laagspanning


Eigenschappen

Voorkeurslabellaagspanning
DefinitieMet laagspanning worden wisselspanningen tot 1000 volt en gelijkspanningen tot 1500 volt bedoeld. Hogere spanningen worden als hoogspanning aangeduid. Tot de laagspanning behoort dus ook de netspanning van 230/400 volt.
Synoniemlage spanning
Toelichting op definitieIn Nederland dienen laagspanningsinstallaties te voldoen aan de laagspanningsrichtlijn. Dit kan onder andere door middel van norm NEN 1010, die inhoudt dat de installatie zodanig afgeschermd en veilig uitgevoerd moet zijn dat bij normaal gebruik geen gevaarlijke situaties (zoals elektrocutie) voor mens en dier kan optreden. De bedrijfsvoering - het veilig werken met, aan of nabij laagspanningsinstallaties - wordt beschreven in de norm EN-50110. In Nederland wordt deze aangevuld met de norm NEN 3140. (Bron: Wikipedia)


Laagspanning is nominale wisselspanning van niet meer dan 1.000 volt, hetzij nominale gelijkspanning van niet meer dan 1.500 volt. (bron: Bouwbesluit 2012)

Laagspanning is spanning met een waarde lager dan hoogspanning (bron: Arbeidsomstandighedenbesluit)

Laagspanning heeft een spanningsniveau kleiner dan of gelijk aan 1 kV in geval van een wisselspanningsnet en kleiner dan of gelijk aan 1,5 kV in geval van een gelijkspanningsnet; (bron: Begrippencode elektriciteit)
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Laagspanning, http://www.rws.nl/abdl#DEF-7190
Afbeelding vanOnderdelen elektriciteitsnetwerk
Onderdelen elektriciteitsnetwerk.
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
laagspanningBreder
laagspanningBron van
laagspanningDeel van
laagspanningGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg