anker


Eigenschappen

Voorkeurslabelanker
DefinitieZware ijzeren houvast met zijarmen om een schip aan niet te diepe bodem vast te leggen.
Synoniemankers, grondtakel, grondtakels
Toelichting op definitieBij het over de bodem slepen grijpt het anker zich vast en houdt zo het schip op zijn plaats. De punten aan de armen worden `spitsen', `handen' of `vloeien' genoemd, terwijl de centrale stang de `schacht' heet. De plek waar schacht en armen samenkomen noemen we `kruis'. De (eventuele) dwarsstang van het anker noemen we stok. De ankersluiting waarmee het anker aan de ankerketting is bevestig wordt `ankerring' of `roering' genoemd. Soms is er op het kruis van het anker ook een ring bevestigd, die `neuring' wordt genoemd. (Bron: Wijk, J van der, Taal van het Water/Aquo)


Een anker of grondtakel is een onderdeel van de uitrusting van een schip dat overboord wordt geworpen om het schip vast te leggen op plaatsen waar niet aangemeerd kan worden. Een anker bestaat traditioneel uit een ijzeren of stalen constructie met meerdere grote boogvormige vloeien die zich in de zeebodem ingraven. Doordat het anker via een ijzeren of stalen ketting of draad met het schip verbonden is, wordt het afdrijven belet. Er zijn ook alternatieve ontwerpen voor ankers, maar het basisprincipe is nooit veranderd. Een alternatief voor de binnenvaart is tegenwoordig de spudpaal, waarmee een schip exact op de plaats kan worden gehouden. (Bron: Wikipedia)
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-651567e1-9e25-4f51-bfd6-053976b56005, https://nl.wikipedia.org/wiki/Anker_(schip)
Afbeelding van390px-Anchor_raising_-_USS_Vella_Gulf_%28CG_72%29_-_081027-N-1082Z-045.jpg

Anker.

ankeren.gif

Ankeren.
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
ankerBreder
ankerBron van
ankerDeel van
ankerLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
ankergebied (Begrip)Gerelateerdanker
Rdf.jpg