mesafsluiter


Eigenschappen

Voorkeurslabelmesafsluiter
DefinitieMesafsluiters zijn uitermate geschikt voor slib, viscose, corrosieve en abrasieve media. De afsluiters hebben een minimale drukval in een volledig open positie, zijn eenvoudig te bedienen, laag in gewicht en kosteneffectief.
Synoniemmesafsluiters, mes
Toelichting op definitieMesafsluiter: rechtlijnige beweging van het afsluitlichaam parallel aan de stromingsrichting.


Mesafsluiters, ook wel plaatafsluiters genoemd, zijn hoofdzakelijk ontworpen voor open/dicht toepassing en om bepaalde delen in leidingen te isoleren waar een medium met een hoge hoeveelheid vast vuil aanwezig is. Voor regeltoepassing zijn speciale uitvoeringen met bijvoorbeeld V-poort leverbaar.

In zeer zware en agressieve omstandigheden zijn mesafsluiters de perfecte oplossing. Het mes snijdt door de zwaarste vloeistoffen en garandeert (in combinatie met schrapers) een zelfreiniging zonder vuilophopingen in de afsluiter zelf.

Vooral in afvalwatertoepassingen zijn ze nuttig, daar waar corrosie een belangrijk probleem is. Naast een geoptimaliseerd klepontwerp voor slib is het roestvast stalen mes van de afsluiter zuurbestendig, waardoor het minder gevoelig is voor schade door corrosie. Dit verlengt de levensduur van de afsluiter.

Mesafsluiters vs schuifafsluiters.
Zowel mesafsluiters als schuifafsluiters zijn hoofdzakelijk ontworpen voor een open/dicht toepassing. Deze types afsluiters zijn niet geschikt om debieten te regelen. Wanneer vloeistof tegen een gedeeltelijk gesloten schuif of mes duwt, treden er trillingen en cavitatie op die de zitting en het lichaam kunnen beschadigen. Mesafsluiters en schuifafsluiters zijn ontworpen om langzaam te openen en te sluiten om het risico op waterslag te verkleinen.

Beide types kunnen worden gebruikt in toepassingen met:

  • Slib
  • Zware oliën
  • Niet-ontvlambare viscose vloeistoffen
  • Afvalwater
  • Schoon water


Een van de verschillen tussen de schuifafsluiter en de mesafsluiter is dat de mesafsluiter optioneel een scherp mes heeft om beter door slib/viscose media te snijden. AVK raadt bijgevolg aan om enkel schuifafsluiters toe te passen als het droog stofgehalte minder dan 10% bedraagt. Ook heeft de mesafsluiter een kortere inbouwlengte in vergelijking met een schuifafsluiter. Hierdoor is een mesafsluiter ook lichter van gewicht vergeleken met de schuifafsluiter. Dit zijn de belangrijkste verschillen en twee van de grootste voordelen van de mesafsluiter.

Mesafsluiters of plaatafsluiters worden meestal geïnstalleerd in afvalwaterzuiveringsinstallaties, chemische fabrieken, mijnen, cementfabrieken en in vele andere industriële toepassingen, terwijl schuifafsluiters meestal worden aangetroffen in drinkwaterleidingen, distributienetwerken en pompstations.
Voorbeeldhttps://www.wildkamp.nl/assortiment/drukleidingen-fittingen/waterleidingsystemen/appendages-voor-waterleidingsystemen/afsluiters-straatpotten/mes-en-snelafsluiters/2010802
Exacte overeenkomsthttps://www.avkvalves.be/nl-be/afvalwater/product-insights/mesafsluiters/wat-is-een-mesafsluiter, https://aquo.begrippenxl.nl/aquo/nl/page/Id-2ee4d49d-359d-4960-b135-033e24eed02c
Afbeelding vanmesafsluiter
Mesafsluiter.
Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
mesafsluiterBreder
mesafsluiterBron van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
plaatafsluiter (Begrip)Gerelateerdmesafsluiter
Rdf.jpg