saliniteit


Eigenschappen

Voorkeurslabelsaliniteit
DefinitieHet totale gewicht aan vaste stof per gewichtseenheid water, als alle carbonaatzouten zijn omgezet in oxiden, alle organische stof is geoxideerd en alle bromide- en jodide-ionen zijn vervangen door equivalente hoeveelheden chloride-ionen.
Synoniemzoutgehalte
Toelichting op definitieHet aantal grammen opgeloste zouten per kilogram (zee)watermonster. Wordt uitgedrukt in m% (massa percentage) of g/L of PSU (practical salinity unit). In de praktijk kan de saliniteit niet rechtstreeks worden gemeten, dit wordt bepaald door het meten van het elektrisch geleidingsvermogen van het water. (bron: Afgeleid uit 'The International Equation of State of Seawater 1980; UNESCO 1981, UNESCO technical papers in Marine Science' / Aquo / DIV)


Saliniteit (Latijn: salinitas, van sal, zout) is het zoutgehalte van het water in een meer, zee, oceaan of in een bodem.

Zouten bevinden zich in water in de vorm van geladen deeltjes, ionen. De verschillende soorten opgeloste ionen in het water bepalen samen de saliniteit. In oceaanwater is de verhouding van deze soorten ionen overal ter wereld zo goed als gelijk. Kleine verschillen in saliniteit worden in de oceanografie gebruikt om verschillende watermassa's en zeestromingen te bepalen. Zeewater met een hogere saliniteit heeft een hogere dichtheid.Hierdoor kunnen stromingen ontstaan bij veranderingen in saliniteit. (bron: Wikipedia)
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-f0cb40fc-8834-4c5b-ab14-edaaa10c9f53, https://nl.wikipedia.org/wiki/Saliniteit
Afbeelding van450px-Wiki_plot_04.png
Het jaarlijks gemiddelde van de saliniteit van oppervlaktewater in de oceanen.
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
saliniteitBreder
saliniteitBron van
saliniteitLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
absolute saliniteit (Begrip)Bredersaliniteit
praktische saliniteit (Begrip)Bredersaliniteit
elektrisch specifiek geleidingsvermogen (Begrip)Gerelateerdsaliniteit
Rdf.jpg