computer opgedragen, het Franse woord voor computer was eerst calculateur of rekenaar en evolueerde naar ordinateur, letterlijk iets wat ordent en regelmaat aanbrengt.

De wetenschap die tegelijk met de ontwikkeling van de computer is ontstaan, is de informatica.

Computers zijn in te delen in een aantal types. Zo zijn er supercomputers, grote computers (of mainframes), minicomputers, desktops, laptops en kleine mobiele apparaten zoals smartphones en tablets. Naar toepassing is er ook de categorie spelcomputers.

Sinds de grote opkomst van de computer worden zij ook gebruikt voor informatievoorziening (internet) en amusement. Bij de moderne productie worden computers geïmplementeerd om machines mee te besturen en om processen mee aan te sturen, bijvoorbeeld bij de assemblage van auto's door robots. Doorgaans wordt hiervoor een programmable logic controller gebruikt.

Door de verregaande miniaturisering en snelheidsvergroting is het steeds vaker mogelijk functionaliteit die voorheen in hardware werd aangebracht softwarematig te implementeren. Het grote voordeel van een dergelijke ontwikkeling is dat achteraf functionaliteit kan worden toegevoegd.

In 1980 introduceerde IBM zijn personal computer: de IBM-PC. Dit in navolging van eerdere initiatieven, zoals de Altair 8800, Tandy TRS-80, Apple II en Commodore PET-computers en de homecomputers. De IBM-compatible pc vormde echter uiteindelijk de standaard (met tegenwoordig als enige uitzondering de Mac), nadat vele fabrikanten de computer goedkoop kloonden en zodoende het ontwerp standaardiseerden. Inmiddels speelt de pc in het dagelijks leven van veel mensen een essentiële rol.
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Computer
Afbeelding vanhp-z440-workstation-xeon-e5-1620v3-16gb-ddr4-256gb-ssd-quadro-k2000-win-10-pro-hp-high-end-workstations-eur52500.jpg
Computer.

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
computerBreder
computerBron van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
centrale verwerkingseenheid (Begrip)Deel vancomputer
grafische processor unit (Begrip)Deel vancomputer
videokaart (Begrip)Deel vancomputer
Distributed denial of service aanval (Begrip)Gerelateerdcomputer
bestand (Begrip)Gerelateerdcomputer
computerprogramma (Begrip)Gerelateerdcomputer
cyberaanval (Begrip)Gerelateerdcomputer
cyberspace (Begrip)Gerelateerdcomputer
malware (Begrip)Gerelateerdcomputer
Rdf.jpg