paling


Eigenschappen

Voorkeurslabelpaling
DefinitieDe paling, ook wel aal of vollediger Europese aal (Anguilla anguilla), is een straalvinnige vis die behoort tot de familie echte palingen (Anguillidae). De soort is een trekvis.
Synoniempalingen, aal, aaltjes, Anguilla anguilla
Toelichting op definitieDeze bruin tot grijsachtig gekleurde vis heeft een zeer langwerpig lichaam dat meer dan een meter lang kan worden. Door de karakteristieke lichaamsbouw, lage rugkam en nauwelijks zichtbare schubben is deze gemakkelijk van andere vissen te onderscheiden.

Paling komt voor in grote delen van Europa en noordelijk Afrika en is een bewoner van wateren met modderbodems. Overdag wordt er geschuild en 's nachts gejaagd op kleine ongewervelde waterdieren zoals waterpissebedden en aasgarnalen en/of kleine vissen.

Op grote schaal wordt paling bevist voor menselijke consumptie en is commercieel belangrijk. In Nederland is gerookte paling een gewilde delicatesse en in België is paling in 't groen een gewaardeerd gerecht. Sinds 1970 is er een duidelijke afname van de palingstand merkbaar. De paling staat als ernstig bedreigd op de internationale Rode Lijst van bedreigde dieren van IUCN, de International Union for Conservation of Nature. Herstel is misschien nog mogelijk, maar zal vanwege de lange generatieduur en lage stand aan ouderdieren nog een zeer lange tijd vergen, zelfs met een totaal verbod op de visserij op paling.
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Paling
Afbeelding van266px-Anguilla_anguilla.jpg
Paling
Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
palingBreder
palingBron van
palingGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
glasaal (Begrip)Brederpaling
Rdf.jpg