carnivoor


Eigenschappen

Voorkeurslabelcarnivoor
DefinitieVleeseter.
Synoniemvleeseter, vleeseters, carnivoren
Toelichting op definitie(bron: Marechal, P., Woordenwijzer Ecologie. Reaal Uitgevers, Lisse, 1991. / Aquo)


Een carnivoor (van Latijn caro, vlees en vorare, eten) of vleeseter is in de ecologie een willekeurig organisme dat uitsluitend dierlijk weefsel als voedsel gebruikt. Dit weefsel kan zowel van ongewervelde dieren als van gewervelden afkomstig zijn. De jacht op dieren wordt in de ecologie predatie genoemd, en het jagend organisme een predator. Carnivoren zijn vooral dieren, maar ook vleesetende planten die leven van insecten, worden tot de carnivoren gerekend.

In de taxonomie verwijst de term carnivora naar een orde van zoogdieren waarvan de meeste soorten "vlees" in engere zin eten, dat wil zeggen spierweefsel, maar ook ingewanden, bloed, botten, huidweefsel afkomstig van gedode, gewervelde dieren.

Daarnaast zijn sommige soorten, die taxonomisch tot de carnivora worden gerekend, in ecologische zin planteneters. Een voorbeeld hiervan is de panda. Ook de familie van de beren, die omnivoor zijn, hoort in de taxonomie bij de carnivora. Op dezelfde manier is verwarring mogelijk tussen de verouderde taxonomische term Insectivora (vroeger een orde van zoogdieren) en de ecologische categorie der insectivoren (alle insecteneters). (bron: Wikipedia)
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-dec6846f-e109-4bfe-a301-1fb8e03c7d74, https://nl.wikipedia.org/wiki/Carnivoor
Afbeelding van390px-Male_Lion_and_Cub_Chitwa_South_Africa_Luca_Galuzzi_2004.JPG
Carnivoren aan de maaltijd.
Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
carnivoorBreder
carnivoorBron van
carnivoorLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
piscivoor (Begrip)Bredercarnivoor
Rdf.jpg