ijs

Eigenschappen

Voorkeurslabelijs
DefinitieVaste vorm van water die in de natuur gevormd wordt door: het bevriezen van water, het direct condenseren van atmosferische damp in kristallen, het samenpakken van sneeuw met of zonder de beweging van een gletsjer of impregnatie van poreuze sneeuwmassa's met water en het gevoegelijk bevriezen daarvan.
Toelichting op definitieIJs is de vaste vorm van water en kan zeer uiteenlopende vormen aannemen, variërend van een ijsberg, gletsjer of ijspegel, tot hagel of sneeuw.

Een unieke eigenschap van ijs is dat het bij de smelttemperatuur een ca. 10% lagere dichtheid heeft dan vloeibaar water. Door de beperkingen die de waterstofbruggen aan de watermoleculen opleggen (tetraëdrische omringing van de moleculen) in combinatie met het kristalrooster is het niet mogelijk een dichtere vaste stapeling te verkrijgen. In de thermodynamica heeft de lage dichtheid van ijs tot gevolg dat het onder hogere druk een lagere smelttemperatuur heeft; een vrij unieke eigenschap.

De lagere dichtheid van ijs heeft als gevolg dat ijs op water blijft drijven, en daardoor een isolerende laag vormt die ondiep water in de winter voor totale bevriezing behoedt. Dit heeft waarschijnlijk een grote rol gespeeld bij het ontstaan van het leven op aarde. Water krijgt vanaf 275 watermoleculen de typische ijskristalstructuur.
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-62884551-3673-438f-8934-29fb54f12d8a, https://nl.wikipedia.org/wiki/IJs_(water)
Afbeelding vanijs


ijs
IJsselmeer in bevroren toestand.

Fontein rotonde waterschapshuis Veendam

Fontein rotonde waterschapshuis Veendam
Fontein rotonde waterschapshuis Veendam vol met ijs.

IJs op de Norgervaart

IJs op de Norgervaart, Assen.

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
ijsBreder
ijsBron van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
gletsjer (Begrip)Brederijs
ijskap (Begrip)Brederijs
stolling (Begrip)Gerelateerdijs
Rdf.jpg250px-IceBlockNearJoekullsarlon.jpg

f6f2071b1a8c460249ca1051c2ad3eb1.jpg Kruiend ijs op de dijk.