datamodel


Eigenschappen

Voorkeurslabeldatamodel
DefinitieMet een datamodel, of gegevensmodel, wordt beschreven hoe de gegevens in een informatiesysteem gestructureerd zijn.
Synoniemdatamodellen, gegevensmodel, gegevensmodellen
Toelichting op definitieEen abstract model dat beschrijft hoe data zijn gerepresenteerd en worden gebruikt.

Een datamodel geeft structuur en betekenis aan data. Het wordt gebruikt om de data binnen een applicatie te modelleren alsook data die applicaties uitwisselen. (bron: ArchXL)

Men onderscheidt het conceptueel datamodel, het logisch datamodel en het fysiek datamodel.

Het conceptuele datamodel beschrijft de structuur van en de relaties tussen de conceptuele gegevensobjecten, genaamd entiteiten. De grafische vastlegging van het conceptuele datamodel gebeurt veelal in een Entity Relationship Diagram (ERD). Het logische datamodel beschrijft de structuur van en de referenties tussen de logische gegevensobjecten, genaamd tabellen. Het conceptuele model is verbonden aan het logische model doordat entiteiten worden omgezet in tabellen (of preciezer: tabeldefinities), en doordat relaties worden omgezet in foreign key constraints. Het logische datamodel kan grafisch vastgelegd worden in een Data Structure Diagram (DSD). Het fysieke datamodel beschrijft de manier waarop gegevens in een individuele database zijn opgeslagen. De verbinding tussen het logische en het fysieke datamodel wordt gelegd door het omzetten van de logische gegevensobjecten in database-definitie instructies conform een bepaalde data definition language (DDL). Na uitvoeren van de DDL op een fysieke database, liggen de definities van de database-objecten vast in de data dictionary van die database. De data dictionary vormt zelf veelal een onderdeel van de database, die door de database administrator (DBA) als belangrijkste metadata repository van die database middels SQL bevraagd wordt.

Een hydrologisch datamodel beschrijft bijvoorbeeld de wijze waarop gegevens in de database zijn gestructureerd. In dit datamodel is beschreven welke objecten er zijn (bijv. stuw), welke attributen deze objecten hebben (bijv. stuwbreedte), welke

eenheid de attributen hebben (bijv. m), welke eisen er worden gesteld aan de attributen (bijv. > 0) en welke relaties er zijn met andere objecten (bijv. sturing). (Bron: NHI)
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Datamodel, https://begrippen.archixl.nl/archixl/nl/page/Datamodel
Afbeelding vanFM_Kunstwerk.png


watismodel_plus_bg520.jpg
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
datamodelBreder
datamodelBron van
datamodelGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Data Afspraken Modelmatig Ondersteunt (Begrip)Brederdatamodel
Simple Knowledge Organization System (Begrip)Brederdatamodel
applicatieschema (Begrip)Brederdatamodel
fysiek datamodel (Begrip)Brederdatamodel
hydamo (Begrip)Brederdatamodel
logisch datamodel (Begrip)Brederdatamodel
dataregel (Begrip)Gerelateerddatamodel
Rdf.jpg