aquaduct


Eigenschappen

Voorkeurslabelaquaduct
AfkortingKAQ
DefinitieEen kunstwerk waarmee een waterloop in een open constructie over een weg of andere waterloop wordt gevoerd.
Synoniemaquaducten, akwadukt, akwadukten
Toelichting op definitieMeestal een constructie in de vorm van een open bak over een weg of andere waterloop. (bron: Van A-nummer tot Zweepmast, C.R.O.W., maart 1995. / Aquo / DIV)


Kunstwerk, waarmee een waterweg door een bakvormige constructie over een weg, spoorweg, waterweg, leiding of terreinverdieping wordt geleid. 

Een aquaduct (Latijn: aquaeductus: waterleiding) is een brug voor een waterloop (spreng, rivier, kanaal) of waterleiding, waarbij andere verkeersstromen onder het water door worden geleid. (bron: Wikipedia)

Een aquaduct is een constructie die wordt gebruikt om water over land te transporteren. Het is een kunstmatige waterweg die is ontworpen om water van het ene punt naar het andere te leiden, meestal om te voorzien in de watervoorziening voor menselijk gebruik, irrigatie of andere doeleinden.

Traditioneel werden aquaducten gebouwd door kanalen of leidingen te creëren die water van een bron, zoals een rivier, meer of bron, naar een bestemming brachten. Deze kanalen kunnen bovengronds, ondergronds of een combinatie van beide zijn, afhankelijk van de topografie en de omstandigheden van het gebied.

Aquaducten zijn al eeuwenlang in gebruik en hebben een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van beschavingen over de hele wereld. Ze zijn vaak indrukwekkende staaltjes van techniek en architectuur, met kenmerkende kenmerken zoals bogen, tunnels en sluizen om het water op de juiste hoogte te houden tijdens het transport.

Tegenwoordig worden aquaducten nog steeds gebruikt in verschillende delen van de wereld om water te leveren aan steden, landbouwgebieden en andere gebieden waar water nodig is. Ze zijn een essentieel onderdeel van waterbeheer en spelen een belangrijke rol bij het verzekeren van een betrouwbare watervoorziening. (bron: HEA)
Voorbeeldhttps://opendata.hunzeenaas.nl/opendataportaal/srv/metadata/9bdba180-8fee-4b3b-95dd-8363db25cbda
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-6585b3d2-4bdb-47f0-92c7-848342417393, https://nl.wikipedia.org/wiki/Aquaduct_(watergang)
Afbeelding vanAquaduct KAQ-D-00001, Woudbloem


Aquaduct KAQ-D-00001, Woudbloem

Aquaduct KAQ-D-00001, Woudbloem
Aquaduct KAQ-D-00001, Woudbloem.

Aquoduct Wenum

Aquoduct Wenum

Aquoduct Wenum
Aquaduct Wenum

Aquaduct van Harinxmakanaal
Aquaduct van Harinxmakanaal

DAMO functioneel model kunstwerk

DAMO functioneel model kunstwerk
Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
aquaductBreder
aquaductBron van
aquaductGerelateerd
aquaductLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
aquaduct (Symbool)Gerelateerdaquaduct
naviduct (Begrip)Gerelateerdaquaduct
Rdf.jpg


Symbolen

 Afbeelding van
aquaduct
Kunstwerk symbolen Aquo TTF Unicode53.png