objectief


Eigenschappen

Voorkeurslabelobjectief
DefinitieEen fotografisch objectief is het onderdeel van een fotocamera, dat dient om een object op de film of de beeldsensor af te beelden. Het objectief wordt op het te fotograferen object gericht.
Synoniemfotografisch objectief, fotografische objectieven, objectieven, zoomlens, groothoeklens, prime, telelens, telelenzen, zoomlenzen, groothoeklenzen, standaardobjectief, standaardobjectieven, macro-objectief, macro-objectieven, fisheye-objectief, fisheye-objectieven
Toelichting op definitieHet objectief kan uit één lens bestaan (zoals bij de ouderwetse boxcamera's), maar omvat meestal meerdere lenzen. Samen corrigeren deze de afbeeldingsfouten die enkelvoudige lenzen hebben.

Een objectief heeft een bepaalde (in geval van een zoomobjectief instelbare) brandpuntsafstand.

Een objectief is het onderdeel van een optisch instrument, zoals een fototoestel, een microscoop of een telescoop, dat dient om een object af te beelden.

Het objectief wordt op het te bekijken of te fotograferen object gericht. Het ontstane beeld kan op verschillende wijzen verder worden verwerkt. In een camera wordt het beeld rechtstreeks opgenomen op een lichtgevoelige film of plaat, of op een elektronische beeldsensor. In een telescoop, een microscoop en vergelijkbare instrumenten wordt het beeld door een oculair bekeken.

De term objectief is ontleend aan het feit dat het objectief het waar te nemen voorwerp (object) afbeeldt.

Het objectief kan uit één lens bestaan (zoals bij de ouderwetse „boxcamera’s” van vroeger), maar omvat meestal meerdere lenzen. Samen corrigeren deze de afbeeldingsfouten die enkelvoudige lenzen hebben. Bij spiegeltelescopen bestaat het objectief uit een spiegel.

Een objectief heeft een bepaalde (in geval van een zoomobjectief een instelbare) brandpuntsafstand. Voor meer informatie over beeldvorming en brandpuntsafstand, zie het artikel Lens (optica).
Voorbeeldhttps://www.beeldmateriaal.nl/_flysystem/media/Vexcel_HWH_luchtfotocongres_06112019-gecomprimeerd_0.pdf
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Objectief_(fotografie), https://nl.wikipedia.org/wiki/Objectief_(optica)
Afbeelding vandcdf3abd2fcd4217348646bc7d960fe6fe69c106.jpeg


Vexcel camera objectief

Vexcel camera objectief voor remote sensing doeleinden.
Video van

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
objectiefBron van
objectiefGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
brandpuntsafstand (Begrip)Deel vanobjectief
lens (Begrip)Deel vanobjectief
Rdf.jpg