chemische synthese


Eigenschappen

Voorkeurslabelchemische synthese
DefinitieChemische synthese is het kunstmatige bereidingsproces van chemische verbindingen uit andere chemische verbindingen en/of (chemische) elementen. Een stof die middels chemische synthese bereid is, wordt doorgaans een synthetische stof genoemd. Wanneer de chemische structuur en opbouw hetzelfde is als bij een stof die in de natuur voorkomt, wordt er gesproken van een natuuridentieke stof.
Synoniemsynthetische, synthetisch
Toelichting op definitieIn veel gevallen is het goedkoper om de stof te synthetiseren (aan te maken) dan uit planten te halen. De werkzaamheid, naargelang er sprake is van natuurlijke of van niet-natuuridentieke synthetische voedingsstoffen, kan verschillen. Bijvoorbeeld, de synthetische vorm van vitamine E (DL-alfa-tocoferol) heeft een kleinere antioxidatieve werking dan de natuurlijke variant (D-alfa-tocoferol), doordat de chemische opbouw licht afwijkt. Het synthetiseren van verbindingen is een van de kenmerkende taken van een chemicus. Een synthese wordt uitgevoerd in een chemisch laboratorium.


De basis van een synthese is een chemische reactie. In zijn algemeenheid bestaat het uitvoeren van een synthese uit de volgende processen:

  • Mengen van grondstoffen en hulpstoffen;
  • Creëren van de juiste condities (met name de juiste temperatuur);
  • Isoleren van de gewenste stof uit het mengsel van grondstoffen, gewenste stof en bijproducten. Daarbij moet de gewenste stof worden gezuiverd van verontreinigingen.
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Chemische_synthese
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
chemische syntheseBreder
chemische syntheseBron van
chemische syntheseDeel van
chemische syntheseGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg