evenwichtsdiepte


Eigenschappen

Voorkeurslabelevenwichtsdiepte
Afkortingyn
DefinitieWaterdiepte bij eenparige stroming groter of kleiner dan de grensdiepte.
Synoniemevenwichtsdiepten, evenwichtsdieptes
Toelichting op definitie(bron: CHO (514) gewijzigd. Zie ook N5043, nr. 48 / Aquo)


De evenwichtsdiepte van een waterloop is de diepte die in een waterloop ontstaat als het water er met een constante snelheid doorheen loopt. Deze waterdiepte hangt af van het debiet (de afvoer), het verhang en de ruwheid van de bodem. de evenwichtsdiepte is te berekenen met de formule van Chézy of die van Manning. In Nederland is het gebruikelijk om de formule van Chézy te gebruiken. (bron: Wikipedia)

Waterdiepte van een waterloop bij eenparige stroming. (bron: DIV)

Diepte die zich voordoet indien de versnelling nul is en de stroom eenparig* (uniforme stroom): erffunctie evenwichtseisen waarin: he = evenwichtsdiepte [m]; q = afvoer [m2/s]; C = coëfficiënt van Chézy* [m1/2 /s]; i = verhang* [-]. De evenwichtsdiepte kan afgeleid worden uit de formule van Chézy*; voor B >> h (dit geldt voor rivieren, B = breedte, h = diepte) geldt: u = C WORTEL(hi) waarin: u = stroomsnelheid [m/s]. (bron: Infra Wiki)
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-1c91735a-1566-4051-97c7-73d5d6355c68, https://nl.wikipedia.org/wiki/Evenwichtsdiepte, https://www.infrawiki.nl/index.php/begrippenlijst/389-evenwichtsdiepte-equilibrium-depth
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
evenwichtsdiepteBreder
evenwichtsdiepteBron van
evenwichtsdiepteGerelateerd
evenwichtsdiepteLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg