samengestelde stof


Eigenschappen

Voorkeurslabelsamengestelde stof
DefinitieEen samengestelde stof of chemische verbinding is een stof die wordt gevormd door de chemische binding tussen de atomen van twee of meer chemische elementen.
Synoniemsamengestelde stoffen, chemische verbinding, chemische verbindingen
Toelichting op definitieIn een chemische verbinding komen de samenstellende elementen in een vaste verhouding voor. Deze verhouding wordt weergegeven met de molecuulformule of met de verhoudingsformule. Zo wordt water, waarvan een individueel molecuul bestaat uit twee waterstofatomen en één zuurstofatoom, weergegeven met de brutoformule H2O. De meeste scheikundige stoffen zijn samengesteld uit atomen van verschillende elementen. Stoffen die bestaan uit één soort atoom zijn enkelvoudige stoffen.

Er zijn twee soorten interacties mogelijk, waardoor de atomen in een samengestelde stof bij elkaar gehouden worden, de covalente binding, zoals tussen de twee koolstofatomen in ethanol, en een ionaire binding, zoals die tussen een natrium- en een chloorion in natriumchloride.

Covalente chemische bindingen vormen moleculen, ionaire chemische bindingen vormen een kristalrooster. Daarnaast vormen sommige covalente chemische bindingen ook kristalroosters, de covalente netwerken, zoals siliciumdioxide (kwarts). (bron: Wikipedia)
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Samengestelde_stof
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
samengestelde stofBreder
samengestelde stofBron van
samengestelde stofGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
zuur (Begrip)Bredersamengestelde stof
Rdf.jpg