Distributed denial of service aanval


Eigenschappen

VoorkeurslabelDistributed denial of service aanval
AfkortingDdos
DefinitieDenial-of-service-aanvallen (DoS-aanvallen) en distributed-denial-of-service-aanvallen (DDoS-aanvallen) zijn pogingen om een computer, computernetwerk of dienst niet of moeilijker bereikbaar te maken voor de bedoelde klanten. Het verschil tussen een 'gewone' DoS-aanval en een distributed-DoS-aanval is dat in het laatste geval meerdere computers tegelijk de aanval op hun doelwit uitvoeren.
Publieksvriendelijke toelichtingEen Distributed Denial of Service aanval, ook wel DDoS genoemd is een cyberaanval waarbij ontzettend veel verkeer naar computers, computernetwerken of servers worden verstuurd waardoor deze onbruikbaar worden voor de normale gebruiker.
SynoniemDenial-of-service-aanval, distributed-denial-of-service-aanval, Ddos
Toelichting op definitie(bron: Wikipedia)


Ddos staat voor Distributed denial-of-service. Dit zorgt ervoor dat een netwerk wordt overbelast door heel veel internetverkeer.

​Wat is een Ddos-aanval?
Bij een (D)DoS-aanval worden computers of netwerken overbelast door heel veel internetverkeer in korte tijd op een server of groep servers te richten. Hierdoor wordt bijvoorbeeld een website onbruikbaar. Dit kan voor bedrijven tot een grote schadepost leiden. Cybercriminelen kunnen bedrijven afpersen door te dreigen met een (D)DoS-aanval, waarbij ze claimen dat de aanval alleen afgekocht kan worden. Meestal worden voor (D)DoS-aanvallen zogenaamde botnets (netwerken van computers die zonder medeweten van hun eigenaar besmet zijn met een virus of andere software en door derden worden misbruikt) gebruikt.

Met een DOS-aanval (Denial of Service) wordt door één aanvaller een computer of netwerk overbelast. Bij een DDOS-aanval wordt zo’n zelfde aanval door meerdere cybercriminelen tegelijkertijd uitgevoerd. De aanval heeft hetzelfde doel. Namelijk het slecht of niet bereikbaar maken van een website of netwerk voor medewerkers of klanten.

Wie lopen risico op een (D)DoS-aanval?
(D)DoS-aanvallen zijn vaak gericht op websites van grote bedrijven. Het doel is dan de bedrijven af te persen voor een groot geldbedrag. Particuliere websites zullen minder snel doelwit zijn van dergelijke aanvallen, omdat er geen commercieel belang is.

Het komt ook voor dat het doel van een (D)DoS-aanval idealistisch is. Activistische partijen uiten zo hun woede over bepaalde activiteiten van een commercieel bedrijf, financiële dienstverlener, zorginstelling, nutsbedrijf of de publieke sector. Middelgrote of kleine bedrijven kunnen in de toekomst ook vaker doelwit zijn.

Tot slot worden (D)DOS-aanvallen vanuit politieke motieven uitgevoerd. De aanvallen worden nog steeds veel gebruikt in het voeren van cyberoorlogen.

(bron: ICT, Hunze en Aa's)
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Distributed_denial_of_service, https://intranet.hunzeenaas.nl/nieuws/Paginas/oorlog-en-cyber.aspx
Afbeelding van260px-Stachledraht_DDos_Attack.svg.png
Een distributed-denial-of-serviceaanval.
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
Distributed denial of service aanvalBreder
Distributed denial of service aanvalBron van
Distributed denial of service aanvalGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg