semi-global matching


Eigenschappen

Voorkeurslabelsemi-global matching
AfkortingSGM
DefinitieSemi-global matching ( SGM ) is een computervisie- algoritme voor de schatting van een dichte ongelijkheidskaart van een gerectificeerd stereobeeldpaar.
Synoniemsemi global matching
Toelichting op definitieUit een stereo luchtfoto vlucht kan een puntenwolk worden gemaakt. =Dit bestand kan beschouwd worden als een aanvulling op de data uit het Actueel Hoogtebestand van Nederland.

Het grote verschil is dat dit model uit de standaard luchtfoto's is gecreëerd terwijl er voor AHN een aparte vlucht wordt uitgevoerd met heel andere apparatuur. AHN is gemaakt uit gescande laserpunten. Deze hebben een hogere nauwkeurigheid dan de uit foto's verkregen punten en door een andere beeldhoek van de scanners is het ook mogelijk om onder bomen te kijken.

De puntenwolk uit de luchtfoto's laat voornamelijk de gebouwhoogte goed zien. Alles wat onder bomen zit is niet zichtbaar. Het voordeel t.o.v laseraltimetrie is dat het een relatief goedkoop product is dat jaarlijks gemaakt kan worden voor o.a. mutatie signalering en het genereren van een true pixel product.
Bijna overeenkomsthttps://en.wikipedia.org/wiki/Semi-global_matching, https://community.hexagongeospatial.com/t5/IMAGINE-eTraining/Automatic-Terrain-Extraction-with-Dense-Point-Matching-eATE/ta-p/499, https://www.mdpi.com/2072-4292/8/3/175/htm
Afbeelding vanSGM Erdas Imagine


puntenwolk, gegenereerd middels SGM

puntenwolk, gegenereerd middels SGM
Video van

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
semi-global matchingBreder
semi-global matchingBron van
semi-global matchingGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
puntenwolk (Begrip)Gerelateerdsemi-global matching
Rdf.jpg

http://go.hexagongeospatial.com/pointcloudExtractionSGM

remotesensing-08-00175-g002-1024.png
Workflow om uit stereo luchtfoto's een hoogtemodel te genereren.