carbonaathardheid
Eigenschappen
Voorkeurslabel | carbonaathardheid |
---|---|
Afkorting | KH, HHT |
Definitie | Gehalte aan opgeloste kalk en magnesiumzouten die kunnen neerslaan door verhitting. |
Synoniem | tijdelijke hardheid |
Toelichting op definitie | Tijdelijke hardheid, deze hardheid wordt gewoonlijk veroorzaakt door waterstofcarbonaationen naast calcium- en/of magnesiumionen - door koken kan deze hardheid verwijderd worden. (nron: NEN 6599. / Aquo)
Water met een met concentratie CaCO3 van 0,179 mmol/l of 17,8 mg/l heeft een carbonaathardheid van 1 °dH. Een oplossing van 120 mg natriumbicarbonaat NaHCO3 per liter water bevat 1,4285 mmol/l bicarbonaat (molmassa NaHCO3 is 84). Dit is qua carbonaathardheid equivalent met oplossing van 0,714 mmol/L calciumcarbonaat of 71,5 mg/l. Aangezien 1 °dH = 17,8 mg/l CaCO3 is de carbonaathardheid van de oplossing 4.0 °dH (Wikipedia) |
Exacte overeenkomst | https://www.aquo.nl/index.php/Id-caf955ce-972d-4e91-8b17-bd549501af1d, https://nl.wikipedia.org/wiki/Carbonaathardheid |
Status | Concept |
Relaties
Vertrekpunt | Relatie | Eindpunten |
---|---|---|
carbonaathardheid | Breder | |
carbonaathardheid | Bron van |
|
carbonaathardheid | Lid van Aquo |
|
Afgeleide relaties
Vertrekpunt | Relatie | Eindpunt |
---|---|---|
niet-carbonaathardheid (Begrip) | Gerelateerd | carbonaathardheid |