Global Positioning System


Eigenschappen

VoorkeurslabelGlobal Positioning System
AfkortingGPS
DefinitieEen satelliet radio plaatsbepaling, navigatie en tijdbepaling systeem in beheer bij de Amerikaanse overheid
Synoniemglobal positioning system
Toelichting op definitieBron: IMO resolutie A.860(20) - vertaald.


Global positioning system (gps) is een wereldwijd satellietplaatsbepalingssysteem dat vanaf 1967 werd ontwikkeld voor gebruik door de strijdkrachten van de Verenigde Staten.

Plaatsbepaling
Gps gebruikt 32 (bij opstart 24) verschillende satellieten die elk in een van de zes banen op 20.200 km hoogte cirkelen. Deze banen zijn zodanig gekozen dat vanaf elke plaats op aarde altijd minstens vier satellieten waarneembaar zijn.

Het meetprincipe van het Global Positioning System is gebaseerd op de afstandsmeting tussen satelliet en ontvanger en het bekend zijn van de positie van de satelliet. De afstanden tussen de satelliet en de ontvanger worden uit de gemeten looptijden van radiogolven afgeleid.

260px-GPS-pseudorange.svg.png
Verschuiving van de pseudorange met de klokfout tot de ware afstand. De looptijd wordt bepaald door de pseudo-random code van de satelliet te vergelijken met een door de ontvanger opgewekte code. De looptijd veroorzaakt een faseverschil tussen deze twee codes die door de ontvanger omgerekend wordt tot looptijd en met de voortplantingssnelheid van het signaal tot de afstand tot de satelliet, de pseudo-afstand (pseudo slant range, PSR). Deze berekende afstand bevat nog fouten, zoals de klokfout in de ontvanger en atmosferische storingen.

Aangezien de satelliet zeer nauwkeurige atoomklokken (twee rubidium- en twee cesiumklokken, elk met een verwachte levensduur van anderhalf jaar[bron?]) heeft, is de satellietpositie te berekenen uit de baanvoorspelling in de navigatieboodschap en de satelliettijd. De ontvanger kan daarna een bol met de straal PSR berekenen waarop men zich bevindt. Snijding met de bol van een tweede satelliet levert een cirkel op en snijding met een derde levert twee punten op, waarvan een zich ver weg van de aarde bevindt en daarom verworpen kan worden. Als er geen fouten zouden zijn, dan zou een vierde bol ook in dit punt snijden. Als er wel fouten zijn, dan moet de PSR gecorrigeerd worden. Deze correctie is een maat voor de klokfout. Hiermee vervalt de noodzaak om de ontvanger met een dure atoomklok uit te rusten. Voor het hele systeem geldt: hoe meer satellieten, hoe nauwkeuriger de positie berekend kan worden. Daarnaast is niet enkel het aantal satellieten, maar ook hun onderlinge positie kenmerkend voor de nauwkeurigheid.
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Global_positioning_system, https://www.aquo.nl/index.php/Id-11b994af-9c64-4aff-b48a-92d863931314
Afbeelding van260px-GPS_Satellite_NASA_art-iif.jpg
GPS
Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
Global Positioning SystemBreder
Global Positioning SystemBron van
Global Positioning SystemGerelateerd
Global Positioning SystemLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Differentiële Global Position System (Begrip)BrederGlobal Positioning System
Beidou (Begrip)GerelateerdGlobal Positioning System
Differentiële Global Navigation Satellite System (Begrip)GerelateerdGlobal Positioning System
GLONASS (Begrip)GerelateerdGlobal Positioning System
Galileo (Begrip)GerelateerdGlobal Positioning System
General Packet Radio System (Begrip)GerelateerdGlobal Positioning System
Real Time Kinematic (Begrip)GerelateerdGlobal Positioning System
Rdf.jpg