winterbed


Eigenschappen

Voorkeurslabelwinterbed
DefinitieDe oppervlakte tussen het zomerbed van een bovenrivier en de buitenkruinlijn van de hoogwaterkerende dijk dan wel de hoge gronden, die het water bij hoge standen keren..
Synoniemwinterbedding, winterbeddingen
Toelichting op definitie(bron: CHO (322), aangepast / Aquo)


De oppervlakte tussen het zomerbed van een bovenrivier en de buitenkruinlijn van de hoogwaterkerende dijk (bandijk) dan wel de hoge gronden, die het water (tot maatgevend hoge standen) keren. (bron: DIV)

Het winterbed is de bedding van een rivier, die doorgaans door de rivier wordt gebruikt in de winter. Hierbij moet gebruik worden gemaakt van hoge dijken op een redelijke afstand van de rivier. Gedurende de winter is gewoonlijk een grotere toevoer van water dan in de zomer, waardoor de rivier buiten het zomerbed kan treden. Het zogenaamde winterbed zorgt er dan voor dat de rivier gereguleerd blijft.

De delen die niet overstromen gedurende de zomer worden de uiterwaarden genoemd. Meestal wordt dit gebied als grasland gebruikt, omdat gewassen zouden beschadigen als het winterbed door de rivier gebruikt wordt. (bron: Wikipedia)
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-f697872d-34e3-413a-a814-79849976ef95, https://nl.wikipedia.org/wiki/Winterbed
Afbeelding vanRivierbedding.gif

Doorsnede van een rivierbedding. (BartvO, Wikipedia NL)

zomer- en winterbed beek

zomer- en winterbed beek

Zomer- en winterbed beek.
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
winterbedBreder
winterbedBron van
winterbedDeel van
winterbedGerelateerd
winterbedLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
strang (Begrip)Deel vanwinterbed
uiterwaard (Begrip)Deel vanwinterbed
Rdf.jpg