Enhanced Automatic Terrain Extraction


Eigenschappen

VoorkeurslabelEnhanced Automatic Terrain Extraction
AfkortingeATE
DefinitieEnhanced Automatic Terrain Extraction (dense matching) is een techniek om uit stereo luchtfoto's een puntenwolk te genereren. De overlap tussen de stereofoto's moet minimaal 80% zijn in de vliegrichting en 60% tussen de verschillende vliegbanen.
SynoniemEATE, Enhanced ATE, dense matching
Toelichting op definitieWaterschap hunze en Aa's zet deze methodiek in een nauwkeurig hoogtemodel te genereren van de primaire waterkeringen.

De overlap tussen de stereofoto's moet minimaal 80% zijn in de vliegrichting en 60% tussen de verschillende vliegbanen.

EATE ondersteunt pair-wise matching, 3-ray matching en reverse matching voor verbeterde nauwkeurigheid en robuustheid. U kunt de minimale en maximale te gebruiken stralen en hun overlappercentage instellen voor het paar en het triplet in het overlappende tabblad van het dialoogvenster Voorkeuren eVATE.

Triplet-aanpassing (Min-straal = 2 en Max-straal = 3) maakt gebruik van drie gebieden voor beeldoverlapping en maakt gebruik van een secundaire controle voor matching. Dit algoritme komt overeen met punt 1 en punt 2 en komt vervolgens apart overeen met punt 2 en punt 3. Vervolgens vergelijkt het de consistentie van de overeenkomsten door het grondpunt te snijden. Dit maakt een tweede controle van het gematchte punt mogelijk.

U kunt een derde type overeenkomst (omgekeerde overeenkomst) kiezen in het dialoogvenster Strategiebeheer. Reverse matching komt paarsgewijs overeen met een extra stap waarbij de master en het zoekbeeld worden omgekeerd en de match opnieuw wordt gecontroleerd. (Standaard = aangevinkt) Dit is een eenvoudige blundercontrole en compenseert voor een gebrek aan redundantie in het koppelingsproces. U kunt een tolerantie in pixels instellen om het punt tijdens Reverse Matching te accepteren of te weigeren.

Als u de optie Reverse matching niet selecteert, wordt pair-wise matching gebruikt als twee afbeeldingen aanwezig zijn en triplet-matching wordt gebruikt als er drie afbeeldingen aanwezig zijn.
Bijna overeenkomsthttps://www.amsterdam.nl/stelselpedia/luchtfoto-index/inwinning-luchtfoto/dense-matching/
Afbeelding vaneATE in Erdas Imagine,


eATE in Erdas Imagine

dsm-voorbeeld_1.png
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
Enhanced Automatic Terrain ExtractionBreder
Enhanced Automatic Terrain ExtractionBron van
Enhanced Automatic Terrain ExtractionGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg
remotesensing-08-00175-g002-1024.png
Workflow om uit stereo luchtfoto's een hoogtemodel te genereren.