geodesie


Eigenschappen

Voorkeurslabelgeodesie
DefinitieDe klassieke geodesie is de wetenschap die zich bezighoudt met de bepaling van de vorm en de afmetingen van de aarde. Deze omschrijving heeft slechts betrekking op de kern van het vakgebied, dat is de meetkundige beschrijving van de aarde of delen daarvan.
Toelichting op definitieDe naam geodesie wordt echter ook in ruimere zin gebruikt voor een beroepsgebied dat zich uitstrekt van enerzijds de geofysica tot anderzijds bijvoorbeeld de maatvoering van technische projecten en de administratie van grondeigendom.

Naast landmeetkunde behoort ook fotogrammetrie tot de disciplines van de geodesie. Een andere tak betreft de registratie van het gebruik van onroerend goed, waarbij zowel het juridische als het technische aspect aan de orde komt.

Geodesie houdt zich ook bezig met zaken als het bestuderen van het aardse zwaartekrachtveld, rotatiegedrag van de aarde, het aanmeten van deformaties door platentektoniek. Met de opkomst van de ruimtevaart en de introductie van satellietnavigatie (GPS) neemt de ruimtegeodesie een steeds belangrijkere plaats in.
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Geodesie

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
geodesieBron van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
geodetisch referentiepunt (Begrip)Bredergeodesie
geografische informatie (Begrip)Bredergeodesie
landmeetkunde (Begrip)Bredergeodesie
Global Navigation Satellite System (Begrip)Gerelateerdgeodesie
Global Positioning System (Begrip)Gerelateerdgeodesie
bathymetrie (Begrip)Gerelateerdgeodesie
geodeet (Begrip)Gerelateerdgeodesie
kaartprojectie (Begrip)Gerelateerdgeodesie
terrestrisch (Begrip)Gerelateerdgeodesie
waterpasinstrument (Begrip)Gerelateerdgeodesie
Rdf.jpg