ribbels


Eigenschappen

Voorkeurslabelribbels
DefinitieZandgolven op de zeebodem.
Synoniemribbel
Toelichting op definitieWelvingen in bodem, ontstaan door de invloed van stromend water, op een schaal kleiner dan 1 meter. (bron: Aquo / DIV)


Ribbels zijn langwerpige, parallelle sedimentaire structuren die worden gevormd wanneer sediment (bijvoorbeeld zand of silt) wordt afgezet door een stromend medium (vloeistoffen of gassen). De stroomribbels worden loodrecht op de stroomrichting van het medium gevormd.

Ribbels worden altijd aan de bovenkant van een sedimentlaag gevormd en kunnen daarom dienen als top-bottomcriterium in sedimentaire gesteenten.

Er kunnen twee soorten ribbels onderscheiden worden: symmetrische golfribbels en asymmetrische stroomribbels. De vorm van de ribbel vertelt iets over het ontstaan. Als het medium waaruit de sedimentkorrels werden afgezet één richting op stroomt (zoals water in een rivier) zullen de ribbels een asymmetrische vorm hebben, met een lange, vlakke loefzijde en een korte, steile lijzijde.

Op grootte kunnen ribbels in drie groepen ingedeeld worden:

  • Gewone ribbels, tussen 3 - 5 cm hoog met golflengtes van 4 - 60 cm;
  • Grote ribbels, tussen 6 cm - 1,5 m hoog met golflengtes tussen 0,6 en 30 m;
  • Megaribbels, tussen 1,0 - 8,0 m hoog, met golflengtes groter dan 30 m.
(bron: Wikipedia)
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-a39ef1d1-7746-42cb-a735-f7fddc137dfa, https://nl.wikipedia.org/wiki/Ribbel
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
ribbelsBreder
ribbelsBron van
ribbelsGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
golfribbel (Begrip)Brederribbels
Rdf.jpg