PostgreSQL


Eigenschappen

VoorkeurslabelPostgreSQL
Afkortingpostgres
DefinitiePostgreSQL is een vrije relationele-databaseserver, uitgegeven onder de PostgreSQL licence, gelijkwaardig aan de flexibele BSD-licentie. PostgreSQL is de verste object-relationele Open Source-database. PostgreSQL wordt ontwikkeld door een internationaal bedrijfsconsortium en wordt wereldwijd productief gebruikt.
Toelichting op definitieHet biedt een alternatief voor zowel opensource-databasemanagementsystemen, zoals MariaDB en Firebird, als voor propriëtaire systemen, zoals Oracle, Oracle MySQL, Sybase, DB2 en Microsoft SQL Server. PostgreSQL wordt niet beheerd of gecontroleerd door één enkel bedrijf, maar steunt op een wereldwijde gemeenschap van ontwikkelaars en bedrijven.

PostgreSQL wordt officieel uitgesproken als "post-gress-Q-L" (poost-kress-Q-L), maar veel gebruikers korten het af tot "postgres".

Postgres was van oorsprong een onderzoeksobject, en de huidige databaseserver heeft daardoor nog altijd functionaliteiten die niet door alle databaseservers worden gedeeld.

Een gebruiker kan in PostgreSQL zelf gegevenstypes definiëren en procedures in verschillende talen toevoegen. De talen waarin procedures kunnen worden geschreven zijn onder andere: PL/SQL, PL/pgSQL, PL/Tcl, PL/Perl, en PL/Python (PL=Procedural Language; zie verder "Server Programming" in de officiële documentatie). PL/pgSQL is enigszins verwant aan Oracles PL/SQL. PostgreSQL was een van de eerste databaseservers met MVCC, een systeem waarbij gegevens bij toegang niet vergrendeld (gelockt) worden maar een tijdstip krijgen opgestempeld.

Binnen de applicatie ProcesPro wordt er gebruik gemaakt van een PostgreSQL database.
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/PostgreSQL, https://wiki.osgeo.org/wiki/PostgreSQL
Afbeelding vanPostgreSQL
PostgreSQL.
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
PostgreSQLBreder
PostgreSQLBron van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
PostGIS (Begrip)BrederPostgreSQL
Rdf.jpg