phishing


Eigenschappen

Voorkeurslabelphishing
DefinitiePhishing (naar analogie van phreaking, afgeleid van fishing: "vissen", "hengelen") is een vorm van internetfraude.
Synoniemspear fishing
Toelichting op definitieHet bestaat uit het oplichten van mensen door ze te lokken naar een valse (bank)website, die een kopie is van de echte website, om ze daar – nietsvermoedend – te laten inloggen met hun inlognaam en wachtwoord of hun creditcardnummer.

Hierdoor krijgt de fraudeur de beschikking over deze gegevens met alle gevolgen van dien. De fraudeur doet zich hierbij voor als een vertrouwde instantie, zoals een bank. De meeste vormen van phishing gebeuren via e-mail. De slachtoffers worden hierbij met een e-mail naar deze valse website gelokt. De mail bevat een link naar de (valse) website met het verzoek om zogenaamd "de inloggegevens te controleren". (Bron: Wikipedia)

Phishing is een vorm van digitale oplichting. Phishing gebeurt via e-mail, WhatsApp en sms. Slachtoffers worden bijvoorbeeld naar een valse website gelokt waar ze vervolgens hun bank- of andere inloggegevens prijsgeven. Of ze maken geld over naar een fraudeur die zich voordoet als familielid. (Bron: Hunze en Aa's)
Exacte overeenkomsthttp://taxonomie.cbs.nl/vocab/?tema=3330, https://nl.wikipedia.org/wiki/Phishing
Afbeelding van19887-phishing-mail-3-1.jpg
Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
phishingBreder
phishingBron van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
spear fishing (Begrip)Brederphishing
Rdf.jpg