sensor

Eigenschappen

Voorkeurslabelsensor
DefinitieEen sensor is een kunstmatige uitvoering van wat in de biologie een zintuig wordt genoemd.
Synoniemsensoren
Toelichting op definitieDe meeste sensoren zijn elektronisch of mechanisch uitgevoerd, softwarematige en 'virtuele' sensoren zijn ook mogelijk. Met een sensor neemt een machine de omgeving waar of kan informatie verzameld worden waarmee in industrie en informatica processen bestuurd kunnen worden.

Een sensor meet een natuurkundige grootheid. De grootheden liggen onder andere in de volgende domeinen: straling, druk, temperatuur, magnetisme, niveau, beweging, lichtsterkte, chemie. Sensoren zetten de gemeten grootheid om in een gestandaardiseerd 0/4-20 mA of 0/4-10 V stuursignaal voor verdere bewerking, bijvoorbeeld via een analoog-digitaalomzetter naar een programmable logic controller (PLC) of distributed control system (DCS).

Sensoren kunnen worden gemaakt op basis van dezelfde technologie als microprocessoren en geheugens in PC's (chiptechnologie), maar ook met andere technologieën.

Apparaat voor de meting van een fysieke grootheid bijv. temperatuur licht druk elektriciteit . (bron: Informatiemodel Grootschalige topografie)

altDef: Installatiedeel dat een of meer fysische grootheden in zijn waarnemingsgebied kan waarnemen en omzet in een (elektrisch) signaal. (bron: NPR 4768)
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Sensor, http://www.rws.nl/abdl#DEF-3354
Bijna overeenkomsthttp://www.aquolex.nl/html5/?id=28573&type=term
Afbeelding vanWaterpeil-en-afvoer-meten-1-sensor-650x560.png
Sensor om het waterpeil en de afvoer te meten.

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
sensorBreder
sensorBron van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
sensor drift (Begrip)Gerelateerdsensor
Rdf.jpg