septictank

Eigenschappen

Voorkeurslabelseptictank
DefinitieEen septische put, in Nederland vaak septic tank of septictank genoemd, is een eenvoudig waterzuiveringssysteem. Een typische septische put zuivert het afvalwater van één woning.
Synoniemseptictanks, septic tank, septic tanks, septische put, septische putten
Toelichting op definitieIn Nederland wordt in principe alle afvalwater via de riolering naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) afgevoerd en daar gezuiverd. Daar waar geen rioolaansluiting mogelijk is, meestal in het buitengebied vanwege de grote afstanden, moet een behandeling van het afvalwater op huisniveau voorzien worden door middel van een septische put (van minimaal 6 m3), dat al dat niet deel kan zijn van een uitgebreidere IBA.

De beerput, welke met de septische put verward kan worden, kan als een primitieve voorloper van de septische put beschouwd worden. Een beerput dient slechts voor opslag van afvalwater zonder enige behandeling, en er is geen afvoerleiding aan gekoppeld. Een beerput dient dan ook naar verhouding veel vaker geleegd te worden dan een septic tank.

In tegenstelling tot de meer gevorderde IBA, die ontworpen is om alle huishoudelijk afvalwater te behandelen, is een septische put ontworpen voor de behandeling van uitsluitend sanitair afvalwater. Een septische put verwijdert hoofdzakelijk zwevende stoffen en maakt deze vaste stoffen vloeibaarder. Hoewel een septische put ook het water van één gezin of gebouw zuivert, is de zuivering minder doorgedreven en zijn er geen zuiveringsprocessen die gebruiken maken van in het water opgeloste zuurstof. Men rekent een septische put daarom niet altijd tot de IBA's.
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Septic_tank
Afbeelding van260px-Septic_tank_not_in_ground.jpg

Septische tank voor installatie.

260px-Septic_tank_diagram_fr.svg.png

Principe van een septic tank.

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
septictankBreder
septictankBron van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg