laminaire stroming


Eigenschappen

Voorkeurslabellaminaire stroming
DefinitieStromingstype dat overheersend door de viscositeit wordt bepaald. Bij laminaire stroming bewegen de waterdeeltjes zich (in hoofdzaak) evenwijdig aan elkaar.
Synoniemlaminaire stromingen
Toelichting op definitieHet is normaal voor grondwaterstroming en uitzonderlijk voor stroming in open leidingen. (bron: Verklarende Hydrologische Woordenlijst, CHO, "Rapporten en nota's" nr. 16, 's-Gravenhage, 1986 (gewijzigd). / Aquo)


Door de viscositeit bepaald stromingstype, waarbij de waterdeeltjes zich (in hoofdzaak) evenwijdig aan elkaar bewegen. Het is normaal voor grondwaterstroming en uitzonderlijk voor stroming in open leidingen. (bron: DIV)

Laminaire stroming is een stroming waarbij de lagen van een gas of een vloeistof zich parallel ten opzichte van elkaar voortbewegen. Er is nauwelijks of geen stroming loodrecht op de hoofdstroom. De tegenhanger van laminaire stroming is turbulente stroming. Bij een waterkraan is de straal bovenin laminair en wordt deze onder invloed van de zwaartekracht dieper in de val turbulent.

Laminaire stroming treedt vooral op bij lage stroomsnelheden. Wordt de snelheid groter, dan kan de stroming ineens turbulent worden. Bij vloeistoffen met een hogere viscositeit ligt het omslagpunt van laminair naar turbulent bij een hogere snelheid. De snelheid waarbij laminaire stroming overgaat in turbulente en andersom, wordt gekarakteriseerd door het getal van Reynolds. (bron: Wikipedia)
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-822cb95c-1e02-4303-b52c-a93673e42386, https://nl.wikipedia.org/wiki/Laminaire_stroming
Afbeelding van390px-ASC_Leiden_-_Rietveld_Collection_-_East_Africa_1975_-_05_-_041_-_Victoria_Falls_waterfall_-_Livingstone%2C_Zambia.jpg

Laminaire (boven) en turbulente stroming (midden met schuim), Victoriawatervallen in de Zambezi, 1975

laminar en turbulente stroming leiding

Laminar en turbulente stroming in een leiding.
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
laminaire stromingBreder
laminaire stromingBron van
laminaire stromingDeel van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
turbulente stroming (Begrip)Gerelateerdlaminaire stroming
Rdf.jpg