artefact

Eigenschappen

Voorkeurslabelartefact
DefinitieEen artefact (ook wel geschreven als artifact) (Latijn: ars = 'kunst'; factum = 'gemaakt') is een kunstmatig verschijnsel.
Synoniemartefacten
Toelichting op definitieOorspronkelijk had dit woord de betekenis van iets dat ongewenst is, en optreedt in een experimentele situatie. Tegenwoordig wordt het woord ook wel gebruikt om een willekeurige, soms slechts minimale verandering door toedoen van menselijk handelen aan te duiden, in tegenstelling tot een verschijnsel dat geheel natuurlijk tot stand is gekomen.

Een artefact als ongewenst bijverschijnsel

  • In de fotografie kunnen artefacten ontstaan in de camera, bijvoorbeeld door gebruik van een slechte lens of door fouten in de lichtgevoelige chip. Voor meer informatie hierover: zie Artefact (fotografie).
  • In de microscopie komen artefacten voor bij het vervaardigen van microscooppreparaten, bijvoorbeeld door het snijden en fixeren van een preparaat.
  • In elektronische geluidsoverdracht en - bewerking kunnen artefacten optreden, zoals overspraak. Voor meer informatie hierover: zie Artefact (audio).
  • In de methodologie kan een artefact optreden als gevolg van de keuze voor een bepaalde onderzoeksmethode.
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Artefact
Afbeelding van200px-Macroblocking_error.png

Blokkerig beeld; een artefact veroorzaakt door storing in digitale signaaloverdracht.

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
artefactBron van
artefactGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg